24 C
București
luni, aprilie 15, 2024

Sanziene galbene – O planta iubita de popor pentru frumusetea ei, dar si pentru beneficiile ei


Sanzienele galbene (Galium verum) sunt plante ierboase, cu o inaltime de pana la 1 metru, care cresc prin fanete, livezi, margini de padure si sunt impodobite cu flori marunte, aurii si cu un miros placut, de miere. 

Aceasta planta are o lunga istorie de utilizare ca medicament, desi este putin folosita in medicina moderna. Aplicatia sa principala este ca diuretic si ca tratament pentru afectiunile pielii.

Planta este foarte iubita de popor si, de aceea, numele ei a fost dat si uneia dintre cele mai iubite sarbatori de vara, Sanzaienele sau Dragaica, care se sarbatoreste pe data de 24 iunie.

Sanzaienele galbene sunt un simbol al verii, deoarece perioada lor de maxima inflorire este identica cu perioada de maxima stralucire a soarelui. Vazute de la distanta, florile plantei seamana cu o ploaie de stele.

In comparatie cu florile, care au un miros dulce, frunzele plantei au un gust foarte amar, dar acesta este un indiciu al proprietatilor sale tonice si drenante.

In scop terapeutic, se foloseste intreaga planta care se recolteaza in timpul infloririi (din mai pana in august) si se usca la umbra, in strat subtire, intorcandu-se zilnic.

Planta are in compozitia sa tanin, acid citric, enzime, glucozizi flavonici si saponine. Toate aceste substante active oferindu-i plantei proprietati depurative, diuretice, de reglare a glandei tiroide, anticancerigene (limba, laringian, de piele, de tiroida si de paratiroida), antitusive, antiinfectioase, antiseptice intestinal si urinar, antireumatice, cicatrizante, calmante psihic.

Sanziene galbene – Indicatii terapeutice

Planta poate fi folosita in cazul urmatoarelor afectiuni: afectiuni de piele (cancerul pielii,erizipel, eruptii pe piele, furuncule, acnee, pete pe piele, plagi, rani, rani care nu se inchid, rani supurande), afectiuni ale uterului, afectiuni renale, infectie urinara si renala afectiuni ale vezicii urinare, litiaza renala, afectiuni ale coardelor vocale, tuse convulsiva, afectiuni febrile, anemie, angina pectorala, astenie, afectiuni tiroidiene, cancer al limbii si laringian, cancer al tiroidei si paratiroidei, cistita, cistita cu hematurie, constipatie, debilitate la copii, diaree, enterita, enterocolita, epilepsie, hernie, hidropizie, hipertensiune arteriala, hiper si hipotiroidie,  intoxicatii,    lupus, nefrita, noduli tiroidieni, obezitate, reumatism, sindrom entero-renal, tulburari de menopauza, ulcer stomacal, uretrita, boli nervoase, depresie, excitatie cerebrala, isterie, stari de oboseala si slabiciune, insomnie, vertij.

Sanziene galbene – Proceduri de preparare si administrare in functie de afectiune

-Afectiuni ale pielii

Planta are legatura cu tratamentul multor afectiuni legate de piele. Aceasta este eficienta in cazul ranilor greu vindecabile. Cand se aplica local, sub forma de cataplasma, pe taieturi, infectii, pecingine, eczeme, ulcere, raie, furuncule, eruptii cutanate, psoriazis, alergii si rani cu vindecare lenta, planta calmeaza pielea si reduce inflamatia, ajutand la o vindecare mai rapida. De asemenea, sanzienele ajuta si la reducerea sangerarilor. In plus, ceaiul de sanziene galbene este, de asemenea, un remediu minunat pentru ten, ajutand la intarirea pielii, precum si la combaterea acneei si a punctelor negre.

In cazul bolilor de piele (ex: dermatoze, eczeme, psoriazis), se prepara un ceai detoxifiant din sanzaiene si trei frati patati. Se consuma 1 litru de ceai pe zi, pe stomacul gol, pana la ora 12, timp de 2 saptamani. Totodata, pentru o mai mare eficienta este indicat sa se tina si un regim alimentar cu continut redus de toxine si cu multe cruditati.

In cazul ranilor sau a petelor pigmentare, se prepara un unguent de sanzaiene. Dupa spalarea cu un tampon imbibat in tinctura de sanziene galbene, se aplica unguentul. Tratamentul se face de 2 ori pe zi, timp de 1-2 saptamani.

-Afectiuni renale

Aceasta planta este considerata un diuretic de succes. Ceaiul ajuta la detoxifierea ficatului, rinichilor, splinei si pancreasului.

Proprietatile sale diuretice ajuta la eliminarea toxinelor din organism si, impreuna cu acestea, a acidului uric care este cauza principala a durerii in guta si artrita. Totodata, planta este utilizata in medicina populara pentru tratarea gleznelor umflate.

In caz de cistita, cistita cu hematurie, uretrita, nefrita si calculi renali, se administreaza cate 1-2 lingurite de tinctura diluate cu 100 ml apa, de 3 ori pe zi.

-Afectiuni tiroidiene

Se bea zilnic, timp de 6 luni, cate 3 cani de ceai/macerat pe zi, pe stomacul gol, preparat din 2-3 lingurite de planta si se poate adauga si turita mare (in cazul hipertiroidiei – tot 2-3 lingurite planta) sau coji verzi de nuca (1-2 lingurite impreuna – in cazul hipotiroidiei).

-Afectiuni psihice

In cazul depresiei, se administreaza cate 1-2 lingurite de tinctura diluate cu 100 ml apa, de 3 ori pe zi. Se poate asocia cu seminte de angelica.

In cazul isteriei, se administreaza cate 1-2 lingurite de tinctura diluate cu 100 ml apa, de 3 ori pe zi. Se poate asocia cu sulfina.

In caz de epilepsie, se beau zilnic cate 3 cani de ceai de sanziene galbene sau in combinatie cu alte plante, preferabil pe stomacul gol, timp de minimum 3 luni. Se poate asocia cu sovarf.

In caz de nevroza, se iau 1-2 lingurite de tinctura diluate cu 100 ml apa de 3 ori pe zi. Se poate asocia cu talpa gastei.

In caz de astenie, se iau 1-2 lingurite de tinctura diluate cu 100 ml apa de 3 ori pe zi. Se poate asocia cu cardamom.

Sanziene galbene – Metode de preparare:

  • Pulberea: planta uscata se macina fin cu ajutorul unei rasnite, apoi se cern. Adulti – 1 lingurita, de 3 ori pe zi, iar la copiii de 2-12 ani doza se injumatateste. Pulberea se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu putina apa.
  • Macerat: la 1 litru de apa se adauga 4-6 linguri pulbere de planta si se lasa la macerat 8 ore, apoi se filtreaza si se consuma imediat.
  • Infuzie: la o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurita de planta maruntita si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 2-3 cani pe zi in afectiunile enumerate mai sus.
  • Decoct: la o cana cu apa, se adauga 1 lingurita de flori maruntite si se fierb 5 minute, apoi se
    strecoara. Se consuma zilnic 3 cani in cazul cancerului intern sau se fac aplicatii locale cu comprese inmuiate de mai multe ori pe zi.
  • Tinctura: la 1 litru de alcool de 50 grade, se adauga 20 de linguri de pulbere proaspat macinata. Se inchide bine recipientul, apoi se lasa la macerat 2 saptamani, agitand zilnic pentru omogenizare. La final, se filtreaza si se toarna in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza 1-3 lingurite de 3 ori pe zi.
  • Unguent: cel mai bine este sa il achizitionezi din magazinele specalizate. Vezi articolul: Crema de sanziene antiinflamatorie cu ulei de cocos cu efect de intarire a tesuturilor
  • Cataplasma: planta uscata se macina bine, apoi se umezeste cu putina apa si se lasa asa pentru 2-3 ore, apoi se strecoara ca si planta proaspata si se aplica pe rani supurate sau cancerul pielii, dupa ce se intinde pe un pansament.

Vezi si: Crepis. Ce trebuie sa stii despre planta care se aseamana cu papadia

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole