Studiu: Excesul de alimente iuti poate creste riscul de dementa

Mancarea picanta aduce o multime de beneficii, insa e bine sa nu faci excese. Chiar daca se spun multe lucruri despre alimentele iuti, nu multe dintre teorii sunt si sustinute stiintific. Se stie faptul ca acestea stimuleaza circulatia si cresc temperatura corpului, insa mai au si alte efecte negative daca se face exces.

De exemplu, in urma unui studiu realizat de oameni de stiinta din mai multe tari arata o asociere intre cresterea consumului de alimente picante, cum ar fi chili, si a riscului de dementa.

Dementa reprezinta o serie de simptome asociate cu un declin al memoriei si al capacitatii de gandire, care afecteaza calitatea vietii individului. Vezi AICI tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala.

Ardeiul iute (Capiscum Annuum) este cunoscut de secole pentru proprietatile lui de stimulare a circulatiei si digestiei. Gustul sau usturator si picant se datoreaza unui ingredient special numit capsaicina si cu cat cantitatea de capsaicina este mai mare, cu atat ardeiul este mai iute.

Studiile mai vechi au aratat ca chili este benefic pentru a scapa de greutatea corporala si pentru a regla presiunea arteriala. Insa, cercetarile mai noi au identificat si efecte adverse asupra cognitiei in randul adultilor varstnici.

Potrivit oamenilor de stiinta, cercetarea in cauza este primul studiu longitudinal care analizeaza asocierea dintre aportul de chili si functiile cognitive. In cadrul unui studiului au fost monitorizati 4.582 de adulti din China, de 55 de ani si peste aceasta varsta, in perioada 1991 si 2006 si s-a descoperit ca mai mult de 50 de grame de chili pe zi duce la un declin cognitive mai rapid.

Persoanele cu greutate normalan sunt mai expuse

Potrivit oamenilor de stiinta, persoanele cu o greutate corporala normala ar putea fi mai sensibile la aportul de chili in comparatie cu indivizii supraponderali. Astfel, memoria si greutatea lor sufera un impact mai mare.

Sfaturi utile

Ardeiul iute in special (chili) produce o senzatie de arsura la nivelul pielii si mucoaselor, inclusiv in interiorul gurii. Pentru incepatori, un ardei iute poate deveni intolerabil si poate provoca chiar aparitia de vezicule la nivelul buzelor si limbii. Howard Hillman, autorul cartii ”The Cook’s Book” recomanda in cazul in care va ia gura foc de la un ardei prea iute sa mancati paine sau orez. Daca ati bea apa sau alt lichid, acesta nu ar face decat sa imprastie capsaicina in toata gura, crescand senzatia de arsura.

Vezi si:

Alimentul care scade riscul de a face dementa

You may also like...