Dementa – 4 metode de prevenire

Deoarece exista multe feluri de dementa, nu este usor de definit ca o boala specifica. Cu toate acestea, in functie de specificitatea ei, dementa cauzeaza sau predispune la afectarea functiei cognitive. De exemplu, Alzheimer, una dintre tipurile de dementa, poate duce la pierderi ale  memoriei sau alterari ale gandirii. Totusi, nu toate pierderile de memorie au la baza dementa.  

In plus, dementa cauzeaza sau predispune la depresie, modificari ale dispozitiei, judecata slaba si iritabilitate. Destul de des, dementa provoaca o perturbare severa in functionarea zilnica. Alte tipuri de dementa includ sau pot degenera din boala Parkinson, boala Huntington si dementa frontotemporala. Metodele de tratare a dementei implica tinerea sub control a simptomelor. Metodele traditionale de tratament includ atat medicatia cat si terapia. Alte metode de tratament pentru dementa presupun exercitiul fizic si invatarea comunicarii cu pacientul. Dar, deoarece nu exista niciun tratament propriu-zis  pentru dementa, prevenirea este cruciala.

Vezi si: De ce apare dementa si ce poti face pentru preveni declansarea bolii

Iata 4 pasi pentru prevenirea dementei

1 – Mare grija la nivelul ridicat de cupru din apa

Desi este necesara o minima cantitate de cupru in organism pentru supravietuire, excesul poate fi daunator pentru creier.

Un studiu din 2013 a constatat ca o anumita doza de cupru poate fi factorul declansator in debutul bolii Alzheimer. In acelasi timp, o anumita cantitate de cupru poate combate boala. Cercetatorii din acest studiu nu au precizat ce inseamna „prea mult” cupru. Cu toate acestea, este de preferat  sa se obtina o proba de apa pentru verificarea  excesului de cupru.

In acest sens, un filtru de apa care este certificat NSF in conformitate cu NSF / ANSI este binevenit  pentru preventia excesului de cupru. Acesta va reduce cuprul sub nivelul maxim al contaminantului EPA sau mai mic.

2 – Evitati medicamentele antialergice si alte pastile corelate cu  dementa

Medicatia utilizata in afectiunile alergice si in tulburarile de somn sunt corelate cu dementa. Acestea includ multe medicamente populare precum Benadryl, Dramamine, Advil PM si Unison. Aceste pastile sunt cunoscute ca avand efecte anticolinergice, iar cercetatorii tind sa suspecteze din ce in ce mai mult o legatura directa a acestora cu dementa.

Un studiu din 2016 a folosit imagistica ceierului pentru a detecta modul in care influenteaza  medicamentele anticolinergice. Cu ajutorul acestei tehnologii, cercetatorii au evidentiat faptul ca pacientii supusi tratamentului cu efecte anticolinergice (substante care inhiba actiunea acetilcolinei, neurotransmitatorul care conduce infomatia in sistemul nervos parasimpatic) au manifestat scaderea metabolismul creierului si un nivel crescut de atrofiere cerebrala. In plus, participantii la experiment au inregistrat cele mai ingrijoratoare rezultate la testele de memorie.

Cercetatorii de la Universitatea din Washington au descoperit ca utilizarea cronica a anumitor medicamente pentru  somn si alergii cu efecte anticolinergice au crescut riscul de aparitie a dementei. Totusi, studiul a evidentiat o  influenta numai pentru persoanele care au aplicat acest tratament pentru o perioada de trei sau mai multi ani.

Pe cat posibil, ar trebui gasite alte modalitati de ameliorare a simptomelor alergiei. De asemenea, sunt de preferat  modalitati naturale si sigure pentru inducerea somnului, cum ar fi uleiurile esentiale.

Un studiu din 2010 sugereaza ca uleiul de menta actioneaza ca relaxant si are efect antispasmodic, fiind un bun inhibitor al tusei. Nu este recomandat pentru copii sub 30 de luni si se recomanda precautie pentru cei cu afectiuni ale inimii, plamanilor si circulatiei.

Dementa, 4 metode de prevenire – pozitia somnului poate afecta creierul

3 – Adoptati o pozitie de somn avantajoasa pentru creier

Este posibil sa para greu de crezut, insa pozitia de somn conteaza. Cei mai multi oameni dorm pe o parte. Si se pare ca aceasta ar fi cea mai buna pozitie pentru creier, determinand o buna eliminare a toxinelor.

Un studiu a constatat ca sistemul complex al creierului care elimina deseurile si alte substante chimice nocive din creier, functioneaza cel mai bine atunci cand oamenii dorm pe o parte, comparativ cu alte pozitii de somn, pe spate sau pe burta.

4 – Evitati pesticidele care dauneaza creierului

Rezultatele indelungatelor studii  sugereaza tot mai mult ca dementa nu este doar o problema genetica. Cercetatorii au gasit conexiuni intre factorii de mediu declansatori, precum DDT  si dementa Alzheimer. Persoanele depistate cu doze ridicate de  DDT in sangele lor sunt mult mai susceptibile de a fi diagnosticate cu boala Alzheimer.

Cele mai ridicate niveluri de DDT se gasesc in alimentele animale si grase. La ora actuala se gasesc multe produse neecologice importate din tari care inca utilizeaza DDT. Mai mult, un studiu din 2015 a constatat ca persoanele care au consumat alimente tratate cu insecticidul numit acetamiprid, s-au plans de simptome cum ar fi pierderea memoriei, tremurul degetelor si dureri de cap.

Vezi si: Studiu: Excesul de alimente iuti poate creste riscul de dementa

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...