16.6 C
București
miercuri, aprilie 10, 2024

Strugurii. 9 beneficii dovedite de studii

Strugurii, aceste mici bijuterii naturale pline de dulceata si arome imbietoare, nu sunt doar un deliciu pentru papilele gustative, ci si o sursa impresionanta de beneficii pentru sanatate. De la antioxidanti puternici la sustinerea sanatatii inimii si a sistemului digestiv, strugurii au fost subiectul numeroaselor studii care atesta impactul lor pozitiv asupra organismului uman.

Dupa cum am spus si mai sus, strugurii sunt bogati in antioxidanti puternici, flavonoide (miricetina si quercetina), fitonutrienti (fenoli si polifenoli) si vitamine importante, cum ar fi vitaminele K, A, C si B6. De asemenea, acestia sunt bogati si in tiamina, riboflavina, niacina si folat si contin minerale precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor si sodiu. In plus, strugurii pot avea un continut ridicat de apa, care poate ajuta la mentinerea corpului hidratat.

Strugurii – Minuni gustative pline de beneficii sanatoase

1-Ofera puterea antioxidantilor

Una dintre cele mai notabile calitati ale strugurilor este continutul lor bogat in antioxidanti. Resveratrolul, in special, un compus polifenolic gasit in coaja strugurilor rosii si a vinului rosu, a captat atentia cercetatorilor datorita potentialului sau puternic de a combate radicalii liberi si inflamatiile. Acest compus a fost asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancer.

Vezi si: Resveratrolul, unul dintre cei mai puternici antioxidanti din lume

2-Promoveaza sanatatea inimii

Consumul regulat de struguri a fost legat de beneficiile pentru sanatatea inimii. Continand potasiu, fibre si resveratrol, strugurii contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale, la reducerea inflamatiilor si la imbunatatirea functiei cardiace, arata studiile.

*Cercetatorii au descoperit ca cea mai mare concentratie de polifenoli a fost in tulpini, frunze si seminte. Mai exact, fructele s-ar fi dovedit ca protejeaza mucoasa vaselor de sange, reduc oxidarea LDL (colesterol rau), incetinesc progresia aterosclerozei si reduc stresul oxidativ. 

Vezi si: Proprietatile terapeutice ale uleiului din samburi de struguri

3-Imbunatateste sanatatea digestiva

Strugurii sunt o sursa excelenta de fibre alimentare, care sustin sanatatea digestiva prin promovarea tranzitului intestinal regulat si prevenirea constipatiei. Fibrele contribuie, de asemenea, la mentinerea unui nivel sanatos al zaharului din sange si la gestionarea greutatii corporale.

4-Sustine functia cognitiva

Studiile au sugerat ca substantele antioxidante din struguri, cum ar fi resveratrolul si flavonoidele, pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii creierului. Aceste substante pot proteja celulele nervoase impotriva stresului oxidativ si pot contribui la prevenirea declinului cognitiv legat de varsta.

5-Promoveaza sanatatea oculara

Strugurii contin carotenoizi, precum luteina si zeaxantina, care sunt esentiale pentru sanatatea ochilor. Aceste substante pot ajuta la protejarea retinei impotriva deteriorarii cauzate de radiatiile ultraviolete si pot reduce riscul de dezvoltare a degenerescentei maculare legate de varsta.

De asemenea, un raport publicat in Journal of Nutrition sugereaza ca polifenolii din strugurii muscadine ar fi putut ajuta la reducerea inflamatiei oculare, un factor cheie care provoaca boli retiniene care ameninta vederea. Mai exact, studiile au aratat ca trei portii de struguri pe zi pot reduce riscurile de degenerescenta maculara cu peste 36 %. In plus, aceste fructe pot ajuta la prevenirea cataractei.

6-Incurajeaza hidratarea

Strugurii sunt compusi in mare parte din apa, ceea ce ii face un aliment excelent pentru hidratare. Consumul lor poate contribui la mentinerea echilibrului hidric al organismului si la prevenirea deshidratarii.

7-Pot reduce riscul de diabet

Strugurii sunt un fruct cu glicemie scazuta si un fruct aparent acceptat intr-o dieta echilibrata recomandata persoanelor cu diabet. De asemenea, pot ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2.

De ecemplu, intr-un studiu din 2013 publicat de British Medical Journal, care a implicat 187.382 de participanti, s-a sugerat ca unele fructe ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2 la adulti. Studiul a fost intreprins in ultimii 22 de ani si s-a constatat ca doar 6,5% dintre participanti au contractat diabet. Mai mult, studiul a relevat ca persoanele care au consumat trei portii de struguri printre alte fructe pe saptamana au inregistrat un risc cu 7% mai mic de diabet decat cei care nu i-au consumat.

8-Pot imbunatati sanatatea oaselor

Strugurii sunt si o sursa minunata de nutrienti precum calciu, cupru, fier si mangan, toate acestea putand fi importante in formarea si rezistenta oaselor. Unele cercetari sugereaza ca adaugarea regulata a strugurilor la dieta poate preveni aparitia unor afectiuni legate de varsta, cum ar fi osteoporoza. Mai exact, intr-un studiu de 8 saptamani, sobolanii care au fost hraniti cu pulbere de struguri liofilizat au avut o retentie neta de calciu osoasa cu 44% mai mare decat sobolanii care au urmat doar o dieta de control.

 9-Utili in tulburarile de rinichi

Strugurii rosii pot avea un efect de curatare asupra rinichilor. Un raport din 2016 din Jurnalul de Stiinte Experimentale si Clinice arata ca extractul de seminte de struguri este un amestec polifenolic care prezinta proprietati antioxidante si antiinflamatorii ar putea ajuta la ameliorarea tulburarilor renale. In plus, acestia, pot ajuta la eliminarea acidului uric din corp, reducand astfel stresul si presiunea asupra rinichilor.

Vezi si: Sucul de struguri. Proprietati si beneficii

Vezi si: Crema cu ulei din samburi de struguri. Cum sa ai o piele hidratata si fara riduri

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole