16.6 C
București
miercuri, aprilie 10, 2024

Traista ciobanului: Descopera beneficiile pentru sanatate si bunastare ale plantei cu frunze in forma de inima

Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) este o planta cu multiple beneficii si aplicatii in medicina traditionala si alternativa. Aceasta planta este raspandita in intreaga lume si face parte din familia Brassicaceae. De-a lungul secolelor, traista ciobanului a fost folosita pentru tratarea unei game variate de afectiuni, iar cercetarile moderne incep sa confirme potentialul sau terapeutic. In acest articol, vom explora beneficiile, dozajul recomandat si studiile care sustin utilizarea traistei ciobanului in scopuri medicinale.

Planta este cel mai vizibila primavara, pe marginea drumului, in gradini, campuri, diguri, tufarisuri, si se remarca prin frunzele sale verzi plate in forma de inima, care sunt purtate de-a lungul tulpinilor inflorescentei. Ciorchinii terminali de flori mici cu patru petale sunt albe. Sub seminte sunt mici frunze de tulpina in forma de sageata. Plantele, care ating uneori 45 cm inaltime, formeaza o rozeta de frunze bazale taiate adanc sau aproape intregi.

Planta este bogata in flavonoide, polipeptide, colina, acetilcolina, histamina, tiramina, acizi grasi (acid linoleic, un acid gras omega-6 care poate proteja inima si acizi grasi polinesaturati Omega-3 care sunt o sursa de energie esentiala pentru organism), aminoacizi, potasiu, nitrit de potasiu si vitamine (A, C).

In scop terapeutic, se recolteaza cei 30 cm de sus ai plantei inflorite pe vreme uscata si insorita, apoi se lasa sa se usuce intr-un spatiu aerisit in umbra.

Traista ciobanului a fost folosita in mod traditional ca remediu pe baza de plante pentru afectiuni precum urmatoarele: furuncule, febra, tulburari menstruale si boala gastrointestinala. De asemenea, datorita efectelor sale antiinflamatorii, antioxidante si antibacteriene, traista ciobanului a fost recent studiata in studii clinice pentru perioadele menstruale si sangerari postpartum.

Beneficii pentru sanatate:

-Controlul sangerarilor: Una dintre cele mai cunoscute utilizari ale plantei este in controlul sangerarilor. Substantele chimice din planta par sa aiba proprietati hemostatice, ceea ce inseamna ca pot ajuta la oprirea sangerarii. De exemplu, un studiu clinic efectuat pe 84 de persoane a constatat ca traista ciobanului plus acidul mefenamic au redus sangerarea menstruala abundenta mai mult decat administrarea de mefenamic (medicament antiinflamator nesteroidian). De asemenea, un alt studiu efectuat pe 100 de persoane a aratat ca cei care au primit extract de traista ciobanului plus oxitocinaimediat dupa nastere au avut mai putine sangerari postpartum decat cele care au primit doar oxitocina (un hormon care ajuta la reducerea sangerarilor postpartum).

-Proprietati antiinflamatorii: Studiile au aratat ca extractele de traista ciobanului pot avea efecte antiinflamatorii, ajutand la reducerea inflamatiei in organism. Totodata, planta a fost studiata in combinatie cu alte suplimente pe baza de plante, cum ar fi sunatoarea si musetelul pentru inflamatia vaginului (cunoscuta sub numele de vaginita) si s-a dovedit eficienta.

-Imbunatatirea sanatatii digestive: Traista ciobanului a fost folosita traditional pentru a trata afectiuni digestive precum diareea si dispepsia. Se crede ca substantele chimice din planta pot avea efecte antimicrobiene si antiinflamatorii in tractul digestiv.

-Menstruatie neregulata: In unele culturi, traista ciobanului a fost folosita pentru a regla menstruatia si a trata alte probleme legate de ciclul menstrual.

Dozaj recomandat:

Dozajul potential al plantei poate varia in functie de forma de administrare si de afectiunea tratata. Deoarece suplimentele pe baza de plante nu sunt reglementate in mod stringent, este important sa consulti intotdeauna un profesionist medical sau un fitoterapeut inainte de a utiliza traista ciobanului pentru uz intern sau extern. Acesta va poate oferi informatii precise privind dozajul si modul de utilizare potrivit pentru nevoile dvs. individuale.

Utilizare:

Ceai: Se infuzeaza 2 lingurite de planta uscata si tocata cu o cana de apa fierbinte, timp de 15 minute, apoi se strecoara. Bea 2 cani de ceai pe zi in timpul menstruatiei. Nu este recomandat in timpul sarcinii si alaptarii! In caz de sangerare de lunga durata, consulta medicul!

Tinctura: Toaca planta proaspat culeasa (inclusiv tulpina, frunzele si fructele) si pune-o in borcane; toarna rachiu de 38-40% alcool pana este acoperit complet. Lasa borcanele la loc cald timp de doua saptamani, apoi strecoara si pastreaza in sticlute inchise la culoare. Se consuma 12 picaturi de 3 ori pe zi, dizolvate in apa sau ceai. Vezi si articolul: Tinctura de traista ciobanului. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are aceasta

Studii privind Traista Ciobanului:

Un studiu publicat in „Journal of Ethnopharmacology” a constatat ca extractele de traista ciobanului au demonstrat activitati antimicrobiene si antiinflamatorii in studiile de laborator.

Un alt studiu, publicat in „Phytotherapy Research”, a investigat efectele traistei ciobanului asupra sanatatii cardiovasculare si a constatat ca extractele din aceasta planta pot avea potential de reducere a tensiunii arteriale si de imbunatatire a circulatiei sangelui.

O revizuire a literaturii publicata in „Pharmacognosy Reviews” a evaluat utilizarile traditionale si farmacologice ale traistei ciobanului si a constatat ca aceasta are potential in tratamentul unor afectiuni precum diareea, sangerarile si inflamatiile.

!!! Este important sa utilizati aceasta planta cu precautie si sa consultati intotdeauna un profesionist medical inainte de a o utiliza in scopuri medicinale. Utilizata corect si in doze adecvate, traista ciobanului ar putea fi o aditie valoroasa la arsenalul de plante medicinale naturale.

Vezi si: Fumarita, o planta mai putin cunoscuta, dar cu multiple beneficii pentru sanatate

Vezi si: Coada soricelului, o planta cu puternice efecte terapeutice

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole