23.3 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Beneficiile inestimabile ale detinerii unui animal de companie

De-a lungul timpului, relatia dintre om si animal a fost una profunda si semnificativa. Pe langa bucuria si compania pe care o aduc in vietile noastre, animalele de companie ne pot influenta si sanatatea in mod pozitiv in mai multe feluri. De la interactiunea sociala la imbunatatirea dispozitiei si pana la beneficiile fizice si mentale, detinerea unui animal de companie poate aduce multe avantaje pentru sanatatea noastra globala.

Dupa o zi lunga si grea petrecuta la serviciu, este minunat sa te intorci acasa si sa stii ca in fata usii te asteapta animalul tau de companie. Dar asta nu e tot. Stiinta sugereaza ca beneficiile detinerii unui animal de companie merg mult dincolo de asta. De exemplu, cine stia ca frecventele torsului pisicilor induc vindecarea?

Iata care sunt cele mai importante beneficii ale detinerii unui animal de companie:

-Interactiunea sociala

Animalele de companie pot fi un punct focal pentru interactiunea sociala. Fie ca mergem la plimbare cu cainele in parc si intram in conversatii cu alti proprietari de animale, fie ca vizitam un prieten care are un animal de companie, aceste interactiuni ne pot conecta cu altii si ne pot oferi oportunitati de a intari legaturi sociale.

De exemplu, un studiu realizat la Centrul Medical al Administratiei Veteranilor ilustreaza un alt mod in care animalele influenteaza interactiunea sociala. In studiu, pacientii au stat fie in prezenta, fie in absenta unui caine. Rezultatele au indicat ca interactiunea sociala intre pacienti a crescut in urma prezentei cainilor.

Interactiunea a dezlantuit o cascada de neurotransmitatori „a te simti bine”, crescand starea de spirit, emotiile plăcute si sanatatea mintala generala a indivizilor.

-Dispozitie imbunatatita

Nu este o surpriza ca petrecerea timpului cu un animal de companie poate imbunatati starea noastra de spirit. Interactiunea cu animalele elibereaza endorfinele si serotonina in creier, substante chimice care ne fac sa ne simtim fericiti si relaxati. Acest lucru poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii si la cresterea nivelului de energie si motivatie.

-Poate stimula sanatatea inimii

Studii recente au aratat ca detinerea unui animal de companie poate fi benefica pentru sanatatea inimii. Activitatile fizice regulate, cum ar fi plimbarile cu cainele sau jocurile cu pisica, pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului si a riscului de boli de inima.

De exemplu, un studiu realizat la Universitatea din Minnesota Stroke Institute din Minneapolis a ilustrat ca proprietarii de animale de companie, in special cei de pisici, au inregistrat o scadere cu 30% a atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral.

-Rapel de sanatate mintala

Animalele de companie pot juca un rol important in gestionarea sanatatii mintale. Ele ofera un suport emotional si o prezenta reconfortanta, care poate fi deosebit de benefica pentru cei care se confrunta cu depresia, anxietatea sau alte tulburari mintale. Simplul act de a ingriji un animal de companie poate oferi o rutina si o scop, ambele fiind aspecte esentiale in mentinerea unei stari mentale sanatoase.

-Reductor de anxietate

Animalele de companie au o abilitate unica de a ne calma si relaxa. Prin simpla lor prezenta linistitoare si prin oferirea unei conexiuni neconditionate, acestea pot reduce nivelul de anxietate si pot ajuta la gestionarea stresului din viata noastra de zi cu zi, arata studiile.

-Somn mai bun

Studiile au aratat ca detinerea unui animal de companie poate contribui la un somn mai odihnitor si mai profund. Cercetarile sugereaza ca interactiunea cu animalele poate ajuta la reducerea insomniei si a trezirilor frecvente in timpul noptii, permitandu-ne sa ne odihnim mai bine si sa ne simtim mai revigorati in timpul zilei.

-Relaxare mai mare

Petrecerea timpului cu un animal de companie poate fi o forma de terapie relaxanta. Simplul act de a-i mangaia blana sau de a te juca cu el poate ajuta la reducerea nivelului de stres si la promovarea unei stari generale de relaxare si liniste.

Mai multe cercetari au aratat ca pisicile au o diferenta cruciala care le pune in avantaj pentru a fi mai benefice pentru oameni decat cainii. Pisicile torc.

In timp ce toarcerea ajuta la calmarea si la adormirea oamenilor cu modelul si vibratiile sale ritmice, s-a demonstrat ca toarcerea are loc la frecvente adesea folosite in terapiile pentru vindecarea corpului uman. Studiile au aratat ca vibratiile terapeutice pot ajuta la cresterea oaselor, vindecarea fracturilor, ameliorarea durerii, reducerea umflaturilor, vindecarea ranilor, cresterea/repararea muschilor si cresterea mobilitatii articulatiilor la frecvente cuprinse intre 25-150 Hz. Totodata, vibratiile torsului de pisica pot duce la modificari ale activitatii creierului, ducand la relaxare.

Prin urmare, trebuie sa stim ca interactiunile cu animalele si oamenii au ca rezultat eliberarea neurotransmitatorilor dopamina, serotonina si oxitocina in creier. Eliberarea acestor neurotransmitatori activeaza calea dopaminergica „recompensa” din creier, provocand un sentiment de fericire.

Vezi si: Trucul cel mai simplu si eficient atunci cand vrei sa calmezi comportamentul unui animal de companie

Vezi si: 5 sfaturi esentiale despre alimentatia pisicilor. Daca ai un animal de companie trebuie neaparat sa stii aceste lucruri

Vezi si: Parul de animale din casa – Solutii pentru cea mai mare problema a celor cu animale de companie

Vezi si: Cand si mai ales cum se face deparazitarea corecta la animalele de companie

Vezi si: Ulmul Alunecos, remediu natural pentru sanatatea animalelor de companie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole