7.8 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

Steregoaie. Ce trebuie sa stii despre aceasta planta montana

Steregoaie (Veratrum album, Veratrum nigrum) este o planta erbacee, perena, intalnita prin fanete, poiene din regiunea de dealuri pana in cea alpina. Planta are in pamant un rizom tuberculiform, din care creste tulpina rotunda si striata ce poate ajunge pana la 2 m inaltime. Frunzele sunt mari, sesile, ovale, cu nervuri groase, iar florile sunt alb-galbui, cresc grupate intr-o inflorescenta mare, racemoase, sunt hermafrodite si apar in perioada iunie-august. Fructul este o capsula.

Pe vremuri, de la aceasta planta montana se foloseau radacinile in scop terapeutic, care se culegeau toamna, dupa uscarea frunzelor. Acestea sunt aproape inodore, gustul este iute, amar si arzator, iar pulberea este puternic strenutorie (iritanta).

Vezi si: Zburatoarea, planta montana cu beneficii importante pentru sanatate

In traditia populara, planta se folosea ca insecticid, atat la oameni cat si la animale (scabie, eczeme, raie, paduchi, purici, capuse).

In prezent, planta nu mai este utilizata in medicina naturista, doar in dilutia homeopatica (D3) poate fi utilizata impotriva migrenei, nevralgiei, astmului si a altor probleme de sanatate.

Steregoaia contine: alcaloizi, germarin, protoveratrin, beta-sitosterol. Planta are efect expectorant si antiparazitar extern.

Steregoaie – Actiuni terapeutice

  • Sub forma de extract, planta este intrebuintata ca parazicid.
  • Sub forma de pulbere, rizomii si radacinile se intrebuinteaza mai mult in medicina veterinara.
  • Extractele pot fi folosite la combaterea unor ectoparaziti.
  • Alcaloizii determina efecte hipotensive puternice, dar de interes terapeutic destul de restrans.
  • Industria de medicamente extrage din aceasta planta un complex de alcaloizi, indicati pentru tratamentul bolii hipertensive.
  • Planta se poate folosi la urmatoarele afectiuni: crize hipertensive, eclampsie, eczeme, febra, hipertensiune arteriala chiar maligna, mancarimea pielii, rani, raie, toxicoza gravidelor, ca praf pentru stranut, diaree, constipatie, intoxicatie alimentara, crampe la picior, psoriazis, eruptii cutanate.

Steregoaie – Preparare si administrare

Se fac doar preparate galenice in farmacie.

– Tinctura- 50 g rizom se pune la 500 ml alcool de 70°. Se tine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitand zilnic de cateva ori. Se strecoara dupa trecerea acestei perioade si se pune in recipiente mai mici la rece. Pentru afectiunile enumerate, se pot administra cate 10 picaturi
diluate de 2-3 ori pe zi.
– 1 lingurita din planta (parti aeriene) se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se tamponeaza locurile afectate de raie.
– Praf de planta se amesteca cu lapte preferabil de la oi si se aplica la raie.

Precautii si contraindicatii

Planta se foloseste doar sub supravegherea unui medic, care va putea stabili atat dozele, cat si modul de administrare.

Atentie!

Nu este indicata celor cu insuficienta renala sau cei care fac tratamente cu preparate digitalice.

Toata planta contine alcaloizi toxici atat in stare proaspata, cat si uscata. Prin urmare, planta este toxica, narcoticostupefianta si iritanta pentru mucoasa. In cazul intoxicatiei se fac spalaturi stomacale si se administreaza carbune vegetal.

Doza mortala pentru om este de 0,02-0,03 g.

Vezi si: Maturicea, o planta toxica cu efecte nebanuite daca se respecta dozajul

Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Claudiu Giurgiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole