17.3 C
București
vineri, septembrie 13, 2024

Maturicea, o planta toxica cu efecte nebanuite daca se respecta dozajul

Maturicea (Sarothamnus scoparius) sau drobul, cum mai este cunoscut in termeni populari, este un arbust cu radacini si tulpini foarte ramificate, inalt de 1,5-2 metri, cu ramurile vesnic verzi si cu florile foarte frumoase, de un galben-auriu.  

In scop medicinal, de la aceasta planta se utilizeaza florile si varfurile ramurilor tinere cu boboci pe ele, din care prepara infuzie, decoct, pulbere, tinctura, extracte si decocturi.

Maturicea are in continutul sau substante active importante, ca de exemplu: ulei volatil, alcaloizi (sparteina, un alcaloid care da toxicitate plantei), genistina, oxitiramina (cunoscuta ca adrenalina vegetala benefica in hipotensiune), epinina, scoparina, carotinoide, flavonoizi, saruri minerale, amine, tanin si fenoli.

Maturicea – Indicatii terapeutice

-Este indicata in afectiuni ale miocardului: aritmie, tahicardie, nevroze cardiace, extrasistole. Totodata, aceasta revigoreaza structura nervoasa a inimii, datorita sparteinei din componenta sa;

-Stimuleaza excretia de apa;

-Stimuleaza contractiile la nastere. Aceasta ajuta la usurarea nasterilor avand efect tonic asupra uterului. Totodata, planta este benefica in hemoragiile uterine, hemoragii diverse si hemofilie;

-Are efect diuretic, hipertensiv, antiasmatic, antiinflamator;

-Este benefica in pneumonie, lleurezie, bronhopneumonie;

-Combate anemia.

Contraindicatii

Atentie!

Aceasta planta este toxica si se recomanda ca dupa terminarea lucrului cu ea sa se spele bine mainile.

Planta este contraindicata diabeticilor, femeilor insarcinate sau in caz de hipertensiune arteriala.

In doze mari, planta produce excitatie mare, convulsii, coma, palpitatii sau chiar moarte prin asfixiere. De aceea, este indicat sa se folosesca produse prelucrate in farmacie, pentru a evita supradozajul.

Intoxicatie alimentara. Cele mai eficiente tratamente naturiste

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole