8.4 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Este intr-adevar util sucul de merisoare pentru infectiile tractului urinar? Ce spun specialistii

Infectiile tractului urinar (ITU) sunt o problema comuna, afectand milioane de oameni in fiecare an. In lupta impotriva acestor infectii, sucul de merisoare a devenit un subiect de interes crescut. Dar este intr-adevar util sucul de merisoare pentru infectiile tractului urinar? Haideti sa exploram beneficiile, modul de utilizare, precautiile si modalitatile de prevenire a ITU-urilor.

Din nefericire, tot mai multe femei sufera de infectii urinare cronice, adesea de 3-4 ori pe an, sau mai mult, si fac tot posibilul pentru a evita utilizarea excesiva a antibioticelor, de teama sa nu devina rezistente si astfel si mai susceptibile la infectii bacteriene. De aceea, acest suc dulce si acidulat a fost folosit de generatii de femei pentru a preveni si trata infectiile tractului urinar, desi majoritatea medicilor raman cu afirmatia ca numai antibioticele pot elimina eficient aceste infectii.

Este util sucul de merisoare pentru infectiile tractului urinar? Ce spun specialistii

Se pare ca o noua meta-analiza a cercetatorilor australieni, care include aproape 9.000 de persoane, confirma reputatia merisorului ca un supliment util pentru persoanele care doresc sa evite infectiile urinare recurente.

In analiza oamenilor de stiinta, efectul protector al merisorului a fost evident la femei, copii si persoanele vulnerabile la ITU in urma interventiilor medicale.

*Oamenii de stiinta de la Universitatea Flinders si Spitalul de Copii din Westmead din Australia au publicat recent un studiu global care arata ca produsele cu merisor pot reduce intr-adevar riscul de infectii urinare la unele grupuri.

Aceasta este a cincea actualizare a unei recenzii lansata pentru prima data in 1998 si ultima actualizare in 2012. Apare in Cochrane Reviews.

Prof. Jonathan Craig, autorul principal al studiului, spune ca cercetarea echipei sale „arata o constatare foarte pozitiva ca sucul de merisor poate preveni infectiile tractului urinar la persoanele susceptibile”.

In plus, merisoarele contin proantocianidine (PAC), un tip de polifenol. Acesti nutrienti „de atac si aparare” au un potential antimicrobian si antioxidant remarcabil.

De exemmplu, intr-un articol de cercetare din 2022, cercetatorii canadieni au descoperit ca PAC poate ajuta la inhibarea formarii biofilmului bacterian in captuseala tractului urinar. In plus, PAC ar putea descuraja activarea „genelor de virulenta” uropatogene de E. coli intr-un stadiu incipient in rezervorul intestinal.

Pe de alta parte, exista si experti care nu sunt convinsi de eficienta acestui suc.

De exemplu, urologul Dr. Jennifer Linehan, profesor asociat de urologie si oncologie urologica la Institutul de Cancer din Saint John din Centrul de Sanatate Providence Saint John din Santa Monica, a fost ingrijorata ca zaharul din multe produse cu suc de merisoare le face inutile pentru prevenirea infectiilor urinare. Cu toate acestea, ea a remarcat ca „merisorul in sine poate ajuta atunci cand este administrat sub forma de pulbere, deoarece din nou poate bloca bacteriile de la legarea de vezica, dar uneori poate irita mucoasa vezicii urinare”.

Urologul a mentionat ca suplimentul de pudra de d-manoza poate, de asemenea, impiedica legarea E. coli de peretele vezicii urinare.

Beneficiile sucului de merisoare pentru infectiile tractului urinar:

Merisoarele si, prin urmare, sucul lor, contin vitamine, minerale si ingrediente active benefice care sustin aceasta afirmatie a capacitatii sale de a vindeca infectiile tractului urinar. De exemplu, conform USDA, este bogat in potasiu, calciu, fosfor si vitamina C. In plus, aceste fructe contin proantocianide de tip A, antioxidanti puternici care fac dificil, chiar imposibil, atasarea bacteriilor de peretii vezicii urinare.

-Proprietati antibacteriene: Merisoarele contin substante active care au demonstrat proprietati antibacteriene, in special impotriva bacteriei Escherichia coli, care este una dintre principalele cauze ale infectiilor urinare.

-Aciditate: Sucul de merisoare este acid, ceea ce poate ajuta la scaderea pH-ului urinei si la inhibarea cresterii bacteriilor.

-Prevenirea recidivelor: Consumul regulat de sucul de merisoare a fost asociat cu scaderea frecventei recidivelor infectiilor tractului urinar in unele studii.

Cum se foloseste sucul de merisoare:

Sucul de merisoare poate fi consumat in mai multe moduri:

  • Consumul direct: Se poate bea sucul de merisoare ca atare, preferabil fara adaos de zahar pentru a evita cresterea nivelului de zahar din sange.
  • Diluat cu apa: Pentru cei care gasesc sucul de merisoare prea concentrat sau acid, poate fi diluat cu apa pentru a reduce aciditatea si a face consumul mai placut.
  • Suplimente: Exista si suplimente de merisoare disponibile in forma de capsule sau tablete, care pot fi luate conform instructiunilor de pe ambalaj.

Precautii si consideratii:

  • Interactiuni medicamentoase: Persoanele care iau medicamente pentru subtierea sangelui ar trebui sa discute cu medicul inainte de a consuma sucul de merisoare, deoarece acesta poate interactiona cu anumite medicamente.
  • Evitati consumul excesiv: Consumul excesiv de sucul de merisoare poate duce la probleme digestive si poate afecta echilibrul acid-alcalin al organismului.
  • Monitorizarea zaharului din sange: Persoanele cu diabet ar trebui sa monitorizeze atent nivelurile de zahar din sange, deoarece sucul de merisoare poate contine cantitati semnificative de zahar.

Vezi si: Este urina tulbure periculoasa? Cauze, diagnostic si remedii

Modalitati de prevenire a infectiilor urinare:

In afara de consumul de sucul de merisoare, exista si alte modalitati de prevenire a infectiilor urinare:

  • Hidratare adecvata: Consumul unei cantitati adecvate de apa poate ajuta la spalarea bacteriilor din tractul urinar.
  • Igiena personala: O igiena adecvata a zonei genitale si a rectului poate reduce riscul de contaminare bacteriana.
  • Urinare regulata: Urinarea regulata poate ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar inainte ca acestea sa provoace infectii.

!!! Sucul de merisoare este important sa fie consumat cu masura si in cadrul unei abordari generale de prevenire a acestor infectii, care sa includa si alte masuri de igiena si stil de viata sanatos. De asemenea, consultarea medicului inainte de a incepe un nou regim de tratament sau supliment este intotdeauna recomandata.

Vezi si: Antibiotice naturale pentru infectii urinare. Un ajutor nesperat din natura

Vezi si: Remediu cu uleiuri esentiale pentru infectii urinare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole