Zburatoarea, planta montana cu beneficii importante pentru sanatate

Zburatoarea-planta-montana-cu-numeroase-beneficii-pentru-sanatate

Epilobium angustifolium, cunoscuta sub numele de zburatoarea, este o planta cu flori din familia Onagraceae. Este originara din emisfera nordica temperata. Primele Natiuni din America de Nord au folosit la gatit, ca inlocuitor pentru tutun si au aplicat cataplasme cu ceai din planta pentru tratarea infectiilor. Deoarece zburatoarea are proprietati antiinflamatorii, este utilizata pentru a trata problemele pielii, insa planta are numeroase beneficii pentru sanatate.

Beneficiile ceaiului de zburtoare

O cana cu infuzie ce contine circa 23 de grame de ceai de zburatoare ofera 24 de calorii. In plus, ofera substante nutritive, minerale si vitamine in diferite cantitati. Aceeasi cantitate ofera 1.542 mg de mangan, 0.145 mg de vitamina B6, 99 mg de calciu, 36 mg de magneziu, 0.074 mg de cupru, 0.55 mg de fier, 1.075 mg de vitamina B3, 26 µg de folat si altele.

Sanatate pentru oase

Manganul ajuta la cresterea structurii osoase. Ajuta la cresterea densitatii minerale in oasele coloanei vertebrale la femeile aflate in post-menopauza. Dupa menopauza, femeile sufera de deficienta de mangan, astfel incat consumul de minerale ar trebui crescut pentru a preveni fracturile. Manganul are capacitatea de a preveni osteoporoza si incetineste dezvoltarea bolii debilitante.

Prevenirea diabetului

Manganul ajuta la controlul nivelului de zahar din sangele uman, care previne si diabetul. Manganul normalizeaza secretia si sinteza insulinei, precum si reglarea picaturilor imprevizibile ale zaharului din sange, care ofera o viata normala pacientilor diabetici.

Regleaza metabolismul

Manganul ajuta la reglarea metabolismului corpului. Activeaza enzimele care ajuta la metabolizarea aminoacizilor, glucidelor si colesterolului. Este vital pentru metabolismul vitaminei B1 si vitaminei E. In plus, ajuta la buna functionare a ficatului.

Prevenirea sindromului premenstrual

Manganul ajuta la eliminarea durerilor de cap, a schimbarilor de dispozitie, a iritabilitatii si a depresiei cauzate de sindromul premenstrual. Studiul arata ca manganul ajuta la tratarea simptomelor PMS.

Afectiuni tiroidiene

Manganul este o componenta vitala a tiroxinei, care este un hormon esential pentru glandele tiroide. Functia eficienta a glandei tiroide si sinteza hormonala ajuta la pierderea in greutate, metabolismul, pofta de mancare si eficienta sistemului organelor.

Asista vasele de sange

Vitamina B6 ajuta la reglarea nivelurilor de homocisteina din sange care ar putea fi obtinute din surse de carne sau proteine. Prezenta ridicata a homocisteinei in sange duce la inflamatii, boli ale vaselor de sange si boli de inima care pot duce la infarct.

Nivelul de homocisteina se acumuleaza in absenta vitaminei B6, care ar putea deteriora mucoasa vaselor de sange. Conduce la acumularea daunatoare a placii care duce la accident vascular cerebral sau atac de cord. Studiile arata ca aportul de vitamina B6 cu folat ajuta la reducerea nivelului de homocisteina si, de asemenea, vindeca daunele. Vitamina B6 ajuta la gestionarea nivelului colesterolului si a tensiunii arteriale, care sunt principalele cauze ale bolilor de inima.

Functia creierului

Vitamina B6 ajuta la dezvoltarea si functionarea creierului. Deficienta vitaminei B6 afecteaza memoria, tulburarile cognitive, dementa si boala Alzheimer. Vitamina B6 este necesara pentru producerea hormonilor precum noradrenalina si serotonina care controleaza concentratia, energia si starea de spirit. Cercetarile arata ca vitamina B6 poate fi utila pentru copiii cu ADHD si le poate imbunatati invatarea, precum si comportamentul.

Imbunatatirea starii de spirit

Cercetarile arata ca vitamina B6 are un impact asupra productiei de neurotransmitatori GABA si serotonina in creier. Acesti hormoni ajuta la controlul starii de spirit si la prevenirea durerii, depresiei, anxietatii si oboselii. Ajuta la prevenirea tulburarilor de dispozitie. Vitamina B6 ajuta la tratarea bolilor cerebrale si ridica starea de spirit, evita lipsa de energie, concentrarea si ajuta la ameliorarea durerilor.

Imbunatateste vederea

Deficitul de nutrienti si dieta slaba sunt principalele cauze ale bolilor oculare. Studiile arata ca vitamina B6 si alte vitamine, cum ar fi folatul, ajuta la prevenirea pierderii vederii si a tulburarilor oculare. Vitamina B6 ajuta la incetinirea cresterii degenerescentei maculare, care este boala legata de varsta.

Vindeca anemia

Vitamina B6 este esentiala pentru crearea hemoglobinei in sange care este trecuta de celulele rosii din sange in organism, pentru a transporta oxigenul catre celule si a utiliza fierul. Anemia este cauzata de prezenta scazuta a globulelor rosii si rezulta simptome precum dureri, oboseala si dureri. Studiul arata ca un consum de vitamina B6 reduce simptomele anemiei si, de asemenea, previne aparitia acesteia.

Antibioticul natural care trateaza problemele respiratorii si nu numai

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...