5.7 C
București
luni, martie 25, 2024

Sfaturile anti-coronavirus ale unui medic roman. De ce manusile sunt o mare capcana

Seful sectiei de la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Timisoara, medicul Virgil Musta, ne da o lista de sfaturi anti-coronavirus. Pana acum, in cadrul spitalului din Timisoara au fost vindecati cei mai multi bolnavi infectati.

Iata care sunt aceste sfaturi anti-coronavirus:

Sfaturi anti-coronavirus: Preventia este cea mai buna in aceasta perioada

„Unele masuri par exagerate, nu trebuie sa devenim obsedati, dar daca ne construim calm si rational un obicei preventiv in aceasta perioada, ne poate salva”, dupa cum spune dr. Musta, scrie adevarul.ro.

Sfaturile pentru masurile ce trebuie luate impotriva COVID-19 au fost scrise de doctor pe grupul City Doctors, grup creat special pentru a oferi informatii cu privire la pandemie. Iata ce este cel mai important de stiut in aceasta perioada critica.

1 – Este un virus foarte contagios. O singura persoana poate infecta multe alte persoane, de aceea este important ca in aceasta perioada sa evitam cat putem contactul cu alte persoane.

2 – Este bine sa purtam masca. Chiar daca aceasta nu ofera protectie 100% impotriva contaminarii cu virusul, ea opreste contaminarea persoanei infectate a celorlalte persoane cu care intra in contact. Avand in vedere ca nu stim cine este infectat si cine nu, este important sa o purtam. Medicul ne spune ca masca chirugicala se poate purta maxim o zi, de preferat pana la 4 ore. Insa daca se umezeste sau se da la o parte, trebuie schimabata, fiind de unica folosinta.

3 – Un alt lucru important este sa nu stam fata in fata cu o persoana mai aproape de 2 metri si mai mult de 15 minute ca durata.

4 – Aerisirea camerelor sau incaperii unde locuim sau lucram trebuie facuta de cat mai multe ori pe zi. Astfel, scade contaminarea aerului cu virusul.

5 – Doctorul ne sfatuieste sa tusim sau sa stranutam la nivelul cotului, pentru a duce microbii in jos, spre podea.

Sfaturi anti-coronavirus: Manusile sunt bune doar daca sunt folosite corect

6 – Manusile de unica folosinta sunt bune atata vreme cat sunt folosite cum trebuie. Daca purtati manusi si puneti mana pe fata sau la gura, riscul contaminarii e la fel de mare. Manusile sunt bune pentru a apara in zonele posibil contaminate, apoi trebuie imediat inlaturate cu grija. Se spala bine mainile, iar manusile nu se arunca oriunde, ele pot contamina.

De fapt, masura principala este sa ne spalam pe maini cat mai des timp de 20 de secunde, sa frecam bine suprafata mainilor, chiar si intre degete. Nu este indicat sa ne atingem fetele, chiar daca avem sau nu manusi.

7 – Suntem sfatuiti sa dezinfectam cat mai des manerul usii de la casa sau de la incaperea in care lucram.

8 – Pentru evitarea contaminarii prin haine este bine cand intram in casa sa ne spalam bine pe maini, sa ne dezbracam si sa punem hainele pe balcon sau in alt loc, dar nu in dulap. Apoi, este bine sa facem dus, inclusiv pe par. Hainele folosite intr-o zi fie se baga la spalat, fie se dezinfecteaza undeva la aer intre 24 si 48 de ore.

9 – Evitarea contaminarii prin talpa pantofului. S-a constatat ca virusul rezista bine si pe sol. In zonele mari de contaminare, unde s-a scuipat pe jos, pe sol s-a gasit o cantitate mare de virusi. Este unul din motivele contaminarii cu virusul. Doctorul ne recomanda ca la intrarea in casa sa avem doua presuri, unul in exterior si unul in interior. Cel din exterior sa fie imbibat in solutie cu clor. Pantofii se pun intr-un loc ce poate fi, de asemenea, dezinfectat. Nu se umbla cu aceeasi pantofi in casa si afara!

Ce ni se recomanda la intrarea in casa

10 – Pasii recomandati cand ajungem acasa sunt:

a – Inainte de a intra, daca avem manusi, se pun intr-o punga, se sigileaza si se arunca la gunoiul de afara;

b – Stergem talpa pantofilor pe presul de afara, imbibat in clor;

c – Intram in casa;

d – Punem pantofii de strada separat de papucii de casa;

e – Luam pantofii de casa;

f – Ne spalam bine pe maini;

g – Ne schimbam hainele si le punem pe cele de strada intr-un loc izolat;

h – Dezinfectam clanta, intrerupatoarele, cheile, telefonul si alte obiecte folosite;

i – Ne spalam din nou pe maini;

j – Aerisim des incaperea.

11 – Virusul se elimina din organismul omului bolnav prin aerul expirat si fecale. Trebuie, deci, sa intrerupem aceste doua verigi din lantul de transmitere, dupa cum ne explica dr. Musta.

Grupurile cu risc ridicat

12 – Boala evolueaza sever la persoanele cu risc. Acestia sunt: batrani cu varste peste 65-70 de ani, persoane cu boli cronice care nu sunt tinute sub control: diabet zaharat, boli cronice de plamani (astm bronsic), obezitate, boli cronice cardiace, precum cardiopatie ischemica sau HTA, boli cronice de ficat, boli autoimune, neoplazii. Procentul de deces la aceste persoane poate fi mare.

Marea majoritate a persoanelor sub 60 de ani care se infecteaza fac foarte rar forme severe. Astfel, procentul de deces la aceste persoane cu patologii asociate este foarte mic. Este justificat sa ne facem griji pentru persoanele cu cel mai mare risc.

13 – Pandemia a aparut din cauza faptului ca este un virus nou, pentru care oamenii nu au inca imunitate, asadar nu au cum sa se apere. Epidemia va incepe sa dispara dupa ce aproximativ 60% din populatie se va imuniza. Imunizarea se face prin doua cai: facand boala (imunizare naturala) sau prin vaccin.

Sfaturi anti-coronavirus: Solutiile prin care ne putem proteja

Cum inca nu exista deocamdata vaccin, avem doua cai prin care putem sa ii protejam pe cei vulnerabili:

a – sa protejam batranii prin izolare totala, iar restul sa faca boala. Facand boala, se imunizeaza si epidemia se stinge incet incet. Strategia aceasta implica si riscuri, trimitand tinerii in fata, caci pot aparea si aici cazuri care evolueaza infavorabil, dupa cum ne spune doctorul.

b – sa ne protejam cu totii cat mai bine impotriva bolii, macar pana apare vaccinul sau medicatia corecta pentru aceasta boala.

Doctorul anunta ca cel mai probabil vaccinul nu va aparea inainte de sfarsitul acestui an. Pana atunci, desi exista foarte multe dezavantaje economice si sociale, sa incercam sa ne protejam cat mai mult.

Strategia ideala nu exista, insa trebuie sa incercam sa ne ferim pentru a nu coplesi sistemul nostru de sanatate cu foarte multe cazuri. Astfel, putem sa asiguram functionarea optima a sistemului, iar cei care au nevoie cel mai mult de aparatura profesionista sa poata sa beneficieze de ea rapid.

Doctorul avertizeaza ca daca nu ne pazim cat mai temeinic in aceasta perioada, putem foarte usor sa avem aceeasi soarta cu Italia.

Prevenirea imbolnavirii nu impiedica functionarea optima a sistemului medical

Doctorul crede ca saptamana care urmeaza este una decisiva, in care trebuie actionat in masa. Altfel, cazurile vor fi foarte multe, iar sistemul de sanatate va fi coplesit si se va instaura panica. Scenariul in care oamenii sa actioneze dupa cum considera este unul foarte prost, deoarece in caz de complicatii, lucrurile pot denatura neplacut.

In acelasi timp, dr. Musta apeleaza la oameni pentru a-i face sa inteleaga ca putem sa salvam cat mai multe vieti daca suntem uniti in aceasta lupta. Implicarea si coeziunea sociala este cea mai importanta acum, pentru a evita pierderile.

Cum putem sa facem acest lucru la nivel personal din punctul de vedere al doctorului:

1 Evaluarea riscurilor persoanle si familiale. Unde si in ce situatie ne putem imbolnavi? Pe cine putem imbolnavi? Facem parte din categoriile de risc? Aplicam masurile preventive corect? De unde putem cere ajutor si pe cine putem ajuta?

2Cum se poate implica o persoana individual sau colectiv in aceasta lupta.

3 – Respectarea cu strictete a regulilor si recomandarilor este importanta.

Vezi si:

Sfaturi pentru prevenirea Coronavirusului si nu numai

Ibuprofenul “poate face mult rau” pacientilor cu coronavirus. Ce medicament e recomandat

Coronavirusul si soarele. O lectie de la pandemia de gripa din 1918

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole