15.2 C
București
vineri, aprilie 5, 2024

Semnele deficitului de vitamina B12

De-a lungul anilor, organismul isi pierde capacitatea de a absorbi in mod adecvat vitamina B12. Rolul acestei vitamine este de a ajuta la producerea de celule rosii si ADN. De aceea, ne-am gandit sa va aratam care sunt semnele deficitului de vitamina B12.

Cu toate acestea, corpul uman nu poate sa produca aceasta vitamina singur, asa ca trebuie sa il consumam prin surse dietetice. Acesta este motivul pentru care exista numeroase persoane care sufera de deficit de vitamina B12.

Semnele deficitului de vitamina B12 – nu ezitati sa luati suplimente in perioadele de oboseala cronica

Mai mult decat atat, poate fi si rezultatul unui dezechilibru al bacteriilor intestinale sau al medicamentelor administrate in timpul chimioterapiei. Acestea sunt simptomele acestei probleme de sanatate pe care trebuie sa o cunoasteti pentru a putea actiona la timp si pentru a preveni complicatiile suplimentare:

Oboseala – Daca va simtiti obositi chiar si dupa ce ati dormit 8 ore de somn odihnitor, ati putea suferi de aceasta deficienta. Scaderea numarului de celule rosii reduce cantitatea de oxigen transportata in organism, ceea ce duce la oboseala.

Ameteli – Nivelele scazute de vitamina B12 pot duce la episoade frecvente de ameteala si vertij.

Senzatie de furnicaturi si amorteala – Nivelurile scazute de oxigen din organism pot duce la o senzatie de unda de soc electric si amorteala, asa-zisele furnicaturi din maini.

Lipsa de respiratie suficienta – Acesta este un alt simptom al anemiei pernicioase, cauzat de o deficienta de B-12.

Modificari ale dispozitiei, anxietate, depresie – Datorita nivelurilor reduse de serotonina si dopamina.

Dificultati la mers – Deficienta de vitamina B-12 cronica poate provoca leziuni ale sistemului nervos, ceea ce afecteaza modul in care se deplaseaza si se misca o persoana.

Palpitatii cardiace – Celulele rosii din sange in numar mic si hemoglobina produc deseori palpitatii ale inimii.

Probleme cu parul si unghiile – Din cauza deficientei acestei vitamine, parul poate deveni prematur gri sau poate cadea, iar unghiile pot deveni gri.

Pierderea memoriei – Cantitatea insuficienta de celule rosii din sange reduce fluxul de oxigen si aceasta cauzeaza memoria incetosata. Vezi si: Avitaminozele si deficitul de calciu la copii. Cauze si tratament

Semnele deficitului de vitamina B12 – consumati surse naturale de vitamina B12, precum peste si carne alba

Muschi slabi – Muschii se simt slabi deoarece au nevoie de oxigen, iar lipsa acestei vitamine impiedica transferul corespunzator in organism.

Limba rosie, neteda – Micile umflaturi ale limbii, numite papile, se pierd in cazul persoanelor care sufera de deficienta de vitamina B12, ceea ce duce la pierderea gustului.

Probleme oculare – Deficienta severa a vitaminei B12 poate deteriora nervul optic si poate introduce vasele de sange direct in retina, ducand la o vedere neclara, la o vedere dubla sau chiar la pierderea vederii.

Culoarea pielii – Eliberarea bilirubinei datorita ruperii celulelor rosii din sange face ca pielea sa fie galbuie.

Pentru a optimiza nivelurile de vitamina B12 in organism, trebuie sa faceti schimbarile necesare in ceea ce priveste dieta si stilul de viata:

  • Cresteti aportul de surse de vitamina B12, cum ar fi pestele, carnea de pui si miel, precum si ficat de pui si de carne de vita;
  • Luati suplimente de vitamina B12, cum ar fi metilcobalamina si cianocobalamina
  • Evitati alimentele inflamatorii, cum ar fi alimentele prajite, fast-food, alimentele ambalate, aditivii alimentari si carnea de calitate inferioara
  • Luati probiotice de inalta calitate, cum ar fi kefirul, ciocolata neagra si kombucha.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole