6.3 C
București
joi, martie 21, 2024

Vitamina D – De ce este atat de importanta in acest sezon

Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine, fiind implicata in toate functiile organismului pentru a functiona normalVara, organismul produce aceasta vitamina cu ajutorul luminii solare, insa odata cu venirea frigului, aceasta productie incepe sa stagneze. Conform celor mai recente statistici, o carenta de vitamina D este o problema globala de sanatate, cu care se confrunta in jur de 85% din populatie, ceea ce poate declansa diverse boli.

In acest articol iti vom arata care sunt simptomele carentei de vitamina D, cauzele si cum poate fi evitata o carenta de vitamina D in anotimpul rece.

Simptomele carentei de vitamina D:

Principalele simptome ale carentei de vitamina D sunt: oboseala cronica/lipsa energiei, slabirea sistemului osos si muscular, afectiuni ale sistemului nervos (ca scleroza multipla), slabirea sistemului imunitar, infertilitatea (atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor), boli ale aparatului cardiovascular, diabetul.

Carenta acestei vitamine poate duce, in cazul copiilor, la deformari ale oaselor, adica rahitism. La persoanele adulte, creste riscul de osteoporoza, iar la cei varstnici, cel de fracturi.

Cauzele carentei de vitamina D

Exista anumiti factori care pot creste riscul carentei de vitamina D, si anume: conditiile de mediu, afectiuni medicale (boala celiaca, boala Crohn si fibroza chistica), varsta inaintata, stresul si lipsa somnului si alergiile.

Vitamina D – Beneficii pentru organism

Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia arata ca un aport optim de vitamina D poate reduce cu 30% riscul de deces prematur in randul persoanelor ce sufera de boli cardiovasculare.

Vitamina D intareste oasele. Studiile realizate arata ca aceasta vitamina este asentiala pentru oase puternice si muschi sanatosi. De asemenea, ajuta si la prevenirea rahitismului (deformarile de oase), la care adesea copiii sunt predispusi si previne osteoporoza (pierderea densitatii osoase).

Vitamina aceasta ajuta la intarirea sistemului imunitar, sistemului nervos, la diminuarea riscului de boli cronice (diabet, astm bronsic, psoriazis, cancer), ajuta la cresterea fertilitatii, mentinerea danturii sanatoase, mentinerea nivelului optim de calciu si fosfor in organism si mentine pH-ul sangelui la nivel optim.

Cum poate fi evitata o carenta de vitamina D in anotimpul rece

In anotimpul rece, cand soarele nu mai reprezinta sursa principala de vitamina D, co­piii si adultii trebuie sa administreze zilnic 20 de micrograme, adica 800 de unitati internationale (UI), o cantitate existenta, in general, in tabletele din farmacii.

Vitamina aceasta se gaseste si in cateva alimente, precum pestele gras (heringii si macrourile), untul, galbenusul de ou, ficatul si mana­tar­­cile (ciuperci). Atunci cand aceste surse nu sunt suficiente, se recomanda suplimentele alimentare cu vitamina D, care se găsesc sub 2 forme: D2 – ergocalciferol (acelasi tip care se gaseste si in alimente) sau D3 – colecalciferol (forma obtinuta prin expunerea la soare).

Atentie!

Su­pra­dozajul (peste 4000 UI de vitamina D/zi.)poate sa provoace senzatie de greata, pro­bleme renale sau un nivel prea ridicat al calciului in sange. Specialistii spun ca cei care nu fac parte din vreo grupa de risc, nu trebuie sa apeleze la suplimente de vitamina D, fiind suficient daca toamna si iarna consuma, o data sau de doua ori pe saptamana, peste gras si oua.

Vezi si:

Vitamina U. Ce beneficii are una dintre cele mai putin cunoscute vitamine

Semnele deficitului de vitamina B12

Administrarea de vitamina C ar putea creste eficienta tratamentului impotriva tumorilor

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole