Scumpia (Cotinus coggygria) este un arbust tot mai des folosit pentru decorarea gradinilor, datorita aspectului, dar cercetarile stiintifice recente au inceput sa scoata la iveala ce calitatile terapeutice nebanuite are.
Scumpia este iubitoare de caldura si lumina, creste la margini de paduri sau formand tufarisuri pe coastele inierbate, iar tulpina sa, acoperita de o scoarta solzoasa, poate ajunge la inaltimea de 5 metri. Are lujeri roscati, care la taiere/rupere elimina un suc laptos, iar frunzele emana un miros asemanator morcovului. Dupa inflorire, planta se acopera cu un soi de fire subtiri, ca niste atisoare de mohair, care se incalcesc intre ele si iti dau senzatia de fum sau ceata roz.
In scop terapeutic, de la acest arbust se recolteaza scoarta, ramurile mai groase (se taie cand da frunza) si frunzele (se culeg cand da floarea). Acestea contin taninuri elagice, gumirezine, mircetina, fustinozid (glicozid) si ulei volatil (frunzele). Toate aceste substante ii ofera scumpiei proprietati antiinflamatoare, cicatrizante, antiseptice, astringente, antihemostatice, febrifuge etc.
De exemplu, industria farmaceutica foloseste scumpia pentru producerea pastilelor Flaculin (indicate in dischinezie a cailor biliare – „bila lenesa”) si a supozitoarelor Neoanuzol (hemoroizi).
In ce afectiuni este indicata scumpia si cum se administreaza:
-Afectiuni bucale (gingivita, stomatita): Se fac gargare cu ceai, de mai multe ori pe zi: la 250 ml apa se adauga 2 lingurite de praf de coaja si se fierbe 15 minute, apoi se strecoara. Gargarele cu ceai de scumpie sunt eficiente si in diferite afectiuni ale aparatului respirator (laringite, faringite, tuse). Vezi si: Ingrijirea cavitatii bucale cu solutii naturale: paste de dinti si ape de gura naturale
-Afectiuni intestinale (gastrita, diaree, enterocolita): 2 lingurite de frunze maruntite se pun in 250 ml apa, se fierb 10 minute, apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi, una dimineata (pe stomacul gol) si una seara (la ora 18.00). Vezi si: Eficienta produselor apicole in afectiunile gastro-intestinale
-Afectiuni hepatice: la 250 ml apa se adauga 1 lingurita de praf de coaja, se fierbe 15 minute, apoi se strecoara. Se pot de asemenea consuma 2 cani pe zi in afectiunile interne. Vezi si: Extract de schisandra pentru imbunatatirea memoriei si functiei hepatice
–Anorexie: la 250 ml apa, se adauga 2 lingurite de frunze maruntite si se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi, una dimineata (pe stomacul gol) si una seara (la ora 18.00).
–Voma: la 250 ml apa, se adauga 2 lingurite de frunze maruntite si se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi, una dimineata (pe stomacul gol) si una seara (la ora 18.00). Totodata, pentru inlaturarea starii de voma se poate face un ceai si din scoarta de scumpie (o lingurita de pulbere la 250 ml de apa, fiert timp de 15 minute).
–Alergie: 1 lingurita de pulbere scoarta de scumpie se adauga la 250 ml de apa, se fierbe 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
-Incontinenta urinara: 2 lingurite de frunze maruntite se pun in 250 ml apa, se fierb 10 minute, apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi, una dimineata (pe stomacul gol) si una seara (la ora 18.00). Totodata, se pot face si cataplasme/comprese: o mana de planta fiarta se pune intre 2 bucati de panza si se aplica in partea de jos a abdomenului, peste noapte. Este foarte utila la incontinenta urinara.
-Candidoza: 1 lingurita de pulbere scoarta de scumpie se adauga la 250 ml de apa, se fierbe 15 minute, apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi.
-Eczeme, prurit, urticarie, rani, hemoroizi: se fac cataplasme: o mana de planta fiarta se pune intre 2 bucati de panza si se aplica compresa/cataplasma pe zona cu probleme. Intern, se bea ceai, cate 2-3 cani pe zi. Un remediu foarte bun pentru dermatite, eczeme, rani si psoriaziseste acesta:
- Se amesteca cate 2 linguri frunze de scumpie, salvie, conuri de hamei si cate 4 linguri radacini de iarba mare si de pir tarator, fructe de paducel, iarba de dentita. Din tot acest amestec, se iau 3 linguri si se adauga in 500 ml apa. Se fierbe timp de 10 minute, la foc mic si, dupa primul clocot, se opreste si se lasa la infuzat 4 ore. Intern, se beau cate 50 ml, de 3 ori pe zi, la 2 ore dupa masa, iar extern, se aplica pe locurile afectate, de 2 ori pe zi, un prosop de bumbac imbibat in acest ceai. De asemenea, ceaiul se poate adauga si in cada de baie, fiind foarte util in psoriazis.
Vezi si: Merisorul de munte. Ce proprietati si beneficii au frunzele si fructele acestui arbust
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: