12.7 C
București
miercuri, martie 27, 2024

Alergiile. Cum afli la ce ai alergie si ce remedii sa folosesti

Alergiile respiratorii sunt cele mai cunoscute alergii numite rinite, rinosinuzite, astm bronsic alergic.

Alergiile – Principalele cauze ale pacientilor cu alergie respiratorie sunt:

In cazul rinitei alergice:

  • stranut
  • mancarime de nas (prurit nazal)
  • nas care curge apos (rinoree apoasa)
  • nas infundat (obstructie nazala bilaterala, alternanta)

In cazul astmului alergic:

  • mancarime in cerul gurii (prurit palatinal) si in ureche (prurit otic)
  • oboseala (fatigabilitate)
  • durere de cap (cefalee)
  • lipsa poftei de mancare (anorexie)
  • scaderea sau lipsa mirosului (hiposmia sau anosmia)
  • tuse
  • respiratie suieratoare (wheezing)
  • senzatie de sufocare (dispnee) sau de constrictie a pieptului

Alergiile respiratorii se pot manifesta sezonier sau zi de zi (peren) in functie de prezenta alergenului cauzator si se pot prezenta in forme diferite de severitate. Cei mai frecventi alergeni respiratori sunt acarienii din praful de casa, mucegaiurile, polenurile, epiteliile si perii de animale de companie (caini, pisici, iepuri, porcusor de guineea, etc).

Alergiile alimentare se manifesta rapid dupa ingerarea alimentului alergenic, prin prurit orofaringian, eruptii cutanate pruriginoase, edeme faciale, linguale sau glotice (acesta din urma reprezinta edem cu localizare de gravitate putand determina sufocare si deces prin insuficienta respiratorie acuta), greata, varsaturi, diaree sau uneori reactii brutale ale intregului organism asociate cu scadere de tensiune arteriala (soc anafilactic).

Principalii alergeni alimentari sunt: proteinele laptelui de vaca, albusul si galbenusul de oua, alunele, arahidele, soia, pestele, telina, morcovul, faina de grau, rosiile, kiwi, bananele, cafeaua, cacao, piersici, caise, etc.

Teoretic orice proteina alimentara poate fi alergenica. Alergia alimentara se intalneste cel mai frecvent la copii, dar este destul de des intalnita si la varsta adulta.

Pe langa cele 2 categorii de mai sus, mai exista si alte tipuri de alergii: alergii la veninul de insecte, alergii medicamentoase, alergii la animale, etc.

Cum afli la ce ai alergie

Diagnosticul alergiei si identificarea alergenului care cauzeaza reactia alergica este uneori dificila, necesitand identificarea acestor IgE specifice prin diverse metode. Se pot efectua teste alergologice fie cutanat (tehnica prick), fie prin recoltare de sange si tehnici specifice de laborator.

Testarea cutanata prick
este cea mai des utilizata (folosind solutii standardizate de alergeni pentru testare), este cea mai ieftina si mai rapida (rezultatele se obtin in 15-20 minute) si este mai bine corelata cu adevaratele sensibilizari alergice relevante pentru simptomele pacientului. Este nonagresiva, nedureroasa si nepericuloasa daca este efectuata corect, in corelatie cu istoricul alergic al pacientului si cu stadiul de boala prezent.

Pentru o buna interpretare a testarii, este necesara intreruperea administrarii oricarui tratament antialergic cu minim 3 zile anterior efectuarii acesteia. Se poate efectua la orice varsta, inclusiv la copii mici.

Testarea alergologica din sange
se indica doar pentru pacientii la care nu se pot respecta conditiile unei testarii cutanate corecte, sunt investigatii invazive (presupun recoltare de sange venos), sunt mult mai scumpe, rezultatele se obtin in functie de laborator in cateva zile. Exista tehnici diferite de laborator care identifica fie individual anticorpii de alergie pentru un singur alergen, fie pentru un grup de alergeni (ex analizele numite Panel 20 alergeni). Testele sangvine nu sunt superioare ca sensibiliate si specificitate testelor cutanate, de multe ori necesitand o interpretare corecta a relevantei lor in functie de simptomele pacientului.

Atentie: Masurarea nivelului seric de IgE total, nu este foarte valoroasa pentru stabilirea unui diagnostic de alergie, ea fiind doar orientativa, deoarece exista multi pacienti alergici cu IgE total normal.

Pentru pacientii cu alergie respiratorie se impune de cele mai multe ori efectuarea de investigatii ale functiei pulmonare, cea mai utilizata fiind spirometria.

Spirometria masoara cu ajutorul unui aparat numit spirometru, volumele si debitele de aer pe care le mobilizeaza plamanul unei persoane la un moment dat. Este o metoda non-invaziva, usor de realizat, ieftina, reproductibila. Prin aceasta investigatie se evidentiaza mai ales obstructia cailor respiratorii, severitatea si reversibilitatea acesteia la tratament bronhodilatator. E bine de efectuat seriat, repetat, in diverse momente, fie ale zilei, fie in functie de simptomele pacientului pentru a obiectiva cauzele acestuia, fie pentru monitorizarea raspunsului la tratament. Ea este esentiala pentru diagnosticul si stadializarea severitatii astmului bronsic.
Atentie: Trebuie stiut ca toti pacientii cu rinita si rinosinuzita alergica ar trebui sa efectueze spirometria, pentru ca, aceasta afectiune se asociaza foarte frecvent cu astmul bronsic.

De retinut despre tratamentul alergiei

Orice investigatie clinica, biologica sau functionala a unei alergii va fi stabilita numai dupa un consult alergologic sau homeopat (holistic) in care medicul va detalia in amanuntime intreg istoricul alergic si medical al pacientului, astfel incat investigatiile sa fie alese corect si sa fie relevante pentru stabilirea corecta a diagnosticului si a tratamentului adecvat.

Tratament homeopat pentru alergii

Alergia apare in conditii precise si identificabile.

Recomandari homeopate: in stari emotive – Ignatia, sau in stari de teama – Gelsemium.

Alergia e sezoniera. In legatura cu alergenii sezonieri (polen, fan, flori), remediile prescrise fiind izopatice Pollen CH30.

Alergia e anarhica in frecventa si ritm. Exemplu: pentru alergia la acarieni si praf, remediul homeopat este Blatta Orientalis CH15 (este remediul din gandacul de bucatarie, ce este mare mancator de praf si acarieni).

Alergiile – Remedii homeopate

Alergia alimentara: Apis si Poumon Histamine CH 30 in alternanta fiecare, de 2 ori pe zi.

Alergia alimentara poate fi tratata si prin acupunctura. Se abordeaza cazul diferit, in functie de Sindrom energetic exces sau deficit:

  1. Umiditate-caldura in Intestine: GI11+GI2+E25+V25+E37 (efect de diminuare a caldurii si eliminare a umiditatii).

Simptome: diaree cu miros fetid, mase fecale cu mucus sau sange, senzatie de arsura in anus, sete, limba rosie cu depozit galben.

  1. Umiditate-flegma in Plamani: V13+VC12+E40+P6.

Simptome: rinoree, tuse, dispnee, respiratie astmatica in asociere cu tulburari digestive.

  1. Hiperactivitatea Focului in Stomac: GI11+E45+GI4+E36+VC12 (efect de diminuare a Focului si armonizare a Stomacului).

Simptome: greata, voma, sete, arsuri si dureri in epigastru, constipatie, respiratie cu miros neplacut.

  1. Excesul Focului in Ficat: VC13+E21+E44+F2+VB38+RP6.

Simptome: dureri de cap, iritabilitate, conjunctivita alergica, eczema, senzatie de arsura in hipocondru.

  1. Excesul Lojei energetice Foc: VC13+E21+E44+C3+MC3+RP6. Pentru restabilirea echilibrului in loja energetica Foc, normalizarea digestiei, reactivitatii imunologice.
  2. Insuficienta Qi in intestine/Stagnarea Oi in intestine: VC6+VC12+E25+E39+RP6.
  3. Insuficienta Qi a Splinei/Umiditate: VC12+VC6+E21+E36+RP6+RP9.

Toate aceste medicamente homeopate le puteti gasi AICI.

Simptome: astenia, slabiciune in membre, alternare constipatie cu diaree, greata, abdomen balonat, eruptii cutanate.

In cazul abordarii prin medicina holistica, sansele de recidiva scad iar rata vindecarii este crescuta.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Dr. Iuliana Avădănei este directorul Centrului de Sanatate MEDIREFLEX,  http://medireflex.ro/, din Bucuresti.

Facebook: https://www.facebook.com/medireflex.ro/

Pentru programari la consultatie la Dr. Iuliana Avădănei, sunati la tel. 0740 338 705.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole