10.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

Merisorul de munte. Ce proprietati si beneficii au frunzele si fructele acestui arbust

Merisorul de munte (Vaccinium vitis-idaea) este un mic arbust inrudit cu afinul. Acesta are tulpina ramificata, inalta pana la 25-30 cm, frunzele sunt intotdeauna verzi, florile de culoare alba cu nuante rosietice, iar fructele sunt de culoare rosie.

Merisorul de munte este originar din America de Nord si creste din abundenta prin pajistile alpine din intregul lant Carpatic.

Fructele au fost folosite secole intregi ca hrana si medicament. De exemplu, indienii isi spalau ranile cu suc de merisoare, iar vracii preparau comprese cu acestea pentru a extrage otrava din ranile provocate de sageti.

In scop terapeutic, se recolteaza frunzele, fructele si coaja. Frunzele se recolteaza tot timpul anului sau inainte de fructificare, iar fructele se recolteaze la trecerea dintre toamna spre iarna, cand capata consistenta si culoare foarte rosie.

Merisorul de munte – Proprietati si beneficii

-Frunzele de merisor au in compozitia lor taninuri (substante puternic antibacteriene si antimicotice) si flavonoide (substante cu efect antioxidant) – ambele substante fiind responsabile de actiunea antiinfectioasa a
plantei. Totodata, frunzele contin intre 6 si 12% arbutina si metilarbutina, 2,5-5% tanin format din acid galic si elagic, pigmenti flavonici, acid ursolic, acid oleanolic, uvaol, glucide si ceara.

-Fructele au in compozitia lor arbutina (substanta amara), metilarbutozida, hidrochinona, acizi organici (benzoic, citric, chinic, malic), tanin, vaccinin, leucoantociani, leucocianidina, everectol, cianidina, derivati fenoli, flavonozide, ester metilic al acidului betuloretinic, ericolina, vitamine (C, B1, B2, A).

Atat frunzele, cat si coaja sau chiar radacina contin aceste substante active in proportii diferite, dar toate contin arbutozid si hidrochinona,
saruri minerale, etc.

Merisorul de munte – Efecte terapeutice

-Frunzele de merisor au efect diuretic, dezinfectant si antiinfectios renal si urinar foarte puternic, antibiotic bun (actioneaza mai ales contra stafilococilor), antidiareic si astringent, antigutos, antiinflamator, calculolitic (dizolva pietrele la rinichi), detoxifiant si depurativ, sudorific si un efect mai slab antireumatic.

-Datorita continutului de tanin, merisorul de munte combate diareea. Totodata, administrate sub forma de decoct sau infuzie, frunzele de merisor se folosesc in tratamentul afectiunilor urinare.

-Fructele de merisor contin o substanta care acopera peretii rinichilor, vezicii urinare si tubului conector, impiedecand acumularea de bacterii in tesuturi, unde traiesc si se inmultesc. S-a demonstrat ca un pahar cu suc de merisoare pe zi este de zece ori mai eficient in combaterea bacteriilor din urina decat antibioticele clasice. Alte studii au aratat ca majoritatea pacientilor cu infectii urinare cronice se vindeca daca beau un pahar de suc de merisoare in fiecare zi.

-Fructele ajuta si la intarirea sistemului imunitar.

-Merisorul se utilizeaza in tratarea cistitelor cronice si in prevenirea infectiilor genito-urinare.

Iata, mai jos, lista afectiunilor tratate cu merisor de munte:

Merisorul se poate folosi in urmatoarele afectiuni: afectiunile cailor urinare, alopecie, ateroscleroza, boli renale, bronsite, calculoza renala, calculoza urinara, cancer, carii dentare, catar vezical, cistite, colon iritabil, diabet, diaree, diuretic, eczeme zemuinde, enterocolite, febra, gingivite, gripa, guta, guturai, Helicobacter pylori, hematurie, hemoragii diverse, hemoragii menstruale abundente, hepatita virala, imunitate scazuta, infectii purulente. Totodata, merisorul este indicat si in infectiile genito-urinare vechi, infectii urinare, inflamatia vezicii sau a prostatei, litiaza renala, nefrite, pielite, placa bacteriana bucala, rani, reumatism, rinichi, stari inflamatorii purulente a cailor urinare, stomatite, tuberculoza pulmonara, tuse umeda si iritativa, uretrite, ulceratii, viroze respiratorii – relateaza Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu in lucrarea „Plante medicinale importante in tratamentele naturiste„.

Metode de preparare si administrare:

„Se pot folosi oricare din partile plantei”.

-2 lingurite de radacina maruntita se pun la 250 ml apa si se fierbe 15 minute, apoi se strecoara. Se bea 2-3 cani pe zi. Vezi si: Ceaiul de merisor, ceasca ta de sanatate. Reteta si indicatii terapeutice

-2 lingurite planta maruntita se adauga in 250 ml apa, apoi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 2 cani pe zi.

-Se face un decoct din 3 lingurite fructe la 250 ml apa. Se fierbe 5 minute. Se pot consuma si fructe in starea lor naturala, dar si uscate, cate 1-2 lingurite de fructe macinate la 250 ml apa. Se fierbe 10 minute, apoi se strecoara. Se vor putea consuma 3 cani pe zi.

-Suc de fructe: este indicat sa se consume minim 100 ml pe zi impartit in 3 parti cate o parte cu 15-30 minute, inainte de mesele principale. Sucul se poate folosi si extern la rani pentru dezinfectie, cicatrizare, etc.

-Sirop: la 1 kg de fructe se adauga 4 kg miere. Se pastreaza in borcane inchise la culoare. Se agita zilnic, iar dupa o luna se va forma in borcan un suc rosu-verziu, din care se poate consuma zilnic cate 2 linguri, inaintea meselor principale sau se poate face siropul cu apa.

Tinctura de merisor: acest preparat este extrem de eficient si se se poate face din orice parte a plantei. Iata cum: se maruntesc 50 g (frunze sau fructe), apoi se va pune cu 250 ml alcool alimentar, intr-o sticla care se inchide ermetic. Se va lasa timp de 15 zile, la temperatura camerei, agitand des, apoi se strecoara. Se administreaza cate 1 lingurita de tinctura, de 3 ori pe zi, diluate cu apa.

Vezi si: Scorusul negru/Aronia, unul dintre cele mai sanatoase fructe de padure

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole