6.1 C
București
duminică, martie 3, 2024

Eficienta produselor apicole in afectiunile gastro-intestinale

Folosirea mierii si a celorlalte produse apicole in tratamentul afectiunilor digestive nu este o noutate, deoarece se cunosc proprietatile lor antiinflamatoare, analgezice, imunogene si antioxidante. Cele mai eficiente produse apicole contra afectiunilor aparatului digestiv sunt: mierea de albine, polenul, pastura si propolisul. 

Eficienta produselor apicole in afectiunile gastro-intestinale – Mierea de albine

Mierea de albine este considerata un bun medicament in tratarea si vindecarea ulcerelor gastro-duadenale, a afectiunilor intestinale. La nivel intestinal, aceasta manifesta o usoara actiune laxativa determinata de prezenta in compozitia sa a unei cantitati importante de fructoza. Acest efectul este intarit de polen, care ofera cu rezultate remarcabile, evitandu-se astfel recurgerea la laxative, iritante pentru peretele intestinal si producand in general obisnuinta. De asemenea, constipatia poate fi si ea ameliorata prin consumul unui amestec de polen, capacele de ceara si miere de cimbru.

Eficienta produselor apicole in afectiunile gastro-intestinale – Polenul

Polenul poate fi recomandat in tratamentul enterocolitelor, al flatulentei (balonarilor intestinale), al diverticulitelor si diferitelor forme de colite, intre care si colita amoebiana. Acesta se comporta ca un veritabil eubiotic intestinal, deci un reglator al functiei intestinale, intervenind eficient – ca un paradox – si in vindecarea diareelor cronice. Polenul este usor asimilat la nivel intestinal (mai ales daca se reuseste indepartarea exinei). Aminoacizii esentiali si cei partial-esentiali trec usor bariera digestiva. Acest lucru este foarte important in cazul afectiunilor hepatice si in carentele enzimatice intestinale grave, conditii in care alte proteine alimentare sunt, cel mai adesea, greu de absorbit.

Studiile au aratat ca polenul contine un factor antibiotic activ fata de Salmonella si unele tulpini de colibacil. Nu este nimic surprinzator, intrucat se stie ca polenul recoltat de albine este prelucrat cu secretiile salivare ale acestora, care contin enzima glucozoxidaza, ce confera proprietati antibacteriene si mierii de albine. La nivel clinic, observatiile au aratat cu precizie ca efectul reglator asupra functiei intestinale poate fi atribuit polenului. Vezi si articolul: Un antibiotic natural foarte puternic – turmeric cu miere

Eficienta produselor apicole in afectiunile gastro-intestinale – Propolisul

Propolisul are puternice efecte antiseptice in cazul unor parazitoze produse de viermi solitari (Taenia), iar la aplicarea sub diferite forme farmaceutice (unguente, supozitoare), propolisul accelereaza procesul de cicatrizare a fisurilor rectale, hemoroizilor sau in leziunile aparute in cazuri de rectocolite hemoragice.

Studiile recente au demonstrat cat de eficient este propolisul in tratamentul ulcerului produs de Helicobacter pylori, efect care se bazeaza pe actiunea sa antimicrobiana, adica actiunea unor compusi din compozitia sa, respectiv artepillina C si diterpenoidul clerodanului, dar si a quercetinei.

Actiunea de protectie asupra mucoasei gastrice si duodenale este si o proprietate a polenului, respectiv a pasturii, care contine pigmenti flavonoizi si carotenoizi. Un caz special de actiune in cazul prezentei lui Helicobacter pylori, este cel al mierii de Manuka. Principala actiune este aceea de a diminua senzatia dureroasa si de stimulare a cicatrizarii. Vezi si articolul: 5 motive sa consumi pastura

Iata si cateva remedii:

-In cazul afectiunilor tractului gastro-intestinal: se dizvolva 180 g miere in 800 ml apa fiarta si racita. La aceasta solutie se adauga 50 g pastura. Se lasa sa fermenteze la temperatura camerei. Se administreaza cu 15 minute inainte de masa, 2/3 de pahar, timp de 1 luna.

-In cazul apendicitei: se administreaza propolis pe cale orala.

-In cazul colecistitei: se administreaza polen, pe cale orala, cate 20 g pe zi, cu 20-30 de minute inainte de masa, timp de 3 saptamani.

-In cazul gastritei hipoacida: se administreaza 40 g polen + 500 g miere + 75 ml suc de aloe vera. Mierea si polenul macinat se omogenizeaza bine, dupa care se adauga sucul proaspat de aloe. Amestecul se pastreaza intr-un loc intunecos si rece. Se administreaza cate 2 lingurite, de 2-3 ori pe zi, timp de 1 luna sau 1,5 luni. In caz de necesitate se repeta dupa o pauza de 2-3 saptamani.

-In cazul de diaree: se utilizeaza mierea de albine, datorita afectului antibacterian. In 250 ml de apa se adauga 4 linguri cu miere si se bea.

Vezi si: Pasta de sunatoare cu miere. Cea mai veche reteta folosita in bolile de ficat si Sirop de tuse de casa cu miere si uleiuri esentiale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole