15.8 C
București
luni, aprilie 8, 2024

Scoarta de pin maritim. Cercetarile o recomanda in peste 80 de boli

Pinul maritim (Pinus pinaster) este un copac sempervircescent din familia Pinaceae. Este nativ coastei Marii Mediterane si este o specie cultivata mai ales pentru productia de rasina vegetala. Acesta poate ajunge la 30-40 m de inaltime, iar coroana este conica, cu ramurile care cresc in sus curbate, iar mai tarziu, are forma de umbrela. Scoarta de pin maritim este de culoare deschisa in pinii mai tineri, devine de culoare gri in randul adultilor; este groasa si crapata, roz in crapaturi.

Acest pin prefera solurile silice, de asemenea, cu reactie acida, dar este potrivit si pentru soluri subalcaline sau alcaline.

De-a lungul a peste 40 de ani de cercetari, scoarta de pin maritim a fost intens studiata si recomandata in peste 80 de boli, datorita puterii ei antioxidante – de 160 de ori mai mare decat afinele. Totodata, aceasta scoarta este bogata si in substante antiseptice si nutritive.

Extractul de pin maritim mai poate fi gasit si sub denumirea de Pycnogenol, cea mai importanta substanta activa din acesta, compus dintr-un amestec de bioflavonoide active.

Ce trebuie sa stii despre Pycnogenol – substanta activa din scoarta de pin maritim

-In urma unui studiu efectuat in anul 1999, a constatat ca pycnogenol a fost cu mult superior aspirinei la inhibarea coagularii induse de fumat, fara o crestere semnificativa (si potential periculoasa pentru viata) a timpului de sangerare, efect asociat utilizarii aspirinei. Aceasta nu a provocat evenimente hemoragice care sa puna viata in pericol, asa cum o face aspirina.

-Are efect antiinflamator. Studiile au aratat ca aceasta substanta este eficienta pentru cei care sufera de hipertensiune arteriala, adresindu-se unei cauze primare a hipertensiunii si a bolilor cardiovasculare in general.

-Ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange la persoanele cu diabet zaharat prin imbunatatirea functiei endoteliale.

-Protejeaza corpul de infectii (stafilococul, E. coli, ranir infectate).

-Ajuta la protejarea pielii de razele ultraviolete. Extractul de scoarta de pin poate oferi fotoprotectie pielii si reduce hiperpigmentarea care se dezvolta de la deteriorarea solara prin imbunatatirea functiei barierei pielii si a homeostaziei matricei extracelulare.

-Sporeste functia creierului si imbunatateste memoria si claritatea mentala.

-Este un bun remediu pentru prevenirea trombozei asociate zborului, edemului si concentratiilor ridicate de radiotoxicitate.

-Efect hepatoprotector in caz de intoxicatie prin expunere la substante toxice (solventi organici).

-Picnogenolii au demonstrat o putere de peste 30 de ori superioara vitaminelor A, C si E la un loc in combaterea radicalilor liberi, in mentinerea integritatii membranelor celulare, a ADN-ului, impiedicand peroxidarea lipidica.

– Contribuie la reglarea tonusului muscular al arterelor, combatand vaso-spasmul.

-Inhiba formarea leucotrienelor, care sunt printre mediatorii cei mai importanti ai reactiilor alergice, astmului bronsic si ai inflamatiilor acute

-Intaresc peretele capilar, mentinandu-i supletea (elasticitatea) si integritatea

-Protejeaza impotriva caderii parului.

-Previne si combate retinopatia (microangiopatia retiniana) diabetica si non-diabetica

De asemenea, pe langa cele enumerate mai sus, esenta din scoarta de pin mai este recomandata sin in: cancer, Alzheimer, degenerare musculara, glaucom si senilitate, reducerea procesului formarii placilor de colesterol, are capacitatea de a ameliora simptomele osteoartritei si durerea, ajuta la ameliorarea unor simptome cauzate de alergii sau procese inflamatorii, imbunatateste functia erectila prin producerea de vasodilatatie, amelioreaza simptomele menopauzei.

Vezi si: Solutii simple care ajuta organismul in lupta cu virusii

Vezi si: Licopenul – beneficiile colorantului rosu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole