22.2 C
București
joi, aprilie 11, 2024

Scoarta de crusin. Ce trebuie sa stii despre planta cu efect laxativ

Crusinul (Rhamnus frangula) este un arbust lemnos, originar din Europa si vestul Asiei si este adesea cultivat ca planta ornamentala. Totusi, trebuie sa stii ca scoarta de crusin este folosita in scopuri medicinale, in special pentru a trata constipatia cronica.

Crusinul a fost folosit in scopuri terapeutice ca laxativ bland inca din Evul Mediu, dar trebuie sa stii ca se foloseste doar scoarta sa, recoltata de 2-4 ani. Dupa recoltare, coaja se usuca si se marunteste, dar numai dupa un an de la recoltare se va folosi, altfel produce stari de intoxicatie cu voma.

Scoarta de crusin are in compozitia sa antrocenozide- franghlozida si gluco-frangulozida, agliconii lor, acid crizofonic si tanic, tanoide, ceruri, steroli si diverse saruri minerale. Toate aceste substante, ii ofera plantei proprietati cathartice, colagoge, laxative (scoarta proaspata este violent purgativa), tonice si vermifuge.

Vezi si: Bozul, unul dintre cele mai puternice laxative naturale

Ce beneficii are scoarta de crusin

-Aceasta este una dintre cele mai utilizate plante pentru efectul sau laxativ/purgativ. Crusinul este administrat intern ca laxativ pentru constipatia atona cronica – actiunea laxativa se manifesta la 10 ore de la administrare;

-Crusinul este un bun remediu si pentru: balonare, hepatita (inclusiv formele virale si insuficienta hepatica), ciroza, icter si afectiuni hepatice si vezica biliara (ajutand la eliminarea toxinelor). Coaja de crusin are proprietatea de a excita bila, marindu-i astfel secretia. Datorita acestei insusiri, se recomanda in asociere cu alte plante (ex: anghinare, cicoare, papadie);

-Creste peristaltismul intestinal, colagog, coleretic;

-Este eficienta si in bolile alergice si autoimune, in tratarea parazitozelor, a dermatozelor grave, a hemoroizilor si a bolii canceroase;

-Este de ajutor si in curele de slabire;

-Crusinul se foloseste si in uz extern, in tratarea dermatozelor (pecingine, piodermite, raie, ulceratiile pielii, acnee, boli cronice de piele, eczema alergica etc.), dar si pentru a trata bolile gingiilor si infestarile scalpului.

!!! Tratamentul cu crusin este bland si eficient atunci cand este utilizat in dozele corecte. Consumat in exces sau utilizarea scoartei inainte de a fi intarita poate provoca purjare violenta.

Preparare si administrare:

  • Ceai – La o cana cu apa, se adauga o lingurita de scoarta uscata si maruntita si se fierbe timp de 10 minute dupa care se strecoara. Acest ceai are un puternic efect laxativ care se va face simtit la 8 ore dupa ce s-a baut. In doze mai mari este cu efect purgativ. Extern, se fac tamponari pe locurile afectate.
  • Tinctura – Pentru un efect mai rapid, se apeleaza la tinctura de crusin, care se face din o parte de planta maruntita si 5 parti de alcool alimentar de 70 grade. Se lasa la macerat 2 saptamani, agitandu-se zilnic, apoi se strecoara. Se va folosi in functie de efectul care se doreste. Se pot administra cate 5 picaturi (1 lingurita) diluate in putina apa. Se ia doar la nevoie.

Atentie! Cei care sufera de hipertensiune arteriala trebuie sa fie foarte atenti la doze, deoarece poate sa creasca tensiunea arteriala.

Nu se bea in cantitati mari, deoarece poti provoca colici puternice si scaune lichide. De asemenea, nu este recomandat ca tratamentul sa fie de lunga durata cu aceste ceaiuri (evita utilizarea sa mai mult de 8 zile, deoarece poate scadea nivelul de potasiu si provoaca probleme cu inima, cu stomacul, cu sangele, muschi slabiti si urina cu sange).

Scoarta de crusin – Precautii si contraindicatii:

Dupa cum am spus si mai sus, crusinul este benefic atata timp cat este preparat si dozat corect. Altfel, aceasta este foarte toxica! Supradoza poate provoca convulsii, iar planta este otravitoare daca nu este pastrata timp de 12 luni inainte de utilizare.

Preparatele din crusin pot interactiona cu anumite medicamente (ex: corticosteroizi si antiaritmici) si din aceasta cauza este indicat sa ceri sfatul unui specialist inainte de a le folosi.

Planta trebuie evitata in perioada sarcinii si a alaptarii. De asemenea, nu se recomanda  administrarea copiilor sub 15 ani.

Utilizari mai putin stiute ale crusinului

-Plantele au valoare horticola si pot fi cultivate ca gard viu informal.

-Din frunze si scoarta de crusin se obtine un colorant galben. Amestecat cu saruri de fier, acesta devine negru.

-Din fructele necoapte se obtine un colorant verde, iar din fructele coapte un colorant albastru sau gri.

-Carbunele rezultat din scoarta de crusin este apreciat in fabricarea prafului de pusca si este considerat cel mai bun lemn pentru acest scop.

-Pentru Dca lemnul este dur si durabil si se ascute bine, a fost folosit pentru a face cuie din lemn, pantofi, forme de pantofi, sageti si frigarui.

Vezi si: Verigariu. Ce beneficii au fructele negre ale acestui arbust spinos

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole