Verigariu. Ce beneficii au fructele negre ale acestui arbust spinos

Verigariu

Verigariu (Rhamnus cathartica) este un arbust cu ramuri spinoase, foarte raspandit in tara noastra, care creste prin paduri si tufisuri. Fructele acestuia sunt de culoare neagra-violacee, cu un miros neplacut si gust dulceag-amarui.

 


In scop terapeutic, se recolteaza fructele, atunci cand ajung la maturitatea lor, in lunile septembrie-octombrie.

Verigariu – Proprietati

Fructele de verigariu au in compozitia lor ramnocatarina (o antrachinona), emodina si emodinantranolul, crizofanol, precum si glicozizi, flavonoide si antocianozide.

*Scoarta arbustului contine aceleasi principii ca si crusinul.

Toate aceste substante active, ii ofera plantei proprietati laxative/purgative, purgative, stomahice si citotoxice.

Actiunea depurativa consta in eliminarea din organism a toxinelor pe cale renala si intestinala. In plus, ajuta si la combaterea congestiilor cerebrale si obezitate.

Verigariu – Indicatii terapeutice

  • Constipatie cronica. Se recomanda consumul a 10-15 fructe proaspete, dimineata. De asemenea, se pot consuma si 25-30 boabe fierte in 500 ml apa 10 minute, apoi strecurate.
  • Hidropizie (acumulare anormala de lichid seros in corp). Se consuma cate 4-6 fructe,  de 3-4 ori pe zi. Cura poate fi tinuta pana se ajunge la greutatea dorita.
  • Obezitate. Se consuma cate 10-15 fructe proaspete se consuma dimineata, pe stomacul gol.
  • Congestie cerebrala. Se pot manca fructele ca atare sau se pot pune 25-30 boabe in 500 ml apa si se fierb 10 minute, apoi se strecoara si se iau dimineata pe nemancate. Acest remediu este eficient in toate afectiunile enumerate.
  • Reumatism. Se consuma cate 25-30 boabe fierte in 500 ml apa 10 minute, apoi strecurate se iau dimineata pe nemancate.
  • Ascita. La fiecare masa se consuma cate 4-6 fructe, de 3-4 ori pe zi.
  • Leucemie mieloida (cancer de sange). Testele farmacologice efectuate au aratat prezenta de substante citotoxice asupra unei linii de celule leucemice limfoide, precum si a unui compus imunostimulator, capabil de a stimula activitatea enzimelor granulocitelor umane. Se consuma zilnic cate 5-10 fructe sau se administreaza sub forma de sirop, cate 20-50 ml/zi.

Vezi si: Laxativul natural care va ajuta sa scapati de constipatie pentru totdeauna

Vezi si: Dietele moderne predispun la constipatie. Ce recomanda specialistii daca ai hemoroizi

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...