Bozul, unul dintre cele mai puternice laxative naturale

Boz (Sambucus ebulus)

Bozul (Sambucus ebulus) este o planta medicinala, cu tulpina erbacee, frunze penat-sectate, flori albe si grupate in forma de umbrela si fructe negre, asemanatoare cu socul. Totusi, partea care prezinta cel mai mare interes terapeutic este radacina.

Planta o intalnim adesea in locuri necultivate, la marginea ogoarelor, de-a lungul drumurilor si santurilor sau pe langa garduri. Aceasta se distinge printr-un miros respingator al frunzelor, al tulpinilor si radacinilor, dar este bogata in acizi grasi, fitosteroli, acid ursolic, glicozide, compusi iridoizi. De exemplu, frunze si tulpina de boz contin ulei volatil, saponine, tanoizi si substante amare – in general, are aceleasi proprietati ca si socul, doar ca mult mai puternice. Florile de boz contin rutozid, amine, derivati fenolici; rizomul si radacina contin urme de ulei volatil, acid valerianic, saponine, tanin si substante amare, iar fructele contin urme de ulei volatil, acid tartric, malic si un colorant albastru.

Bozul, cel mai puternic laxativ natural

Intreaga planta are proprietati diuretice, laxative, purgative, sudorifice si depurative. In plus, frunzele au proprietati vomitive si catartice, fiind folosita in unele zone ca anagezic pentru durerile de dinti, antispastic, antialergic (fata de intepaturile insectelor) si antiinflamator.

Cea mai importanta calitate a sa este cea de laxativ. Bozul este considerat unul dintre cele mai puternice laxative naturale. Este un foarte puternic diuretic. Prin urmare, planta este recomandata in cazul constipatiei, deoarece usureaza eliminarea toxinelor din organism. Totusi, fiind un purgativ atat de puternic, se recomanda sa se administreze cantitati mici din preparatele facute din boz.

Pe langa constipatie, bozul se mai poate folosi si in afectiunile urmatoare:

  • eczeme
  • raceli
  • afectiuni pulmonare (ajuta la eliminarea sputei)
  • dureri de dinti
  • reumatism si guta
  • urticarie (doar daca bozul se combina cu papadie, brusture si trei-frati-patati)
  • afectiuni ale rinichilor mai ales cele cu diminuarea cantitatii de urina eliminata
  • infectii renale
  • inflamatii diverse
  • cistita
  • ascita
  • dureri diverse, aplicat atat intern, cat si extern
  • obezitate

Bozul – Metode de recoltare, preparare si administrare:

-Cum se recolteaza:

  • Fructele de boz se recolteaza din august si pana in octombrie, cand acestea au ajuns la maturitate si s-au copt complet.
  • Rizomul si radacinile se scot din pamant toamna, apoi se spala, se taie in bucati mici si se lasa la uscat.
  • Frunzele se culeg vara, pe timp insorit, apoi se pun la uscat.
  • Florile se culeg in perioada iulie-august.

-Cum se prepara si administreaza:

  • La 500 ml apa se adauga 1 lingurita radacina de boz. Se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoara. Ceaiul obtinut se bea in cursul unei zile, fara sa se depaseasca doza.
  • La 500 ml apa clocotita, se adauga 1 lingurita de frunze maruntite. Se lasa la infuzat pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se consuma in cursul unei zile, 250- 500 ml de ceai.
  • Tinctura de fructe se prepara ca cea de soc (vezi AICI), dar doza administrata este doar jumatate din cea de la soc, fiind mai puternic decat acesta.

Sfat: Toate beneficiile descrise la soc sunt valabile si in cazul bozului, insa preparatele din boz se vor folosi in cantitati mult mai mici, fiind mult mai activ decat socul.

Precautii si contraindicatii:

Atentie! Planta nu se administreaza celor care sufera de gastrita, colon iritabil si predispozitie la diaree.

Vezi si: Socul rosu. Ce trebuie sa stii despre arbustul tufos din munti

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...