2.8 C
București
vineri, februarie 14, 2025

Sarea de Praid: Aurul alb al Transilvaniei si beneficiile sale unice

Exploatata din minele de sare din Praid, aceasta sare naturala este renumita pentru puritatea si continutul sau bogat in minerale esentiale. Folosita atat in gastronomie, cat si in terapii saline, sarea de Praid este un produs emblematic al Romaniei.

In inima Transilvaniei, in judetul Harghita, se afla localitatea Praid, renumita pentru bogatele sale zacaminte de sare. Exploatata inca din perioada romana, sarea de Praid este apreciata pentru puritatea sa si continutul ridicat de minerale esentiale, fiind utilizata atat in gastronomie, cat si in diverse terapii saline.

Potrivit statisticilor, se pare ca primele exploatari de sare din zona Praid dateaza din perioada romana, cand sarea era extrasa din gropi de mica adancime. De-a lungul timpului, tehnicile de extractie s-au perfectionat, iar in anul 1762 s-a deschis mina Iosif, sub conducerea inginerului austriac Frendl Aladar. In acea perioada, sarea era extrasa manual si transportata la suprafata cu ajutorul crivacelor actionate de cai.

Compozitia si proprietatile sarii de Praid

Sarea de Praid se remarca prin continutul sau de 84 de minerale diferite, care contribuie la functionarea optima a organismului uman. Printre aceste minerale se numara calciul, magneziul, potasiul si fierul. De asemenea, sarea de Praid contine namol natural din marea straveche, ceea ce ii confera o nuanta gri distinctiva si ii sporeste valoarea terapeutica.

Utilizari culinare

Datorita gustului sau intens si a continutului bogat in minerale, sarea de Praid este preferata in bucatarie pentru a imbunatati aroma preparatelor. Fiind o sare naturala, neprocesata chimic, aceasta pastreaza toate proprietatile benefice ale sarii brute, oferind un plus de savoare mancarurilor.

Beneficii terapeutice si utilizari in terapii saline

Salina Praid este recunoscuta pentru microclimatul sau stabil, caracterizat de o temperatura constanta de aproximativ 12°C si o umiditate relativa de 50%. Aerosolii salini prezenti in atmosfera au efecte benefice asupra sanatatii, fiind utilizati in tratarea afectiunilor respiratorii precum astmul, bronsita cronica si alergiile. In interiorul salinei, vizitatorii pot beneficia de terapii saline, plimbari in galerii si alte activitati recreative menite sa imbunatateasca starea de sanatate.

-Poate ameliora problemele respiratorii

Salinele cu sare au fost folosite in mod traditional pentru a ajuta la ameliorarea problemelor de respiratie. Acestea ofera o temperatura stabila a aerului, niveluri mai ridicate de umiditate, fara poluanti din aer sau polen, plus minerale de sare.

Totodata, potrivit unui studiu din 2021 publicat in jurnalul Alternative Therapies in Health and Medicine, inhalarea „clorurii de sodiu pur natural (NaCl) intr-un mediu controlat (temperatura aerului 18° pana la 24°C si umiditatea relativa 40% pana la 60%) se numeste haloterapie”.

Particulele de aerosoli de NaCl patrund in toate straturile tractului respirator. Aceste particule sunt antibacteriene, antiinflamatoare, faciliteaza miscarea mucusului si reduc nivelurile de imunogloblina E.

Asadar, potrivit studiului, reiese faptul ca terapia cu sare poate ajuta la ameliorarea simptomelor si poate aproba functia generala pentru sinuzita, bronsiectazie, bronsita cronica, astm bronsic usor si moderat si chiar boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

-Echilibreaza pH-ul organismului

Continutul bogat de minerale al sarii poate ajuta la echilibrarea nivelului pH -ului corpului. Cand pH-ul tau are un raport sanatos acid-alcalin, face o diferenta enorma in sanatatea ta generala.

Un pH adecvat ajuta la intarirea imunitatii si la incurajarea unei bune digestii. Deoarece sarea contine sodiu, precum si alti electroliti, are un efect direct asupra pH-ului sangelui.

-Ajutor digestiv natural

Lipsa de sare in dieta poate duce la o reducere a acidului clorhidric (HCL) din stomac. Acidul stomacal scazut poate avea un impact negativ asupra sistemului digestiv si poate contribui la arsuri la stomac, dureri de stomac, varsaturi si constipatie.

A avea suficienta sare (dar nu cantitati excesive) poate ajuta organismul sa produca cantitati adecvate de HCL, deoarece aceasta ofera unul dintre elementele de baza ale acidului din stomac numit clorura.

De asemenea, avand suficient acid din stomac,  ajuti organismul sa absoarba vitamine si minerale, cum ar fi calciul, zincul, fierul, acidul folic si vitamina B12. Din acest motiv, consumul regulat de sare de inalta calitate poate ajuta corpul sa absoarba mai multi nutrienti din alimentele pe care le consumati.

-Bogat in urme de minerale si electroliti

Sarea contine de obicei peste 80 de oligoelemente si este o sursa excelenta de micronutrienti.

In timp ce solul de astazi nu contine adesea multe minerale naturale, oligomineralele raman abundente in salinele de sare. In plus, sarea contine multi dintre electrolitii majori, cum ar fi sodiul, magneziul, calciul si potasiul, care joaca multe roluri importante in organism – de la reglarea batailor inimii pana la a permite muschilor sa se contracte pentru a va putea misca.

-Imbunatateste nivelul de hidratare

Sodiul este important pentru echilibrul lichidelor, pentru ca lipsa suficienta poate provoca deshidratare, in special in timpul exercitiilor intense sau prelungite.

Consumand sare cu moderatie in fiecare zi, te asiguri ca mentii un nivel suficient de sodiu, ceea ce ajuta la echilibrarea raportului sodiu-potasiu, potrivit studiilor.

-Promoveaza functia creierului, muschilor si sistemului nervos

Ca o sursa buna de sodiu, sarea este esentiala pentru buna functionare a creierului, muschilor si sistemului nervos. Nu numai ca sodiul joaca un rol in reglarea echilibrului fluidelor din organism, dar este si necesar pentru transmiterea semnalelor electrice in organism.

Atractii turistice in zona Praid

Pe langa salina, zona Praid ofera si alte atractii naturale, precum Muntele de Sare si Canionul de Sare, formatiuni geologice spectaculoase care merita vizitate. Aceste obiective turistice ofera oportunitati de drumetii si explorari, dezvaluind peisaje unice si informatii interesante despre geologia regiunii.

Vezi si: Sarea celtica – Descopera secretele unei comori naturale pline de sanatate si savoare

Vezi si: Cat de multa sare ar trebui sa consumi pe zi?

Vezi si: Sarea de Himalaya – Este sau nu o optiune mai sanatoasa?

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole