12.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Sarea de Himalaya – Este sau nu o optiune mai sanatoasa?

Sarea de Himalaya este o sare de roca, de culoare roz, extrasa din regiunea Punjab, Pakistan. De-a lungul anilor, oamenii au tot declarat ca aceasta este mult mai sanatoasa in comparatie cu sarea de masa. Totusi, cercetarile nu au demonstrat ca sarea de Himalaya are beneficii unice pentru sanatate in comparatie cu alta sare alimentara.

Sarea de Himalaya are culoarea roz datorita mineralelor pe care le contine, mai cu seama a prezentei oxidului de fier. Pe langa acest mineral, sarea roz mai contine si mangan, zinc, calciu si potasiu, iar continutul sau total de sodiu este mai scazut in comparatie cu sarea de masa sau sarea de mare.

Vezi si: Sarea de bucatarie. Ce trebuie sa stii despre clorura de sodiu

*Sarea de Himalaya nu are iod adaugat, ceea ce poate provoca tiroida hipoactiva la persoanele cu deficit de iod.

Mineralele din compozitia Sarii de Himalaya sunt adesea promovate ca fiind sanatoase, dar sunt mult prea scazute in concentratie pentru a fi benefice din punct de vedere nutritional. In plus, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina afirmatiile benefice asupra sanatatii legate de acest condiment. Cu alte cuvinte, biodisponibilitatea lor este limitata, asa cum se arata intr-un studiu publicat in Journal of Trace Elements in Medicine and Biology.

Totusi, unele beneficii specifice pentru sanatate asociate cu sodiul includ:

Sarea de Himalaya – Beneficii

-Sarea de Himalaya este mai buna decat sarea traditionala, deoarece este mai putin probabil sa contina toxine sau impuritati periculoase. Aceasta sare este considerata o forma „naturala” de sare, deoarece este extrasa manual si nu sufera nicio prelucrare si nici nu este expusa agentilor antiaglomeranti sau altor substante chimice cu care sarea de masa poate fi tratata.

-Prevenirea hiponatremia (niveluri scazute de sodiu in sange). Consumul suficient de sodiu printr-o dieta sanatoasa este vital pentru a preveni aceasta afectiune periculoasa si dureroasa.

-Mentine niveluri sanatoase de nutrienti. Sodiul joaca un rol esential in capacitatea intestinului subtire de a absorbi clorura, aminoacizii, glucoza si apa. De asemenea, sodiul ajuta stomacul sa descompuna alimentele, eliberand nutrienti pentru absorbtie.

-In cazul celor care sufera de anumite deficiente minerale, cresterea aportului de oligoelemente chiar si in cantitate mica din sare poate ajuta in anumite zone, cum ar fi echilibrul hormonal, functia tiroidiana si metabolismul.

-Convingerea ca sarea roz de Himalaya este mai buna pentru sanatate, deoarece contine mai putina clorura de sodiu (NaCl) este greu de demonstrat, deoarece multe sortimente vor fi identice in proportie de 98% cu sarea de masa traditionala. In plus, cea mai mare parte a sarii pe care o luam este deja prezenta in alimente, nu din sarea de masa (sau sarea de Himalaya) care este adaugata in timpul prepararii. Asadar, sodiul este esential pentru echilibrul electrolitic, asa ca este important sa te asiguri ca ai suficient in organism.

Vezi si: Sfaturile bunicii. 11 utilizari mai putin cunoscute ale sarii de bucatarie

Atentionari!!!

Nu trebuie sa uitam ca sarea normala este iodata, oferindu-ne niveluri adecvate de iod in dieta noastra, deoarece reglementarile SUA impun ca sarea iodata sa aiba o concentratie de 45 mg I/kg, potrivit unui articol publicat in Environmental Science and Technology. Asadar, cei care se confrunta cu tiroida sau care au o deficienta de iod, ar  fi mai indicat sa oteze pentru sarea de masa iodata si nu cu cea roz de Himalaya, care poate contine iod, dar intr-o concentratie mai mica. (vezi AICI studiul).

Cu cat consumi mai multa sare, cu atat corpul tau elimina mai mult calciu prin urinare. Ca atare, cei cu osteoporoza ar trebui sa urmeze o dieta saraca in sodiu pentru a preveni complicatiile. In plus, aportul de sare trebuie sa fie bine dozat, deoarece un nivel prea ridicat de sare poate creste riscul de hipertensiune arteriala, boli de rinichi, boli de inima, accident vascular cerebral, osteoporoza si leziuni hepatice, printre multe alte afectiuni comune (vezi AICI sursa).

Nu uita ca, in ciuda afirmatiilor neverificate cu privire la beneficiile pentru sanatate legate de sarea de Himalaya, moderatia este cheia. Totodata, foloseste doar sare de Himalaya din surse verificate sau de incredere. Unele produse sunt comercializate in mod fals, dar pot include niveluri mai ridicate de metale grele, cum ar fi plumbul, sau poate colorate artificial.

Vezi si: Sarea si echilibrul nutritional

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole