Uimitoarele beneficii ale acestor fructe au fost cunoscute din cele mai vechi timpuri, de cand au fost aduse in Europa, din Siria. Medicii nu s-au ferit niciodata sa declare ca daca toata lumea ar manca cate 2-3 prune pe zi, multe boli ar fi prevenite. Prunele contin glucide, acizi organici, antociani, antioxidanti (resveratrol), pectine, vitamine hidrosolubile, saruri minerale si derivati celulozici. Acestea sunt sarace in calorii, bogate in fibre alimentare, vitamine, acizi organici si enzime care stimuleaza metabolismul.
Iata mai jos ce beneficii terapeutice au prunele:
- Prunele stimuleaza memoria. Antioxidantii puternici din aceste fructe ajuta la eliminarea celuleleor deteriorate care afecteaza memoria;
- Prunele sunt sarace in calorii, fiind ideale in curele de slabire;
- Un studiu realizat in 2008, arata ca dozele mari de resveratrol din prune blocheaza procesele de imbatranire la nivelul sistemului nervos central. Din aceste motive, prunele sunt printre cele mai bune remedii contra maladiei Alzheimer, dar si a altor boli care produc dementa senila; Vezi si: Prunele uscate – 5 beneficii surprinzatoare pentru sanatatea ta
- Consumul de prune previne bolile de inima. Acestea sunt un adevarat adjuvant in aritmia cardiaca si in hipertensiune. Bogate in potasiu si vitamina B2, cu un puternic efect depurativ, prunele ajuta la eliminarea excesului de sodiu din organism, fiind un adevarat medicament contra hipertensiunii si a tulburarilor de ritm cardiac;
- Studiile arata ca persoanele care consuma vreme de cateva saptamani prune, inregistreaza o scadere a nivelului colesterolului total si al colesterolului negativ (LDL) in medie cu peste 10%;
- Consumul regulat de prune previne aparitia cancerului. Pigmentul rosiatic-albastrui al prunelor, numit antocianina, poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer. Intr-un studiu foarte recent, realizat la „AgriLife Research Center”, a fost testat potentialul antitumoral a peste 100 de fructe. Spre surprinderea cercetatorilor, in testele facute in laborator, extractele de prune au dovedit o actiune antitumorala foarte intensa, care le fac sa se situeze printre cele mai bune remedii contra acestei boli. Aceasta actiune antitumorala s-ar datora, intre altele, continutului foarte ridicat de acid malic si continutului foarte scazut de acid citric din prune; Vezi si: Beneficiile sucului de prune. Una dintre cele mai sanatoase bauturi naturale
- Prunele sunt ideale pentru a avea oase puternice. Acestea contin si vitamina A, iar un singur fruct contine 8 % din aportul zilnic de vitamina, despre care este recunoscut faptul ca promoveaza refacerea si cresterea oaselor;
- Prunele au efecte energizante. Acest lucru se datoreaza zaharurilor pe care le contine si care potenteaza capacitatea energetica a organismului, intervenind si stimuland sistemul muscular si nervos. Pentru cei care depun eforturi fizice mari, se recomanda mai ales folosirea fructelor uscate, deoarece au o valoare energetica de cinci ori mai mare decat cele proaspete;
- Prunele combat anemia. Prunele contin mici cantitati de fier organic asimilabil, dar cel mai important: ele ajuta la asimilarea fierului din alte alimente. Se tin cure de cate 1 luna, pe parcursul carora se consuma macar 300 g prune/zi, mancate inaintea meselor principale;
- Prunele sunt ideale in tratarea constipatiei. Fibrele alimentare, sorbitolul natural, isatina, acizii organici din prune stimuleaza miscarile intestinului, regleaza flora intestinala si curata tubul digestiv, impingand materiile reziduale intocmai ca un piston. Se recomanda sucul de prune baut dimineata, pe stomacul gol, minimum 400 ml, precum si prunele in consum de-a lungul zilei. Este un remediu foarte bun contra constipatiei, inclusiv a celei cronice, contra sindromului de colon iritabil.
- Prunele ajuta in boala hemoroidala. In alimentatia omului cu predispozitie la aparitia hemoroizilor se recomanda consumul de prune sau de mancaruri, gemuri, marmelade pe baza de prune deoarece relaxeaza tranzitul intestinal;
- Sucul de prune reprezinta un remediu extraordinar in prevenirea si in tratarea infectiilor gripale. Resveratrolul continut in aceste fructe blocheaza replicarea si proliferarea virusilor, in timp ce vitaminele si mineralele din aceste fructe ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva microorganismelor invadatoare;
- Prunele sunt adevarate adjuvante in osteoporoza. Acestea sunt bogate in bor organic, o substanta care joaca un rol important in asimilarea calciului si in consolidarea sistemului osos. Se recomanda cura cu prune, cu o durata de minimum 1 luna, pentru prevenirea si stoparea acestei afectiuni;
- Studiile arata ca o doza de doar 400 g prune asigura peste 50% din necesarul de vitamina C. Ca urmare, persoanele care au un deficit de vitamina c vor consuma minimum 600 g prune, timp de 2 saptamani;
- Prunele sunt excelente in prevenirea si tratarea reumatismului. Aceste fructe ajuta la rarirea puseelor reumatice si chiar la refacerea unor tesuturi articulare afectate de procesele inflamatorii si degenerative. Pentru tratarea reumatismului, se recomanda curele cu o durata de minimum 3 saptamani, timp in care se consuma cate 500-600 g prune/zi.
Sfaturi practice:
Cum alegem prunele – acestea trebuie sa fie carnoase, fara pete, relativ moi si cu bruma alba pe ele. Perioada de prospetime se prelungeste prin pastrarea la frigider, in recipiente etans, unde rezista pana la 6 luni.
Se recomanda sa se consume foarte proaspete. Prunele se pot usca. Prunele foarte uscate se inmoaie in apa fierbinte, cateva minute.
Atentie! Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care sufera de diabet zaharat pentru ca au o concentratie ridicata de glucide. De asemenea, consumul de prune este contraindicat in boala diareica acuta sau cronica si in caz de suferinte renale.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] folosirea de prune romanesti pentru galuste, daca tot vorbim de o reteta traditionala. Oricum, prunele trebuie sa fie bine […]
[…] cercetarilor efectuate in ultimul timp, prunele uscate sunt considerate un aliment delicios, dar si un medicament extrem de sanatos. Un […]
[…] 6.259 – prunele crude […]