15.7 C
București
duminică, martie 17, 2024

Reteta traditionala de galuste de prune, gomboti sau Knedle – desertul care-ti aduce aminte de copilarie

Va recomandam o reteta traditionala de galuste de prune. In anumite zone ale tarii, acest desert mai e cunoscut si sub numele de gomboti sau Knedle, insa prepararea este exact la fel.

Pentru cei mai multi, galustele cu prune aduc aminte de copilarie. In fiecare toamna sunt desertul cel mai frecvent pregatit de gospodine. Galustele ies mai pufoase datorita grisului. Aluatul si pesmetul crocant fac ca gustul fructului sa fie si mai gustos.

Aluatul gombotilor se prepara din cartofi, faina, gris, oua si se umple cu prune, dar se pot face si galuste cu caise pentru cei care vor sa experimenteze mai mult.

Tot la aluat mai poate fi folosita branza de vaci, asemanator cu aluatul pentru papanasi fierti. Dupa fierbere, gombotii se tavalesc printr-un ameste de pesmet prajit in unt si zahar, insa atentie, zaharul se adauga intotdeauna dupa stingerea focului, in pesmetul fierbinte si se amesteca foarte bine.

Reteta traditionala de galuste cu prune – Cateva detalii

In primul rand, ca sa ne iasa galustele cu prune foarte bine, trebuie sa alegem ingredientele cu grija. De exemplu, cartofii trebuie neaparat sa fie vechi, albi fainosi, in niciun caz cartofi noi si nici rosii. Cartofii pentru gomboti trebuie fierti in coaja pentru ca daca ii curatam si taiem, ei o sa absoarba apa in timpul fierberii si aluatul va avea nevoie de mai multa faina ca sa se lege.

In alta ordine de idei, va recomandam folosirea de prune romanesti pentru galuste, daca tot vorbim de o reteta traditionala. Oricum, prunele trebuie sa fie bine coapte.

Puteti incerca si gomboti cu smochine negre, sunt si ele foarte gustoase, insa intr-un mod diferit.

Reteta traditionala de galuste de prune – Ingrediente necesare

Pentru a prepara reteta traditionala de galuste de prune avem nevoie de 700 g cartofi albi vechi fainosi asa cum v-am explicat si mai devreme, 150 g faina, 2 oua, 50 g gris, un varf de cutit de sare, 180 g pesmet pentru tavalit, 75g de zahar tot pentru tavalit, 40g unt necesar la pesmet, 6 prune si 2-3 linguri de zahar. Din aceasta cantitate de ingrediente va ies 12 bucati mari de gomboti.

Reteta traditionala de galuste de prune – Mod de preparare

Se spala prunele, se taie in jumatati si se pun intr-o farfurie dupa care se pudreaza cu 2-3 linguri de zahar. Se spala si cartofii si se pun la fiert intregi, fara sa fie curatati sau taiati. Cartofii se fierb la foc mic pentru a evita craparea cojii. Puneti mai multi cartofi la fiert decat cei necesari si la sfarsit sa-i folositi doar pe cei care nu au crapat.

In timp ce cartofii se fierb, topiti untul intr-o tigaie, pe foc mic, apoi adaugati pesmetul. Se rumeneste tot la foc mic, doar cateva minute pana capata o culoare aurie. Dupa stingerea focului se adauga si zaharul. Pentru o combinatie mai crocanta va recomandam sa folositi zahar tos. Cei care doresc pot sa adauge in pesmet putina scortisoara.

Se lasa totul la racit, se curata cartofii si se dau printr-o razatoare cu gauri mici, apoi se adauga ouale, sarea, faina si grisul. Totul se amesteca bine si se obtine un aluat lipicos care trebuie sa fie omogen.

Reteta traditionala de galuste de prune – Ultimele pregatiri

Asaltul final asupra pregatirii galustelor e foarte simplu: se umple o oala cu apa si se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba se mai pune o lingura cu ulei si o jumatate de lingurita rasa de sare. Rupeti bucati din aluat si aplatizati-le, iar apoi puneti in centrul fiecareia cate o jumatate de prina pentru ca apoi sa inchideti aluatul si sa-i dati forma

Asezati galustele pe un platou intins pana cand le terminati pe toate si apoi le puneti in oala, cate 3-4 deodata. Ele trebuie fierte pana se ridica singure la suprafata. Daca puneti prea multe galuste deodata la fiert riscati sa se lipeasca intre ele.

Cand le scoateti, folositi o paleta cu gauri pentru a le pune direct in tigaia cu pesmet unde le rotiti pe toate partile, astfel incat sa fie perfect invelite.

Galustele pt fi servite atat fierbinti dar si reci. Prunele sunt recomandate pentru sanatate, sunt bogate in vitamina C, vitamina A, K, potasiu si fibre, stimuleaza memoria, previn bolile de inima, diabetul, combat anemia, trateaza constipatia si sunt pline de carbohidrati, o adevarata minune pentru sanatate.

Vezi si:

Retete cu prune uscate – Simple, delicioase, traditionale si impresionante

Beneficiile sucului de prune. Una dintre cele mai sanatoase bauturi naturale

Reteta cu prune si caise uscate pentru intarirea imunitatii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole