21.4 C
București
luni, aprilie 29, 2024

Preparate medicinale si cosmetice din caprifoi (mana Maicii Domnului)

Caprifoiul (Lonicera spp.) sau mana Maicii Domnului, cum mai este cunoscuta in popor, este o planta cu flori parfumate, cunoscuta pentru proprietatile ei benefice in medicina si cosmetice. Acest arbust este apreciat in mod traditional pentru a trata diferite afectiuni si pentru a imbunatati aspectul pielii. Astazi, caprifoiul continua sa inspire dezvoltarea de produse medicinale si cosmetice naturale, oferind o alternativa sustenabila la ingrediente sintetice.

Florile si frunzele acestei plante sunt considerate utile in medicina traditionala chineza si sunt de obicei transformate in tincturi, infuzii si ceaiuri.

Se pare ca in caprifoi exista peste 400 de compusi activi, iar 222 dintre acestia sunt terpenoizi, 87 sunt flavonoizi si 51 sunt acizi organici. Toate aceste substante ofera plantei proprietati antioxidante, antivirale, antibacteriene, antiinflamatoare, antihipertensive, detoxifiante, hepatoprotectoare, antifebrile, anticancerigene, neuroprotectoare, antialergice si imunomodulatoare.

Caprifoiul este recomandat in:

  • afectiuni respiratorii
  • infectii bacteriene
  • disfunctii ale ficatului si splinei
  • diabet zaharat
  • boli neurologice
  • anxietate
  • tulburari de somn
  • spasme
  • pete pigmentare
  • arsuri solare

Proprietati medicinale ale caprifoiului:

-Proprietati antiinflamatorii: Caprifoiul contine compusi cu proprietati antiinflamatorii, cum ar fi flavonoidele si acidul clorogenic. Aceste substante pot ajuta la reducerea inflamatiilor in organism, contribuind la gestionarea afectiunilor inflamatorii cronice.

-Efecte antioxidante: Flavonoidele si alte substante antioxidante din caprifoi pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din corp, ceea ce poate contribui la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a daunelor oxidative.

-Efecte antibacteriene si antivirale: Unele studii au aratat ca caprifoiul poate avea efecte antibacteriene si antivirale, fiind utilizat traditional pentru a trata racelile si infectiile respiratorii minore.

-Alergii si afectiuni respiratorii: Extractele de caprifoi pot avea un efect calmant asupra cailor respiratorii, putand contribui la ameliorarea simptomelor asociate alergiilor sau tusei.

Utilizarea caprifoiului in cosmetice:

-Hidratare si hranire a pielii: Extractele de caprifoi sunt apreciate pentru proprietatile lor hidratante si hranitoare pentru piele. Acestea pot fi utilizate in creme, lotiuni si masti pentru a mentine pielea catifelata si hidratata.

-Proprietati anti-aging: Datorita continutului sau de antioxidanti, caprifoiul poate ajuta la protejarea pielii impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi si poate contribui la reducerea semnelor de imbatranire, cum ar fi ridurile si liniile fine.

-Curatare si detoxifiere: Extractele de caprifoi pot fi folosite in produse de curatare faciala datorita proprietatilor sale de detoxifiere si purificare a pielii.

-Proprietati antiinflamatorii pentru piele: Caprifoiul poate calma pielea iritata sau inflamata, putand fi benefic pentru persoanele cu piele sensibila sau cu afectiuni cutanate, cum ar fi eczema sau dermatita.

Metode de preparare a caprifoiului:

-Infuzie de caprifoi: La o cana cu apa clocotita se adauga o lingurita de flori si/sau frunze de caprifoi proaspete sau uscate si se lasa la infuzat 30 de minute. Doza recomandata este de 2-3 cani pe zi.

-Decoct de caprifoi: La 500 ml apa, se adauga 2 linguri de flori si/sau frunze. SE fierbe la foc mic timp de 15 minute, apoi se pune un capac deasupra si se lasa la infuzat 30 de minute. Se beau cate 2-3 cani pe parcursul zilei. Acest decoct poate fi utilizat in extern, in caz de conjunctivita, inflamatii ale pielii.

-Macerat de caprifoi: Intr-n borcan, se adauga 1 litru de apa rece si o cana cu flori proaspete si se lasa la macerat pana a doua zi. Apoi, se strecoara si se poate folosi extern, pentru petele maro de pe piele, prin tamponare, aplicandu-se de 3-4 ori pe zi.

-Miere cu flori de caprifoi: Intr-un borcan incapator, se adauga flori proaspete de caprifoi (se umple trei sferturi), apoi se completeaza cu miere. Se preseaza bine cu o lingura de lemn, incat mierea sa patrunda in flori, apoi se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat 2 saptamani. La final, se pot lua cateva lingurite pe zi. Acest preparat este bun si pentru piele.

-Sirop din flori de caprifoi: La 500 ml apa, se adauga 5 linguri flori de caprifoi. Se pune la fiert pentru 3-5 minute, apoi se lasa la inmfuzat pana se raceste. Dupa strecurare, se toarna intr-un borcan de sticla si se adauga o cantitate egala de miere si o aspirina (zdrobita fin). Se amesteca bine si se pastreaza la rece. Acest sirop este recomandat in special in afectiunile respiratorii. Se pot administra cate 3 linguri pe zi.

-Tinctura din flori de caprifoi: Intr-un borcan, se adauga 2 lingurite flori, 100 ml alcool de 40 de grade (sau rachiu) si se amesteca. Se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de 3 saptamani. Dupa strecurare, se trece printr-un tifon si se mai lasa la limpezit in frigider timp de o saptamana. Apoi, se strecoara iar printr-un tifon si se pastreaza intr-o sticluta de culoare inchise, prevazuta cu dop picurator.

-Ulei din flori de caprifoi: Intr-un borcan de sticla, se adauga 30 g flori de caprifoi si 30 ml alcool. Se lasa la macerat 24 de ore, apoi se adauga 250 ml ulei de masline. Apoi, se pune borcanul intr-o cratita cu apa care fierbe la foc mic si se lasa la bain-marie timp de 3-4 ore. La final, se scoate borcanul din apa si se lasa la macerat 3 zile. Dupa strecurare, se pastreaza continutul intr-o sticluta de culoare inchisa. Se foloseste intern sau extern. Se administreaza cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi. Extern, se aplica prin tamponare pe zonele afectate ale pielii.

Alegerea produselor cu caprifoi:

Pentru a beneficia de proprietatile caprifoiului, alegeti produse cosmetice si medicinale de incredere, care folosesc extracte naturale de caprifoi si nu contin substante chimice sau aditivi nocivi. Este intotdeauna recomandat sa cititi eticheta produsului si sa va informati despre provenienta ingredientelor.

Caprifoi – Efecte secundare

Exista cateva efecte secundare de care ar trebui sa fiti constienti inainte de a utiliza caprifoiul sub orice forma, inclusiv impactul acestuia asupra urmatoarelor:

  • Tulburari de sangerare: Ingredientele active pot ajuta la subtierea sangelui, asa ca daca aveti tulburari de sangerare sau urmeaza sa aveti o interventie chirurgicala, evitati utilizarea acestei plante;
  • Sarcina si alaptarea: Deoarece exista atat de multi compusi activi in aceasta planta, femeilor insarcinate si care alapteaza li se recomanda sa evite utilizarea ei.

!!!Cel mai important, inainte de a adauga orice remediu pe baza de plante la regimul de sanatate zilnic sau saptamanal, discutati cu medicul dumneavoastra.

Vezi si: Pelargonium. Ce trebuie sa stii despre muscatele parfumate

Vezi si: Mana Maicii Domnului – sfaturi pretioase pentru plantare, ingrijire si inmultire

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole