23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024

Mana Maicii Domnului – Ce spun studiile despre minunata planta cataratoare

Mana Maicii Domnului este o planta cataratoare, decorativa si cu un miros foarte puternic. Florile acestei plante pot parfuma intreaga gradina si pe langa faptul ca iti decoreaza gradina, acestea pot fi si o solutie buna pentru anumite afectiuni.

Planta este frecvent folosita in medicina traditionala chineza, iar in ultimii ani a inceput sa atraga tot mai mult atentia si cercetatorilor.

Iata ce spun studiile despre Mana Maicii Domnului:

Unele studii sunt de parere ca Mana Maicii Domnului (Lonicera japonica) combate gripa si ar putea fi considerata noua penicilina. Conform ultimelor studii efectuate, s-a descoperit ca planta ar contine o molecula capabila sa combata eficient diversele forme de gripa, inclusiv porcina si aviara. Concluzia apartine cercetatorilor Universitatii Nanjing care sustin ca au identificat componenta activa din ceaiul de Caprifoi/Mana Maicii Domnului (Lonicera japonica), iar consumarea sa previne infectarea cu virusi gripali de tip A si reduce rata de deces in cazul cobailor infectati cu H5N1.

Acest studiu a pornit de la folosirea ceaiului de caprifoi si altor preparate obtinute din planta in medicina traditionala chineza pentru proprietatile antivirale, in special pentru tratarea gripei. Cercetatorii au incercat sa identifice si izoleze componenta responsabila pentru efectele benefice, iar in studiul „Honeysuckle-encoded atypical microRNA2911 directly targets influenza A viruses” prezinta primele rezultate.

Prin urmare, cercetatorii au identificat MIR2911, un microARN aflat in forma foarte stabila in decoctul de caprifoi. MicroARN-ul este o molecula functionala a acidului ribonucleic cu rol in reglarea proceselor care se desfasoara la nivel celular si rezista foarte mult in organism. In timpul studiului, oamenii de stiinta au administra unor cobaii decoct obtinut din caprifoi (Lonicera japonica), cate 10 g planta fiarta in 100 ml apa timp de 30 minute. La finalul testului, acestia au constatat ca MIR2911 se regaseste in procent mare in sange si tesutul pulmonar. Ulterior, a fost testat raspunsul la infectarea cu diversi virusi gripali, printre care H1N1 (gripa porcina sau spaniola), H5N1 si H7N9 (forme ale virusului gripei aviare), iar cercetatorii sustin ca MIR2911 actioneaza prin blocarea genelor PB2 si NS1, cunoscute ca avand rol in replicarea virala a gripei. Totodata, molecula MIR2911 (obtinuta din decoctul Lonicera japonica) si cea sintetizata de cercetatori, au oferit protectie impotriva celor trei virusi gripali.(Sursa nature.com)

Chen-Yu Zhang, cel care a coordonat studiul, aseamana identificarea si rolul acestei molecule cu descoperirea penicilinei

Cercetatorii chinezi sustin ca MIR2911 ar putea ajuta la combaterea mai multor tipuri de virusi, inclusiv Ebola. Totusi, trebuie remarcat ca studiul a fost efectuat doar pe cobai, iar mecanismul ar putea sa nu fie similar in cazul pacientilor umani. De asemenea, ingerata in cantitati mari, Lonicera japonica poate sa fie toxica. De aceea, planta trebuie administrata doar sub stricta indrumare a unui specialist, conform celor de la Nanjing University School of Life Sciences.

-Potrivit unor cercetatori olandezi, se pare ca aceasta planta minunata poate sa absoarba poluarea, ajutand orasele sa respire. In urma unui studiu, cercetatorii au descoperit ca  planta imbunatateste semnificativ calitatea aerului, mai ales cand creste in conditii speciale.

Se pare ca frunzele si „perii” caprifoiului sunt capabili sa absoarba dioxidul de carbon din atmosfera, reducand smog-ul din orase. Totodata, cercetatorii olandezi nu s-au limitat doar la a constata proprietatile plantei, ci au incercat sa identifice conditiile in care aceasta poate creste mai repede, astfel incat sa-i mareasca impactul. Astfel, acestia au descoperit ca, daca folosesc un fertilizator organic obtinut din deseurile orasului Amsterdam, caprifoiul se dezvolta de cel putin 3 ori mai rapid.

In anul 2014, inginerul Ton van Oostwaard a vorbit in cadrul unei dezbateri TedX Amsterdam si despre faptul ca planta poate fi taiata si valorificata energetic. Se pare ca, de pe un hectar cultivat cu caprifoi, se obtin 12 tone de biomasa, care poate fi transformata in biocombustibil. Vezi AICI.

Vezi si: 9 remedii naturiste pentru stafilococul auriu

Plante cataratoare vesnic verzi. Decor superb pentru un an intreg

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole