Pelargonium – Proprietati
Muscatele parfumate contin uleiuri eterice, cativa dintre constituenti sunt citronelol, geraniol, linalool, mentona si izomentona (care dau mirosul de menta), limonena, pinena si metil-eugenol. De asemenea, mirosul de lamaie a soiului Pelargonium citronellum se datoreaza geranialului si neralului. Muscatele parfumate mai contin si flavonoizi, taninuri si alcaloizi.
Fenolii, cumarinul, proantocianii, compusii fenolici si taninurile sunt reponsabili pentru unele efecte benefice asupra sanatatii.
!!! Actiunea antibacteriana a uleiului de muscata s-ar putea datora prezentei monoterpenilor, totusi, muscata nu trateaza boli cronice si poate avea unele efecte secundare, mai ales la nivelul stomacului.
Pelargonium – Ce beneficii au muscatele parfumate
- In Africa, muscatele parfumate sunt cunoscute ca „umckaloabo sau umcka” si sunt folosite in mod traditional si ca plante medicinale pentru tratarea infectiilor tractului respirator superior (raceala) si diareea. De asemenea, si in prezent se folosesc ca ingredient in siropurile antitusive si antiraceala. Vezi si: Uleiuri esentiale eficiente in raceala si gripa
- In cazul ciupiturilor de insecte sau zgarieturi, se aplica frunzele zdrobite direct pe zona afectata.
- Datorita mirosului incantator, muscatele parfumate au proprietati relaxante. O ceasca de ceai ajuta la relaxarea sistemului nervos si la calmarea sistemului digestiv. Totodata, ceaiul este minunat si pentru ameliorarea durerilor de cap, a durerilor musculare si crampe. Se beau cate 2 cesti de ceai pe zi.
- Crema cu ulei esential de muscata este hranitoare, fiind indicata pentru pielea uscata si sensibila. Totodata, este utila si in tratamentul eczemelor si a altor eruptii cutanate.
- Uleiul esential de muscata este benefic in tratamentul stresului, depresiei, problemelor cutanate, menstruatie si insomniei.
E bine de stiut ca nu toate muscatele sunt comestibile. Beneficiile pentru sanatate apartin cele ale muscatei cu miros de trandafir.
Mod de administrare:
-Planta nu se usuca, este bine sa o folositi proaspata. Pot fi folosite frunzele si florile pentru a obtine un ulei macerat acestea se zdrobesc sau se maruntesc foarte bine.
-Pentru ceai, se pune intr-o cana frunze si flori de muscata, apoi se umple cu apa fiarta. Se lasa la infuzat 5-7 minute, apoi se strecoara.
-Crema din muscata papelargonium: se zdrobesc frunzele si florile, cat incape intr-o ceasca, se pun intr-o cratita cu crema lichida, se fierbe la foc mic, acoperit, timp de aproximativ 15 minute, alternativ, se pot adauga si cateva picaturi de ulei esential in baza de apa si se amesteca pana se uneste complet.
-Ulei esential de muscata (se gaseste in magazinele naturiste).
Vezi si: Mana Maicii Domnului sau caprifoiul. Ce beneficii are parfumata planta
Vezi si: Cum se planteaza corect muscatele. Sfaturi de la experti