7.8 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Mana Maicii Domnului – sfaturi pretioase pentru plantare, ingrijire si inmultire

Caprifoi sau Mana Maicii Domnului, cum mai este cunoscuta, este o planta decorativa, cataratoare, care poate ajunge si la 2-3 m lungime. Florile plantei emana un miros placut puternic (mai ales la lasarea noptii) si poate infrumuseta orice spatiu al gradinii. Totusi, este bine de stiut ca florile nu joaca doar un rol decorativ, ci si unul terapeutic.

Planta face parte din familia Caprifoliaceae, iar denumirea stiintifica este „Lonicera japonica”, fiind o specie exotica, originara din Estul Asiei. 

Florile sunt de culoare alb-galbui-rosiatica si infloreste din mai-iunie pana in luna august. Odata ce florile se scutura, locul lor este luat de fructele sub forma unor boabe de culoare albastru inchis, care sunt toxice.

In cele ce urmeaza, va vom arata cam tot ce ar trebui sa stii despre aceasta planta minunata.

Caprifoi-Mana Maicii Domnului – Plantare

Daca vrei sa-ti amenajezi gradina cu aceasta floare minunata, trebuie sa stii ca cel mai bun moment pentru plantare este primavara devreme, dupa ultimul inghet, dar si toamna. 

Tot ce trebuie sa faci este sa iei cateva ramuri lemnoase de la o alta tufa, lungi de 15-20 cm, se le cureti de frunze si sa lasi doar doua-trei frunzulite in varf, taiate pe jumatate. Apoi, se alege locul unde vrei sa plantezi, de preferat o zona insorita si sapa o groapa suficient de adanca, incat sa cuprinda ramura pana la frunzele ramase. In groapa, pune putin rumegus amestecat cu frunze uscate sau cu paie. Aceasta tehnica are rolul de a hrani planta si de a o proteja de inghet. Apoi, ingroapa tijele in pamant, pana la nivelul celor doua frunze, care raman in afara, iar deasupra pune o sticla de plastic. Vezi si: Plante cataratoare vesnic verzi. Decor superb pentru un an intreg

Mana Maicii Domnului – Ingrijire

Mana Maicii Domnului se ingrijeste destul de usor, dar trebuie sa ai grija pentru ca are obiceiul de a se rasuci in jurul tuturor suporturilor pe care le intalneste, atingand dimensiuni impresionante, iar daca nu e tunsa si intretinuta cum trebuie sa incalceste si devine inestetica.

In mod normal, planta are nevoie doar de apa putina si de „indrumare”, tu alegi cum vrei sa iti decorezi gradina cu ea. Dupa primul an de la plantare, Mana Maicii Domnului se uda doar in caz de seceta, iar la doi ani de la plantare, se curata de crengile uscate pentru a incuraja cresterea ramurilor noi. 

Mana Maicii Domnului se poate tunde in fiecare an de la inflorire, pentru a-i da forma dorita. In cazul in care vrei sa ai un gard viu bogat, tijele se planteaza la o distanta de 20-30 cm una fata de alta.

Dupa ce planta a inflorit, toate tulpinile care cresc peste de spatiul alocat se scurteaza. Se recomanda ca planta sa fie taiata cu pana la 60 de cm in interiorul zonei alocate pentru a permite tulpinilor sa se ramifice. Lastarii laterali se taie la 2-3 muguri de la tulpina principala.

Mana Maicii Domnului – Inmultire

Inmultirea acestei plante se face in doua moduri: prin marcotaj sau prin butasi verzi.

Mirosul minunat al florilor ofera o stare de buna dispozitie

Dupa cum spuneam si mai sus, Mana Maicii Domnului nu este doar o floare decorativa si parfumata, ci are si anumite calitati terapeutice. Denumirea de Mana Maicii Domnului provine de la o legenda care spune ca Maica Domnului, tinandu-l pe Iisus in brate, cauta un adapost ferit de soldatii lui Irod, care o hartuiau. Planta care a primit-o si care i-a oferit protectie a fost caprifoiul, iar la plecare, Maica Domnului a binecuvantat-o cu proprietati tamaduitoare. Intra AICI pentru a afla ce beneficii are aceasta planta.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole