Piciorul cocosului (Ranunculus bulbosus) este o planta erbacee perena, erbacee cu o inaltime intre 15 si 50 cm, cu tulpini paroase si ramificate, frunze triple, divizate, asemnatoare cu piciorul unui cocos, iar florile sunt galbene auriu si apar in perioada mai-iulie. Planta o intalnim in zona pajistilor si a fanetelor umede de la campie pana la zona alpina. De asemenea, trebuie sa stii ca exista multe specii de plante spontane asemanatoare intre ele, care apartin genului Ranunculus si ca toate sunt toxice.
Pe vremuri, de la Ranuculus bulbosus se folosea sucul obtinut din planta proaspata, pe post de laxativ, iar in uz extern, in cazul unor dureri (algii) reumatice, gutoase, musculare, articulare sau provocate de lumbago.
In prezent, s-a aflat ca toate partile plantei sunt otravitoare. Aceasta contine anemonina, protoanemonina, saponine si ranunculina. Toxicitatea plantei variază in functie de locatie, iar pentru animale este la fel de toxica. In scop terapeutic, se recomanda doar produsele finite homeopatice!
Planta are un efect puternic iritant asupra pielii si membranelor mucoase, astfel incat contactul exterior duce la inrosirea pielii, mancarime si formarea de blistere.
Piciorul cocosului – Actiune farmacologica
- Anemonina are un efect antispasmodic si analgezic si poate ucide bacteriile. Datorita efectelor toxice ale concentratiilor mari de substanta activa protoanemonina, planta este folosita in prezent in principal in homeopatie. Totodata, aceasta are si efect antispastic si ajuta la calmarea durerilor. Se foloseste doar extern si doar partile aeriene ale plantei.
- Are efect iritant revulsiv. Utilizata intern, actioneaza asupra sistemului nervos, irita membranele mucoase ale gurii si tractului digestiv, provoaca leziuni renale, leziuni hepatice, greata, varsaturi, diaree, iritarea mucoasei nazale si dureri de stomac. Poate duce la o anumita iritatie severa a stomacului, a intestinului si a rinichilor.
- In doze foarte mici in uz intern, piciorul cocosului are efecte narcotice. Planta provoaca ameteli si cazuri severe de crampe pana la paralizie.
- Homeopatic, se va putea folosi in urmatoarele afectiuni: afectiuni musculare (dureri, fibrozita, rigiditate musculara), nevralgii intercostale, dermatoze veziculoase, eczeme, guta, lumbago, prurit, reumatism, urticarie, zona Zoster.
Preparare si administrare:
– Partile aeriene ale plantei se maruntesc bine, se amesteca cu sare apoi se aplica pe partile dureroase. Se va tine in functie de sensibilitatea fiecaruia, dar sa nu produca rani.
– Infuzie: din 2 lingurite de planta maruntite care se pun in 250 ml apa clocotita Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se folosesc dupa strecurare extern in diferite spalaturi. Sunt foarte utile in calmarea durerilor sau diferite dermatoze. (Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Claudiu Giurgiu).
Precautii si contraindicatii:
Atentie! Este o planta toxica cat timp este verde, putand provoca intoxicatii, manifestate prin dureri, ras nestapanit. Se va folosi lapte mult pentru a-i diminua efectele. Efectele intoxicatiei sunt varsaturi, colici abdominale, dureri musculare, contractura muschilor fetei.
Vezi si: O planta antica vindeca anemia, are activitate anti-alergenica si are actiuni anti-microbiene
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Piciorul cocosului. Ce trebuie sa stii despre ea atunci cand o intalnesti […]
[…] Piciorul cocosului. Ce trebuie sa stii despre ea atunci cand o intalnesti […]
[…] Piciorul cocosului. Ce trebuie sa stii despre ea atunci cand o intalnesti […]
[…] Vezi si: Piciorul cocosului. Ce trebuie sa stii despre ea atunci cand o intalnesti […]