Scoruse de munte (scoruse pasaresti), remediu pentru afectiunile digestive si nu numai

scoruse de munte

Scorusul este un arbore indigen, deseori sub forma de arbust, cu o inaltime cuprinsa intre 12-20 m, raspandit din Europa si Asia Mica pana in padurile Siberiei de Vest. Arbustul are flori albe paroase, ce apar in mai-iulie si fructe mici si rosii, pe care oamenii le cred otravitoare, nestiind ca ele au efect de vindecare pentru sistemul digestiv si multe alte afectiuni.

Fructele sunt folosite la fabricarea unor bauturi alcoolice, a marmeladei, gemului, compotului, siropurilor, sucurilor naturale, etc. 

Scorusele de munte contin tanin, acid malic, acizi organici (distrug microbii), uleiuri eterice, carotina, zaharuri naturale (15%), saruri minerale, o cantitate mare de vitamina C, B si E.  

Datorita substantelor amare si prin tanini, scorusele sunt eficiente impotriva problemelor sistemului digestiv, in special a functiei biliare, de asemenea, regleaza sistemului digestiv, pentru ca ajuta atat la constipatie, cat si la diaree.

Recoltare in scop terapeutic:

  • Frunzele (de la Sorbus aucupariae folium) se aduna vara pana in luna august. Se usuca la umbra in strat subtire.
  • Fructele (de la Sorbus aucupariae fructus) se recolteaza toamna din septembrie si pana in noiembrie, prin ruperea integrala a ciorchinilor cu boabe rosii. Se usuca in cuptor la 35-40°, timp de 3-4 ore, apoi se ridica temperatura la 60°.
  • Scoarta (de la Sorbus aucupariae cortex) se recolteaza tot toamna. Se rup ramuri vechi de 2-3 ani, care se jupoaie cu un cutit. Se usuca in locuri bine aerisite.
  • In stare proaspata, se recomanda 5 boabe zilnic.

Iata ce actiune farmacologica au frunzele si fructele:

  • depurative
  • diuretice
  • hemostatice
  • antitusive
  • antireumatice
  • astringente
  • maresc diureza
  • curata epiteliul renal

Iata in ce afectiuni se folosesc: ateroscleroze, balonari, bronsita, colici intestinale, constipatie, gastrita cu hipoaciditate, gingivite, hipovitaminoze, imunitate scazuta, inflamatii ganglionare, migrene, reumatism, scleroza vaselor de sange din creier (fruct), spondiloza, spondilita anchilozanta, tuberculoza, tuse.

Scoruse – Beneficii si metode de administrare in functie de afectiunea suferita:

-Decoct din frunze si fructe: o lingurita de frunze maruntite si fructe maruntite in parti egale se va pune in 250 ml apa. Se va fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoara. Intreaga cantitate se bea in portii mici, cu lingurita, pe parcursul unei zile. Se pot consuma 2 cani pe zi. Se poate lua perioade de 3 luni eventual si cu alte plante medicinale daca se doreste.

Afectiuni:

  • ateroscleroza
  • bronsita
  • gastrita cu hipoaciditate
  • reumatism
  • spondiloza
  • spondilita anchilozanta

-Decoct din fructe: din fructe maruntite, proaspete sau uscate, o lingurita se va fierbe pentru 10 minute, dupa care se strecoara. Se pot folosi in cursul unei zile 2-3 ceaiuri din acestea pentru afectiunile interne. Se indica in special pentru tratarea reumatismului si in spondilita anchilozanta.

Afectiuni:

  • imunitate scazuta  

-Decoct din frunze, fructe si scoarta (se amesteca in parti egale) se pun 2 lingurite la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi, in afectiunile de mai sus, in special in formele de reumatism mai grave.  

-Suc din fructe: se obtine cu ajutorul storcatorului de fructe. Se poate folosi perioade foarte lungi de timp si dupa ce nu mai este sezon se pot folosi fructe congelate dupa ce s-au decongelat si se obtine sucul. Acesta are calitati antiscorbutice, diuretice, hemostatice, antireumatismale. Se poate folosi singur cate 50 ml, de 3 ori pe zi sau in diferite combinatii cu alte
sucuri naturale.

Afectiuni:

  • ajuta la cresterea imunitatii si cresterea in greutate cu 10-15%
  • constipatie (se pun 2 linguri de suc la 100 ml ceai de musetel indulcit cu miere. Se poate lua si simplu cate 1-2 lingurite la nevoie)
  • hipovitaminoze 

-Infuzie din fructe: 1 lingurita de fructe (uscate sau proaspete) se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot folosi 2-3 cani pe zi in tuse, colici intestinale, tuberculoza.

Afectiuni:

  • colici intestinale
  • tuberculoza
  • tuse

-Tinctura: se vor pune 50 g de fructe zdrobite la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se tin timp de 15 zile la temperatura camerei agitand des. La final, se strecoara, se pune in sticle si se depoziteaza la rece. Se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi, inainte de mese, cu 15 minute. 

Afectiuni:

  • vindeca inflamatiile ganglionilor limfatici si dereglarile aparute in circulatia limfei
  • balonari
  • migrene
  • gingivite  

Vezi si: 

Piciorul cocosului. Ce trebuie sa stii despre ea atunci cand o intalnesti

3 plante toxice care se folosesc in terapia naturala

Cat de importanta este coenzima Q10 in prevenirea cancerului si bolilor neurodegenerative

(Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Claudiu Giurgiu).

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...