Pelinita (Artemisia annua L.) sau pelinul dulce, cum mai este cunoscut, este o planta perena, originara din China si Vietnam, ce poate ajunge la inaltimea de 2 m. Planta are frunze lungi si verzi, cu flori galbene care au un miros placut de camfor, cimbru sau menta. Pelinita a devenit cunoscuta la nivel mondial datorita efectului sau asupra malariei, iar cercetatorii au descoperit ca acesta este eficienta chiar si in cazurile in care medicamentele chimice nu mai sunt eficiente din cauza rezistentei.
Pelinita – Beneficii pentru sanatate
Planta are efect antibacterian, antibiotic, hemostatic, antipiretic si fungicid. Iata ce aplicatii terapeutice are:
Dupa cum am spus si mai sus, principala aplicatie a plantei este malaria, dar mai este folosita si in caz de febra, raceli, balonare, indigestie, diaree, transpiratii nocturne, crampe menstruale, simptome ale menopauzei si dureri de cap.
Pelinita se foloseste sub forma de ceai sau tinctura. Iata cum se prepara:
- Ceaiul: se prepara din 1-2 lingurite planta la o ceasca de apa fiarta si lasata la infuzat 10 minute. Se bea incet, 1-3 cesti pe zi. Se recomanda o pauza dupa 6 saptamani de utilizare continua, apoi se poate relua.
- Tinctura: se prepara din frunze maruntite care se acopera cu alcool 40% si se lasa 4-6 saptamani la macerat, agitand ocazional. La final, se filtreaza, se pune in sticla bruna si se administreaza cate 1 pana la 3 ori pe zi, cate 10-50 picaturi. In cazul in care tinctura este prea concentrata, aceasta poate fi diluata cu apa.
Atentie! in contactul cu pielea, planta poate provoca alergii la persoanele sensibile.
Pelinita si efectele ei in cancer
Cel mai important ingredient al plantei, este artemisinina, care se afla intr-o concentratie foarte mare cu putin timp inainte de inflorire. Aceasta substanta este cercetata pentru cazuri de cancer, deoarece s-a dovedit ca incetineste cresterea celulelor tumorale. De asemenea, aceasta este utilizata si in tratamentul leucemiei, cancerului colorectal, cancerului uterin, cancerului de prostata, cancerului pancreatic si a celui de piele neagra la nivelul ochiului. Totusi, trebuie sa stiti ca planta este inca in curs de cercetare si testare, intr-un studiu al Centrului German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg de pacienti cu cancer mamar.
Pelinita mai contine si cumarina, o substanta care ofera aroma speciala si care este inofensiva in doze mici insa, in doze mai mari este usor toxica si provoaca dureri de cap si greata.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: