11.4 C
București
sâmbătă, martie 9, 2024

Cimbrul, un puternic aliat in lupta cu infectiile

Cimbrul (Thymus vulgaris), o planta ce intareste capacitatea organismului de a se autoapara, este un adevarat antibiotic natural. Acesta distruge majoritatea bacteriilor si microorganismelor daunatoare. Uleiul esential de cimbru de cultura are efecte antibiotice extrem de puternice, cu un spectru foarte larg. Azi vorbim despre cimbru, un puternic aliat in lupta cu infectiile.

Trateaza simptomele bolilor respiratorii cu cimbru

Cimbrul este cu adevarat o planta medicinala deosebita, caci modifica viziunea asupra insemnatatii tratamentului antiinfectios eficient. Simptomele bronsitei, a virozei respiratorii si tusei pot fi vindecate cu tinctura de cimbru. Aceasta are efect expectorant, iar in combinatie cu extract de ciubotica-cucului, tratamentul cu tinctura de cimbru are actiune bronhodilatatoare, expectoranta si calmanta. Se recomanda consumul a cate o lingurita din fiecare tinctura, de cate 4-6 ori pe zi, timp de 2 saptamani.

In Germania, cimbrul este recunoscut ca remediu oficial pentru raceli, infectii respiratorii, tuse convulsiva si bronsite. Se foloseste la fel de bine si in cazul sinuzitei. Tinctura de cimbru este utila in tratamentul sinuzitelor. Se utilizeaza uleiul volatil de cimbru, sub forma de inhalatii, dar se pot aplica si comprese pe frunte cu tinctura de cimbru, care se tin vreme de 20 de minute pe zi, pana la vindecare. Cimbrul actioneaza astfel direct la nivelul cailor respiratorii superioare, exercitandu-si actiunea antibiotica si decongestiva.

Cimbrul poate distruge orice fel de ciuperca si micoza

Cimbrul are actiuni antimicotice foarte eficiente, luptand excelent impotriva ciupercilor suparatoare. Atat la nivel pulmonar, cat si la nivelul pielii, cimbrul poate distruge orice fel de ciuperca si micoza.

Dusurile cu ulei esential de cimbru pot fi adevarate tratamente terapeutice in aceste cazuri. Se pun in dus 6 picaturi de ulei esential de cimbru, dupa ce s-a pus dopul la cada. Se sta cu usa inchisa pentru a tine aroma plantei inauntru si a inhala. Acesta patrunde si prin talpa piciorului si piele.

Utilizarile cimbrului in gastronomie

In bucatarie, cimbrul nu lipseste din casele oamenilor. Este un condiment extrem de important in cultura culinara europeana. Este utilizat atat proaspat, cat si uscat pentru gustul sau placut, dulceag-picant. Se potriveste foarte bine cu multe preparate culinare mediteraneene, conferind o aroma deosebita mai ales carnii de miel.

Alaturi de alte plante aromate, precum fenicul, tarhon, busuioc, levantica, cimbrul este un ingredient important al ierburilor de Provence. In bucataria noastra, cimbrul este folosit in preparate culinare ca fripturile de porc, asociat cu usturoi, dar si in tocaturi si alte mancaruri grele.

Da o savoare aparte carnii de peste si pui, iar aroma sa poate fi combinata cu piper si busuioc, pentru o mancare savuroasa si bine aromata. In mod traditional, cimbrul se foloseste cu precadere la preparatele de iarna, precum carnea afumata si conservata, fasole boabe, cartofi. Avand proprietati antibalonare, cimbrul face toate aceste mancaruri grele mai usor de digerat. In plus, cimbrul suporta procesul fierberii mult mai bine ca alte plante aromatice.

Cimbrul purifica aerul, folositi-l pentru a tine virusii departe

Frunzele uscate de cimbru au o aroma mai intensa ca cele proaspate, acestea fiind utilizate mai mult in toate preparatele. Aceasta nu inseamna ca frunzele verzi nu sunt la fel de benefice.

Planta stimuleaza microcirculatia si purifica aerul. Este foarte util in drenaj, dureri reumatice sau musculare, edeme si in celulita. Este, de asemenea, un bun parfumant barbatesc. In aromaterapie este folosit pentru calmarea durerilor si pentru imbunatatirea starii de spirit a pacientilor.

Pentru a alunga microbii si virusii din casa, se difuzeaza ulei esential de cimbru. Pe langa parfumul deosebit, veti tine la distanta racelile si gripele. Calitatile medicinale ale cimbrului sunt folosite si pentru alcatuirea unguentelor antiseptice, a sapunurilor, insecticidelor, oastei de dinti, dar si a anumitor produse cosmetice, parfumuri si alte lotiuni.

Cimbrul reda stima de sine si reduce durerile de cap

In Grecia Antica, cimbrul era un ingredient indispensabil in alimentatia tinerilor razboinici. Se credea ca cimbrul le amplifica increderea in sine si curajul pentru a lupta. Medicii greci si din Evul Mediu foloseau cimbrul pentru pacientii slabi fizic si psihic, stiind ca are efecte tonice si revigorante.

Uleiul esential de cimbru este astfel folosit ca tonic nervos si bun dezinfectant al pielii. Se adauga in diferite amestecuri aromatice pentru masaje, bai sau impachetari. Se mai foloseste in caz de slabiciune fizica si psihica, pus in vas de aromaterapie, fiind renumit pentru amplificarea capacitatii de control, al emotiilor si intarirea rezistentei la stresul psihic. Durerile de cap sunt ameliorate cu cimbru, se pot pune si comprese cu ulei esential de cimbru pe gat si ceafa pentru a reduce durerile din acea zona si cu ele si durerile de cap.

Vezi si:

Sirop de cimbru. Remediul natural care te scapa de tuse

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

4 COMENTARII

  1. […] O raceala, doua, trei. Exasperant de multe. Parintii care au copii la cresa sau la gradinita trebuie sa faca fata in aceasta perioada unui stres suplimentar si sa-si rezerve timp pentru a-i duce pe cei mici la medic. Aceasta pentru ca anotimpul pe care-l traversam este unul de maxima circulatie a virusurilor, iar copiii sunt cei mai expusi infectiilor, avand un sistem imunitar mai fragil. Infectiile respiratorii reprezinta principala cauza de imbolnavire si mortalitate in intreaga lume, afirma medicul Mihaela Balgradean, prof. dr. in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila“, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „M.S.Curie“ din Bucuresti. „Sunt responsabile de unul din cinci decese la copilul sub varsta de 5 ani si reprezinta cel mai frecvent motiv de vizite medicale si internari, in special la copilul de varsta prescolara“, adauga profesoara universitara. Vezi si: Cimbrul, un puternic aliat in lupta cu infectiile […]

  2. […] Cimbrul este considerat una dintre cele mai parfumate plante aromatice folosite in gastronomie, insa beneficiile lui pentru sanatate depasesc cu mult asteptarile noastre. De asemenea, s-a dovedit faptul ca uleiul esential de cimbru de cultura are efecte antibiotice extrem de puternice, cu un spectru foarte larg. De aceea, azi vom vorbi despre ce beneficii minunate are acest ulei esential de cimbru. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole