Rumex crispus. Ce trebuie sa stii despre planta cunoscuta de toti ca „Macrisul-Calului”

macrisul calului

Rumex crispus (Yellow Dock), cunoscuta si ca macrisul-calului sau stevia creata este o planta ale carei frunze sunt folosite pentru prepararea salatelor, iar radacinile pentru fabricarea unor produse farmaceutice.

Aceasta este o planta perena vesnic verde, care poate ajunge la inaltimi de 1,50 m si pe care o putem gasi cu usurinta la marginea drumului si pe maluri, iar pe pajisti este una dintre buruienile principalele. 

Macrisul-calului are un gust amar, respingator si este considerata o planta toxica din cauza continutului de oxalat si acid oxalic. Radacina contine tanini si antrachinone, iar in caz de otravire poate provoca: crampe, scaderea tensiunii arteriale si daune cardiace grave, stomac deranjat, insuficienta circulatorie si moarte.

Vezi si: Radacina de ghintura, adevarata „farmacie” din casa ta

In medicina populara, radacina (denumirea medicamentului: Rumex crispus, Radix) este folosita doar ocazional, in special la bolile de piele si afectiunile intestinului. Planta a fost utilizata ca remediu pentru tulburarile intestinale, deoarece actioneaza atat impotriva diareei, cat si a constipatiei.  Radacina este potrivita ca un laxativ, semintele care contin tanin, provoaca exact opusul.

In experimentele facute s-au detectat proprietati antioxidante si antibacteriene ale plantei, nepodin, un ingredient care de asemenea este eficient impotriva parazitului malariei.

Planta are nevoie de mai multe studii inainte de a fi folosita.

Vezi si: Radacina-ursului. Proprietati si beneficii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.