Iti place painea, dar trebuie sa renunti la ea pentru ca esti la dieta? Trebuie sa sii ca exista numeroase variante care pot inlocui cu succes painea traditionala. Exista retete de paine low carb (cu continut scazut de carbohidrati) sanatoase, gustoase si extrem de usor de facut.
Cerealele sunt bogate in carbohidrati si, chiar daca majoritatea dietelor le exclud, acestea contin macronutrienti esentiali care ofera energie corpului. De aceea, aportul zilnic recomandat de carbohidrati este de 30-35% din totalul macronutrientior necesari. Totusi, un consum excesiv de carbohidrati face ca acestia sa fie depozitati in organism sub forma de grasimi in stratul adipos.
Vezi si: Paine fara gluten cu faina alba de porumb. Reteta
Trebuie sa stii ca painea nu trebuie facuta neaparat cu faina de cereale, ci si cu alte fainuri, ca de exemplu faina de migdale care este mult mai gustoasa si mai hranitoare. De aceea, ne-am gandit sa va aratam in acest articol o reteta de paine cu continut scazut de carbohidrati. Iata cum se prepara:
Paine low carb – Reteta
Ingrediente necesare:
- 150 g faina de migdale sau migdale transformate in faina cu ajutorul unei rasnite electrice
- 40 g tarate de psyllium (denumirea generica a mai multor plante din genul Plantago, ale caror seminte sunt folosite in mai multe scopuri curative; contin de 14 ori mai multe fibre solubile decat ovazul si, odata ajunse in intestin, acestea formeaza o substanta gelatinoasa, care absoarbe substantele toxice si astfel le elimina)
- 20 g drojdie
- Sare dupa gust
- 3 albusuri
- 250 ml (o cana) apa fierbinte
Vezi si: Cu ce sa inlocuim painea? Mihaela Bilic: Ingredientul care ingrasa mai putin.
Mod de preparare:
Pentru inceput, se preincalzeste cuptorul la 170 °C.
Intr-un vas incapator, se adauga faina de migdale, taratele de psyllium, drojdia si sarea. Se amesteca totul foarte bine. Treptat, se adauga apa si albusurile. Apoi, se framanta bine aluatul, se taie in bucati mici (aproximativ 5-6 painici) si se asaza pe o tava cu hartie de copt sau tapetata cu faina. Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se lasa la copt pentru aproximativ 50 de minute. Pentru o aroma mai buna, se pot presara deasupra cateva seminte, dupa preferinte.
Aceasta paine are mai putini carbohidrati si contine mult mai multe proteine si grasimi sanatoase. Cel mai bine se pastreaza la rece, iar inainte de servire se incalzeste in cuptor sau in prajitorul de paine.
Painea aceasta este ideala de servit la tartine.
Vezi si: Chec cu migdale si banane – O reteta dulce care poate inlocui cu succes deserturile nesanatoase
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: