21.9 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Paine fara gluten cu faina alba de porumb. Reteta

Tot mai multe gospodine incearca variantele naturale de paine, facuta in casa. Si daca este fara gluten, cu atat mai bine. Persoanele care sufera de boala celiaca se pot bucura de aceasta reteta simpla. Va prezentam azi o reteta inedita, ce merita incercata. Paine fara gluten cu faina alba de porumb.

Painea este o parte importanta a hranei noastre, insa mai putin pentru cei ce sufera de intoleranta la gluten. Pentru acestia, painea sau orice alte alimente cu gluten, reprezinta o „bomba cu toxine„. Totusi, in prezent, au aparut pe piata multe variante de faina fara gluten, astfel ca orice preparat clasic facut cu faina din grau, poate fi realizat exact la fel si in varianta pentru cei cu intoleranta la gluten.

Persoanele care sufera de intoleranta la gluten nu se pot vindeca, boala odata aparuta ramane pe toata durata vietii, insa pot disparea in timp doar anticorpii si simptomele bolii, care insa reapar atunci cand se consuma iar cereale cu gluten toxic.

Tratamentul bolii presupune evitarea totala a glutenului si inlocuirea cerealelor cu gluten prin produse fabricate din cereale fara gluten toxic, la care se adauga aditivi alimentari capabili sa inlocuiasca proprietatea de liant al glutenului.

Reteta paine fara gluten cu faina de porumb

Ingrediente:

  • 600 de grame de faina fara gluten;
  • 400 de grame de malai alb;
  • 2 oua;
  • 1 lingurita de sare;
  • 7 grame de drojdie uscata;
  • 2 linguri de ulei de masline;
  • 1 plic praf de copt;
  • seminte de in, susan si chia;
  • apa calda.

Mod de preparare: Pregatiti un vas incapator. Turnati apa calda peste faina de malai alb. Daca vreti sa iasa o paine speciala, puneti lapte in loc de apa. Lasati sa se raceasca, apoi adaugati si celelalte ingrediente, pe rand. Faina fara gluten se pune in ploaie, lent si se amesteca foarte bine. Daca aveti un mixer, puneti la mixat 5 minute. Trebuie sa rezlte un aluat moale. Daca nu aveti mixer, framantati cu mana aluatul.

Lasati aluatul sa isi dubleze volumul, apoi puneti la cuptorul preincins la 180 de grade. Cand partea superioara este rumenita bine, faceti testul cu paiul, apoi luati din cuptor.

Beneficiile si utilizarile fainii de porumb

Introducerea porumbului in meniul zilnic scade riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului, iar hidrocarburile din porumb dau energie si nu permit depunerea grasimii. Iata cativa dintre nutrientii pe care ii veti gasi in porumb sau faina de porumb:

  • porumbul este bogat in acizi grasi nesaturati, acizi monosaturati (mai ales oleic), polinesaturati-acid linoleic si saturati;
  • porumbul este bogat in vitaminele A, B, C si E, precum si in saruri minerale (magneziu, fosfor, potasiu) si fibre;
  • boabele de porumb sunt bogate in hidrocarburi, amidon, albumine, foarte multe vitamine din grupa B, fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. Magneziul, prezent in cantitati mari in porumb, lupta cu imbatrinirea organismului.

Faina de porumb este utilizata cu mult succes si in cosmetica, inlocuind sapunul. Se spala fata cu apa calda, dupa care se aplica pe fata malai amestecat cu apa. Se maseaza bine cu varfurile degetelor, dupa care se spala fata cu apa rece, pentru a inchide porii.

Faina de porumb mai are si proprietatea de a opri o diaree in cateva ore. Trebuie sa bei malai cu apa rece: se pun 1-2 lingurite de malai intr-un pahar cu apa fiarta si racita si se bea ca atare.

Mamaliga combate gripa. In medicina populara, racelile care nu cedeaza la niciun tratament se vindeca prin aplicarea unei cataplasme cu mamaliga calda. Se pune pe piept un tifon, peste care se intinde un strat gros de mamaliga, atat de fierbinte cat se poate suporta, dupa care se acopera cu un material impermeabil si o patura. Se tine o jumatate de ora.

Tratamentul este bun in cazuri de bronsita acuta, gripa, pneumonie, tuse cronicizata. Aplicat in zona rinichilor, trateaza colicile renale si nefritele, iar pe zona inferioara a abdomenului, e remediu rapid pentru anexite si cistite.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole