12.9 C
București
joi, aprilie 18, 2024

Musetelul, cel mai bun leac din natura contra iradierii

Pe langa radiatiile pamantului, radiatiile create artificial (aparatele electrice) duc si ele la slabirea sistemului imunitar, aparand tot felul de boli. De exemplu, aparatele electrice, chiar daca nu sunt conectate la priza, emit radiatii daunatoare pentru om. Televizoarele aprinse radiaza pana la 4-7 m, iar inchise pana la 2 m.

Boala de iradiere este foarte grava. Cele mai grave accidente din istorie cauzate radiatiilor s-au produs dupa lansarea bombei atomice in Japonia la Hiroshima si Nagasaki in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si la Cernobal in 1986.

Se pare ca, imediat dupa catastrofa din Japonia, oamenii au inceput sa se calce in picioare pentru iodura de potasiu. Pastilele de iodura de potasiu aveau rolul de a protejeaza glanda tiroida impotriva iodului radioactiv inhalat din aerul contaminat sau ingerat pe calea alimentelor si a apei si de a reduce riscul de cancer tiroidian. Totusi, putini stiau ca si acestea au cateva riscuri. Atunci cand sunt luate in conformitate cu recomandarile specialistilor, beneficiile iodurii de potasiu depasesc riscurile, dar daca sunt luate fara o recomandare anume, acestea pot provoca boli grave sau chiar deces.

Ingroziti de norul radioactiv rezultat in urma catastrofei din Japonia, oamenii s-au calcat in picioare pentru aceasta substanta. Ion Bobaru, un farmacist cu foarte multa experienta, arata ca o solutie mult mai simpla ar fi fost, la acea vreme, cura cu ceai de musetel.

Musetelul, cel mai bun leac contra iradierii

Prezent in toate cele zece Farmacopei Romane, de la 1862 incoace, musetelul este, de departe, medicamentul suprem. Acesta este medicamentul care a rezistat si care, mai nou, poate tamadui afectiuni extrem de grave.

Mai presus de toate, banalul ceai de musetel are „efect protector si curativ in reactiile produse de iradieri”.

In urma catastrofei din Japonia, exista tendinta de a se folosi in exces comprimate de iodura de potasiu, contra radiatiilor. Eu, ca farmacist, recomand o cura cu ceai de musetel, caz in care efectele ar fi mult mai benefice”, a conchis Ion Bobaru.

Daca s-ar cunoaste acest lucru, oamenii ar renunta la pastile, apeland la cura cu ceai de musetel.

Potrivit unui studiu, compusii care previn inflamatiile produse de radiatii pot sta la baza unor noi strategii terapeutice pentru a mentine integritatea intestinala a pacientilor care urmeaza radioterapie. In acest sens, un extract special de musetel a fost studiat pentru a vedea daca este eficient sau nu.

O astfel de inflamatie intestinala a fost provocata cobailor, prin expunerea lor la radiatii gamma asupra intregului lor corp. Cobailor li s-a administrat extractul oral, cu 5 zile inainte si 2 zile dupa expunerea la radiatii. O zi mai tarziu, cobaii au fost sacrificati. Examinarea segmentelor de intestin subtire prelevate de la animale a aratat cat de afectat a fost acesta de expunerea la radiatii, dar si ca cele mai multe dintre modificarile si problemele histologice (histologia este ramura biologiei care studiaza tesuturile organice, celulele, formatiunile necelulare si structura lor microscopica) au fost limitate de folosirea extractului de musetel. Astfel, potrivit studiului, s-a descoperit o noua posibila cale de urmat pentru a preveni sau trata inflamatiile intestinale severe provocate de radiatii.

Cum se prepara ceaiul de musetel:

Pentru inceput, se pregatesc florile de musetel. Cantitatea difera daca folosesti musetel proaspat sau uscat. Astfel, pentru o cana cu ceai de 200 ml, ai nevoie de 1 lingurita de musetel uscat sau 3-4 lingurite de musetel proaspat.

Prin urmare, planta se adauga in apa fierbinte (aceasta nu trebuie sa dea in clocot, e suficient sa o apropii de temperatura de fierbere, 90 de grade Celsius) si se lasa la infuzat 5 minute, pentru a obtine un maxim de savoare si pentru a permite florii de musetel sa elibereze toate principiile active in apa.

Vezi si: 5 plante medicinale care ajuta la dezintoxicare

Precautii si contraindicatii:

Majoritatea expertilor sustin ca ceaiul de musetel poate fi consumat in siguranta, fara sa produca efecte secundare majore. Totusi, in doze prea mari poate duce la aparitia unor stari de ameteala sau stari de voma. In plus, consumul excesiv de ceai de musetel, pe o perioada indelungata, poate avea efect anticoagulant, din cauza unuia dintre compusii chimici pe care ii contine planta, respectiv cumarinele. Asadar, este indicat sa renunti la acest ceai cu cel putin doua saptamani inainte de o operatie, pentru a evita potentiala interactiune cu anestezicele generale.

Vezi si: 6 plante excelente care absorb radiatia din apartament

Iata care sunt simptomele care apar dupa expunerea la radiatii:

-greata si varsaturi (apar in primele 6 ore de la o expunere mica, in 2 ore de la o expunere de 2-moderata si dupa mai putin de o ora de la o expunere severa);

-diaree;

-cefaleea (debuteaza in primele 24 de ore dupa o expunere moderata si in primele 2 ore dupa o expunere foarte severa);

-febra (debuteaza in primele 3 ore dupa o expunere moderata si in prima ora dupa o expunere severa).

Exista si simptomele tardive, ca de exemplu: ameteala si dezorientarea (apar in prima saptamana dupa o expunere severa si imediat dupa o expunere foarte severa), oboseala si alterarea starii generale, alopecie, hematemeze, hemoragie digestiva inferioara, infectii, vindecarea cu greutate a ranilor cutanate si hipotensiunea.

Vezi si: Radiatiile ultraviolete si efectele lor asupra sanatatii noastre

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole