26 C
București
duminică, martie 31, 2024

Ceaiul de musetel – 10 cele mai importante beneficii confirmate de studii

Musetelul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale de la noi din tara. Totodata, musetelul este si una dintre primele plante pe care omul a folosit-o in scopuri terapeutice. Florile plantei sunt adesea consumate sub forma de ceai pentru multe afectiuni, iar in prezent, cercetatorii exploreaza din ce in ce mai mult eficienta plantei in gestionarea bolilor.

Ceaiul de musetel are un gust placut si este bine-cunoscut pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii.

Trebuie sa stii ca exista doua tipuri de musetel comun: musetelul roman si musetelul german. Musetelul roman (AKA Anthemis Nobilis) este dulce si plin de note de fructe, in timp ce musetelul germanul (Matricaria Chamomilla) este mai salbatic si mai intepator. Ambele soiuri sunt bogate in antioxidanti si contin un sedativ usor, care incepe sa-si faca efectul la aproximativ 30 de minute dupa consum. Totusi, studiile au descoperit ca florile de musetel german tind sa aiba concentratii mai puternice de compusi si nutrienti benefici (potasiu, magneziu, calciu, sodiu, tiamina, riboflavina, vitamina A, acid folic, fier si zinc. O ceasca cu ceai de musetel ofera 2 kcal de energie si 0,47 g de carbohidrati.

Cei care au sensibilitate la cofeina sau care doresc sa-si reduca consumul de cofein,a pot savura acest ceai si se pot bucura de beneficiile sale calmante si relaxante. Dar hai sa aruncam o privire mai atenta asupra beneficiilor consumului de ceai de musetel.

Ceaiul de musetel – Cele mai importante beneficii confirmate de studii

1.Ajuta la un somn mai linistit

Potrivit cercetarilor publicate in The Journal of Clinical Pharmacology, ceaiul de musetel poate fi un bun remediu pentru cei care au probleme cu somnul, in special cei care se lupta cu apneea in somn si cu somnul agitat. Tot ce trebuie sa faci este sa bei o ceasca calda cu ceai de musetel si vei adormi mai repede. In plus, este recomandat si proaspetelor mamici dupa nastere pentru a-si imbunatati calitatea somnului.

Ceaiul de musetel contine apigenina, un antioxidant care se leaga de anumiti receptori din creier care pot favoriza somnolenta si pot reduce insomnia. De exemplu, un studiu a constatat ca cei care au consumat 270 mg de extract de musetel de doua ori pe zi, timp de 28 de zile au avut cu 1/3 mai putine episoade de trezire pe timp de noapte si au adormit cu 15 minute mai repede in comparatie cu cei care nu au consumat extractul.

2.Amelioreaza stresul si anxietatea

Una dintre cele mai populare utilizari ale acestui ceai poate fi ameliorarea stresului si a anxietatii. Dupa o zi lunga si grea, o ceasca cu ceai de musetel  poate ajuta la cresterea nivelurilor de serotonina si melatonina din organism, eliminand cu succes stresul.

De asemenea, ceaiul de musetel ajuta si la ameliorarea migrenelor si a durerilor de cap. In plus, cercetarile sugereaza ca ceaiul de musetel poate ajuta si la ameliorarea simptomelor depresiei la femeile postpartum.

3.Stimuleaza sistemul imunitar

Compusii fenolici din ceaiul de musetel ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea infectiilor. De asemenea, ceilalti compusi prezent pot lupta cu raceala, gripa si problemele sinusurilor, in cele din urma, ameliorand congestia.

4.Amelioreaza durerile menstruale

Datorita efectului antiinflamator, ceaiul de musetel poate fi alegerea potrivita pentru femeile care se confrunta cu simptomele neplacute ale menstruatiei (balonare, crampe, anxietate, transpiratie, incapacitatea de a dormi si schimbari bruste de dispozitie).

Mai multe studii au asociat ceaiul de musetel cu reducerea severitatii crampelor menstruale. Un studiu din 2010 , de exemplu, a descoperit ca consumul de ceai de musetel timp de o luna ar putea reduce durerea crampelor menstruale. Femeile din studiu au raportat, de asemenea, mai putine anxietate si suferinta asociate cu durerea menstruala .

5.Poate proteja impotriva anumitor tipuri de cancer

Musetelul contine apigenin, un antioxidant care lupta impotriva celulelor canceroase, in special a celor de la san, tractul digestiv, piele, prostata si uter. De exemplu, un studiu efectuat pe 537 de persoane a observat ca cei care au baut ceai de musetel de 2-6 ori pe saptamana au fost semnificativ mai putin probabil sa dezvolte cancer tiroidian decat cei care nu au baut ceai de musetel.

Aceste descoperiri sunt promitatoare, dar sunt necesare mai multe cercetari umane pentru a face o concluzie cu privire la rolul ceaiului de musetel in prevenirea cancerului.

6.Are efect antiinflamator

Daca te confrunti cu iritatii ale stomacului, variind de la balonare usoara la simptome ale sindromului intestinului iritabil, trebuie sa stii ca ceaiul de musetel iti poate fi de ajutor, datorita proprietatilor antispastice si antiinflamatorii.

Potrivit informatiilor de la Kathi J Kemper, MD, MPH, Centrul Medical Wexner din Ohio State, ceaiul de musetel are proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la usurarea naturii de rasucire a intestinului si permit trecerea gazelor si miscarile intestinale mai lin. De asemenea, ar putea atenua durerile si spasmele ulcerului stomacal.

Totodata, banalul ceai de musetel are „efect protector si curativ in reactiile produse de iradieri”. Vezi articolul: Musetelul, cel mai bun leac din natura contra iradierii

7.Protejeaza inima

Cercetarile publicate de Universitatea Tufts din Boston, MA, arata ca ceaiul de musetel poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol LDL (rau), facand inima mai sanatoasa. Totodata, un alt studiu arata ca poate reduce si aparitia diferitelor probleme cardiovasculare.

8.Poate gestiona diabetul

Cercetarile publicate in Journal of Agricultural and Food Chemistry au aratat ca ceaiul de musetel poate este util in diabet. Proprietatile antiinflamatorii ale musetelului pot preveni deteriorarea celulelor pancreasului, care apare atunci cand nivelul zaharului din sange este crescut. Sanatatea pancreasului este foarte importanta, deoarece produce insulina, hormonul responsabil cu eliminarea zaharului din sange.

Conform unui alt studiu publicat in Journal of Endocrinological Investigation, s-a ajuns la concluzia ca acest ceai ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange si regleaza cantitatea de insulina.

9.Remediu pentru pielea ta

Datorita continutului de antioxidanti si a efectului antiinflamator, ceaiul de musetel aplicat pe piele poate atenua iritatiile si chiar afectiunile pielii, cum ar fi eczema. De asemenea, acesta poate imbunatati semnificativ vindecarea si poate reduce aspectul petelor si ridurilor de pe fata.

Vezi si: Top 10 cele mai bune plante vindecatoare pentru afectiunile pielii

10.Previne aparitia osteoporozei

Extractul de musetel poate ajuta la stimularea activitatii osteoblastelor, celulele care formeaza oasele. Astfel, acest ceai poate ajuta la cresterea densitatii osoase si poate media efectele nocive ale osteoporozei.

Cum se prepara ceaiul de musetel

Ceaiul poate fi preparat atat cu flori de musetel proaspete, cat si uscate (acestea lasa uneori un subton amar).

La 500 ml apa clocotita (2 cani), se adauga 3 linguri de flori de musetel uscate si se lasa la infuzat 1-2 minute. Cu cat infuzezi mai mult florile uscate, cu atat ceaiul va deveni mai puternic. La final, se strecoara si se poate adauga o lingurita de miere pentru a spori gustul.

Atentionari!!!

*Daca este foarte concentrat, ceaiul devine toxic si poate face mai mult rau decat bine. Totodata, acesta nu trebuie combinat cu aspirina sau sedative si este interzis gravidelor, deoarece poate cauza contractii uterine.

Baut in exces, ceaiul de musetel poate provoca somnolenta, varsaturi si alergii ale pielii. Asadar, bea intotdeauna acest ceai cu moderatie.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole