Razele ultraviolete (UV) sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc. Lumina naturală de la Soare conține printre altele și raze ultraviolete. Expunerea intensă la raze UV, fie naturale, fie artificiale, dăunează corpului omenesc.
Expunerea excesiva la soare este asociata cu cresterea riscului de aparitie a mai multor tipuri de cancer de piele, cataracta si alte afectiuni oculare si cu imbatranirea precoce a pielii.
In pofida campaniilor de prevenire si a unui adevarat val de cazuri de cancer al pielii, aceste cazuri continua sa provoace vatamari printre amatorii bailor de soare.
Specialistii spun deja ca, in mijlocul verii, radiatiile ultraviolete depasesc, in Romania, nivelul admis.
Cauzele acestui fenomen sunt schimbarile climatice, subtierea stratului de ozon, poluarea si defrisarile. La mare, nivelul radiatiilor ultraviolete se dubleaza, pentru ca nisipul si apa reflecta puternic razele soarelui.
Principalul risc este aparitia melanomului malign, o tumora grava si chiar mortala. Un pericol care nu poate fi neglijat, caci nu numai pielea este expusa radiatiilor, ci si ochii, cu riscuri de leziuni care in timp, vor degenera in cataracte.
Mai multi factori explica simultan diferentele constatate intre un individ si altul, privitor la efectele razelor ultraviolete si augumentarea acestora. Si aici sunt implicate genele noastre, din moment ce trasatura numita fotosensibilitate este in mare masura ereditara. La modul general, persoanele blonde si cu piele de culoare deschisa vor fi mai sensibile la efectele nefaste ale soarelui si, deci, mai vulnerabile. De asemenea, trbuie sa tinem seama de obiceiuri si de schimbarile comportamentale pe care le determina acestea. Bronzul a devenit un semn exterior al sanatatii, si majoritatea oamenilor spun ca se simt mai bine cand sunt bronzati. De aici decurg, uneori, conduite riscante, din dorinta de a avea cea mai inchisa piele, cat mai repede posibil.
Cum ne ferim de radiatiile ultraviolete
Specialistii spun ca, intre orele 11.00 si 16.00, cand indicele UV depaseste valoarea de 6, se inregistreaza cel mai mare risc. De aceea, trebuie sa nu mai umblam prin soare fara protectie, sa folosim la plaja cremele cu factor de protectie maxim si sa nu uitam acasa ochelarii de soare. Trebuie sa stiti ca ochelarii negri nu numai ca nu ne protejeaza de ultraviolete, ci, mai rau, agraveaza riscurile de arsuri ale ochilor. La intuneric, pupila noastra are tendinta de a se dilata. Daca in acelasi timp, lentilele nu sunt tratate spre a respinge UV, primim o cantitate mare in zonele sensibile ale ochilor, pur si simplu fiindca acestea din urma vor fi cele mai expuse. Prin urmare, cand va achizitionati ochelari de soare, aveti grija sa fie tratati contra razelor ultraviolete.
Ultravioletele trec si prin apa si patrund chiar si prin geamul autoturismelor sau al cladirilor, daca acestea nu au filtru de protectie.
Depistat in faza incipienta chiar si melanomul se poate vindeca, iar carcinoamele au un pronostic mai bun.
Dr Allan Conney este de parere ca lotiune simpla pe baza de cafeina are virtuti surprinzatoare. Riscurile de aparitie a cancerului sunt cu mult mai mici atunci cand folosesti aceasta lotiune. Cafeina omoara celulele bolnave, impiedicand astfel tumorile sa profileze.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: