3.5 C
București
sâmbătă, decembrie 14, 2024

De ce apare dementa si ce poti face pentru preveni declansarea bolii

Dementa afecteaza modul in care o persoana gandeste, actioneaza si simte. De aceea, declinul mental are un impact puternic asupra tuturor aspectelor din viata pacientului. Desi exista multe cauze si factori de risc pentru dementa, studiile au evidentiat o serie de metode care ajuta la prevenirea bolii. Iata care sunt cauzele dementei, cum recunosti semnele timpurii si ce se poate face inainte ca boala sa se declanseze.

De ce apare dementa?

Dementa se dezvolta ca urmare a distrugerii celulelor nervoase ale creierului. Celulele nervoase sau neuronii sunt responsabili de transmiterea informatiei catre si dinspre creier. Fiecare zona din creier este specializata pe cate o functie diferita. Datorita neuronilor, suntem capabili sa avem senzatii, ganduri, memorie si abilitatea de invatare. In functie de zona afectata, tipul de dementa si simptomele pot fi diferite. 

Astfel, dementa poate aparea din cauza formarii unor structuri sau proteine anormale la nivelul neuronilor. Acestea distrug conexiunile dintre neuroni si structura celulelor nervoase. In aceasta categorie intra boala Alzheimer, dementa cu corpi Lewy si dementa frontotemporala. 

Uneori, dementa poate sa apara ca urmare a unui accident vascular cerebral ischemic. Ingustarea sau blocarea unui vas de sange la nivelul creierului duce la scaderea cantitatii de sange oxigenat la acest nivel. Din aceasta cauza, celulele nervoase sunt distruse si poate surveni dementa vasculara.

O combinatie de cauze, spre exemplu o asociere intre dementa vasculara si boala Alzheimer, provoaca dementa mixta.

Rar, dementa poate fi cauzata si de alte afectiuni:

  • Boala Parkinson
  • Boala Huntington
  • Infectia cu virusul HIV
  • Paralizia supranucleara progresiva
  • Leziuni cerebrale traumatice
  • Boala Creutzfeldt-Jakob.

Exista anumiti factori care pot favoriza dezvoltarea dementei:

  • Varsta peste 65 de ani
  • Sindromul Down
  • Factori genetici
  • Bolile cardiovasculare
  • Diabetul zaharat
  • Sedentarismul
  • Fumatul
  • Consumul excesiv de alcool
  • Dieta nesanatoasa si deficitul de vitamine (folati, vitamina D, B6, B12)
  • Depresia. 

Cum se manifesta dementa?

Inainte sa apara dementa propriu-zisa exista o stare de tranzitie, denumita de specialisti „mild cognitive impairment” (MCI) sau declin cognitiv minor. In acesta faza, pacientul si cei din jur pot recunoaste anumite schimbari si pierderea capacitatilor mentale. Pacientul poate uita mai des anumite lucruri, isi poate pierde concentrarea in timpul unei conversatii sau unui film. 

De asemenea, pentru un pacient aflat in aceasta stare de tranzitie, poate deveni dificil sa ia decizii sau sa inteleaga anumite instructiuni, sa se organizeze. Ba mai mult, poate avea probleme de orientare in spatii familiare sau poate deveni mai impulsiv.

Odata cu trecerea timpului, aceste simptome se inrautatesc, iar pacientul ajunge la stadiul de dementa. Stadiul de tranzitie dureaza, de obicei, intre 3 si 6 ani. 

Dementa are simptome mult mai severe. Pacientul poate experimenta crize de agresivitate si agitatie, dar si probleme mai mari de concentrare, de orientare si de intelegere. Daca ai in familie un membru cu dementa, trebuie sa stii ca e nevoie de multa grija si rabdare ca sa poti tine sub control simptomele acestei boli. Ingrijirea medicala in dementa este foarte importanta pentru controlul simptomatologiei.

Cum poti preveni declansarea bolii?

Odata ce pacientul sau membrii familiei depisteaza simptomele declinului cognitiv minor, este important sa apeleze la anumite metode care pot incetini evolutia bolii. Acestea sunt:

Stilul de viata sanatos

Sportul ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si la reducerea stresului. Se recomanda efectuarea a cel putin 150 de minute de activitate fizica moderata saptamanal (aproximativ 20 de minute zilnic). Pacientul poate opta pentru plimbari, mers pe bicicleta, jogging sau dans. De asemenea, exercitiile de forta sunt importante. Si activitatile in gradina sau fitness-ul intra in aceasta categorie.

Pacientul trebuie sa evite consumul de alimente intens procesate industrial (fast-food, mezeluri, branza topita, dulciuri). Alimentatia trebuie sa fie bogata in fructe si legume (cel putin 5 portii pe zi, adica la fiecare masa si gustare), leguminoase, cereale integrale, carne slaba, peste gras, seminte si fructe oleaginoase si uleiuri vegetale crude. Trebuie sa limiteze aportul de sare si zahar si sa bea 6-8 pahare de apa pe zi. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool si fumatul.

Stimularea cognitiva

O minte activa este asociata cu un risc mai mic de dementa. Bolnavul trebuie sa citeasca, sa faca puzzle-uri si jocuri de logica, sa socializeze sau chiar sa incerce sa invate o limba straina.

De asemenea, trebuie sa stii ca exista programe de recuperare cognitiva efectuate de medici neurologi. Aceste programe ajuta la reabilitarea functiilor cognitive (orientare, concentrare, memorie etc.).

Asadar, dementa nu apare brusc, ci este o afectiune progresiva, a carei evolutie poate fi incetinita prin diverse metode. 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole