15.7 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Lapte de ovăz – Proprietati si beneficii

Laptele de ovaz este o alternativa excelenta pentru cei care nu consuma lapte de origine animala (vegani) sau au intoleranta la lactoza. Acesta este obtinut prin amestecarea fulgilor de ovaz cu apa si apoi fiert si centrifugat.

Laptele de ovaz are un gust dulce si cremos si este bogat in nutrienti precum proteine, vitamina B si fibre solubile. De asemenea, contine mai putin grasimi si calorii decat laptele de vaca.

Dupa cum spuneam, laptele de ovaz este o alegere excelenta si pentru cei care doresc sa isi reduca consumul de produse animaliere sau pentru veganii care cauta alternativa perfecta pentru a-l folosi in cafea, cereale sau in retete de desert. Totodata, aceasta bautura de ovaz este benefica pentru sistemul digestiv si poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange.

Laptele de ovaz – Proprietati si beneficii

Laptele de ovaz contine proteine ​​si este, de obicei, imbogatit cu vitamine si minerale precum calciu, riboflavina si vitamina D.

In comparatie cu laptele de migdale, cel de ovaz are mai multe calorii si carbohidrati, dar contine si mai multe proteine ​​si fibre. La fel ca bauturile de ovaz, laptele de migdale este adesea imbogatit cu micronutrienti, cum ar fi vitamina D si calciu. Totusi, exista cateva diferente minime intre cele doua – laptele de migdale contine si vitamina E, de exemplu, dar este mai scazut in riboflavina.

In comparatie cu laptele obisnuit de vaca, laptele de ovaz are putin mai putin calorii, dar contine aproape dublu carbohidrati. De asemenea, laptele de vaca este mai bogat in proteine ​​si bogat in multe vitamine si minerale importante. In timp ce multi dintre micronutrientii din laptele de ovaz au fost adaugati in timpul procesarii, laptele conventional este o sursa naturala de multi nutrienti precum calciu, riboflavina si vitamina B12.

-Reduce inflamatia

Unele cercetari au aratat ca un consum regulat de lapte de ovaz poate reduce stresul oxidativ si inflamatia din organism si poate ajuta la scaderea riscului de a dezvolta boli cronice.

-Ajuta la prevenirea anemiei

Anemia apare de regula din cauza lipsei anumitor nutrienti esentiali din organism pentru sinteza globulelor rosii, cum ar fi fierul si vitamina B12. Din acest motiv, cei care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana prezinta un risc si mai mare de anemie, deoarece majoritatea alimentelor vegetale sunt lipsite de acesti micronutrienti.

Drept urmare, trebuie sa stii ca doar o ceasca de lapte de ovaz contine aproximativ 10% din fierul de care ai nevoie pe parcursul zile.

-Creste rezistenta oaselor

Laptele de ovaz din comert este adesea imbogatit cu calciu, fier si vitamina D, facandu-l foarte bun pentru mentinerea densitatii osoase.

De asemenea, conform unei analize a Centrului de osteoporoza din Germania de Vest al Universitatii din Köln, un nivel scazut de calciu si vitamina D poate duce la o crestere a degradarii celulelor osoase, plus un risc mai mare de slabiciune si fracturi osoase.

-Intareste imunitatea

Fibrele solubile gasite in laptele de ovaz stimuleaza functia sistemului imunitar si ajuta la optimizarea proceselor digestive (nu uita ca aproximativ 50% din activitatile sistemului imunitar au loc in intestin).

Totodata, dupa cum am spus si mai sus, laptele de ovaz din comert este adesea imbogatit cu vitamina D, dar si vitamina A, doi nutrienti care sunt esentiali atunci cand vine vorba de imunitate si prevenirea bolilor si infectiilor. De exemplu, studiile arata ca vitamina D este legata direct de functia celulelor imune si o deficienta poate fi chiar asociata cu un risc mai mare de afectiuni autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, boala Crohn si scleroza multipla. De asemenea, vitamina A poate modifica raspunsul imun si poate ajuta la imbunatatirea rezultatelor pentru anumite tipuri de boli infectioase.

-Scade colesterolul si protejeaza inima

Laptele de ovaz are un nivel mai scazut de grasime, deci nu exista colesterol, in comparatie cu laptele de vaca, reducand astfel riscul de aparitie a aterosclerozei, atacurilor de cord, accidentului vascular cerebral si bolilor coronariene.

Un studiu uman publicat in Annals of Nutrition & Metabolism a constatat ca un consum de lapte de ovaz timp de cinci saptamani a scazut semnificativ atat nivelul colesterolului LDL total, cat si cel rau intr-o masura mai mare decat laptele de orez. Totodata, un alt studiu al Departamentului de Nutritie Aplicata si Chimie Alimentara al Universitatii din Lund din Suedia a avut rezultate similare.

Sfat:

Daca intampini dificultati in a gasi lapte de ovaz, il poti prepara chiar tu. Acest lucru nu numai ca iti ofera control complet asupra ingredientelor, dar iti permite si sa-ti faci laptele de ovaz neindulcit si fara conservanti.

Pentru a-ti face propriul lapte de ovaz, inmoaie pur si simplu o cana de ovaz in 4 cani de apa si lasa asa timp de 4-6 ore. Amesteca acest amestec timp de aproximativ 30-45 de secunde sau pana cand capata o consistenta uniforma.
Foloseste apoi un tifon sau o panza speciala pentru branza pentru a strecura laptele.
Pastreaza laptele ramas intr-un recipient ermetic, in frigider.

Poti adauga, de asemenea, extract de vanilie, sirop de artar si un praf de sare la ovazul inmuiat, pentru a spori aroma.

Vezi si: Uleiul de ovaz, un produs excelent pentru cosmeticele naturale

Vezi si: Lapte de nuci caju. Reteta si cele mai importante beneficii

Vezi si: Lapte de nuci caju. Reteta si cele mai importante beneficii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole