5 C
București
vineri, decembrie 13, 2024

Lacramioara, floarea care ajuta la sanatatea inimii si a sistemului nervos

Lacramioara sau margaritaul (Convallaria majalis) este una dintre cele mai gingase flori ale primaverii. Aceasta are flori mici si albe, placut mirositoare, de forma unor clopotei si este cultivata atat ca planta ornamentala, cat si medicinala.

La noi in tara o intalnim adesea in padurile de stejar si fag din regiunea de campie pana in regiunea dealurilor, de regula pe soluri calcaroase. Planta creste la umbra, avand mare nevoie de umiditate si infloreste incepand din luna aprilie si pana in iunie, in functie de altitudine.

In scop terapeutic, se recolteaza frunzele (in perioada infloririi, dar cel mai mare continut in principii active il are inainte de deschiderea florilor) si florile (atunci cand 50% din clopotei s-au deschis).

Planta contine glicozizi cu actiune cardiotonica, saponine, saponozide, flavone, coline, uleiuri eterice, acizi grasi si saruri minerale. Toate aceste substante active ii ofera plantei efecte cardiotonice, purgative si diuretice.

Vezi si: Laleaua. Ce trebuie sa stii despre floarea care ne coloreaza primavara

Ce indicatii terapeutice au lacramioarele/margaritarul:

-S-a constatat ca aceasta planta are un efect benefic asupra inimii, fiind recomandata in caz de insuficienta cardiaca si alte probleme cardiovasculare:

  • in tulburarile de conductibilitate a stimulilor si alte tulburari nervoase ale activitatii cardiace
  • in leziunile cardiace
  • in leziunile cardiace la sportivi
  • in insuficienta aortica si mitrala
  • in infarctul cardiac si in scleroza coronarelor
  • la batrani cu forme bradicardice de insuficienta cardiaca

-Margaritarul este si un bun diuretic

-Este util in caz de guta, artroza,

-Ajuta la imbunatatirea memoriei

-Afectiuni ale urechii

-Conjunctivita

-Dureri uterine

-Leucoree

-Edemele gleznelor

-Tulburari nervoase. Prin tratamente supravegheate de medic, planta ofera bune rezultate in afectiunile sistemului nervos, la cei cu ameteli, verij, nevralgii, migrene de natura nervoasa, dureri de cap, epilepsie si apoplexie.

-Totodata, uleiul si apa de lacramioare, folosite extern, ajuta la tratarea problemelor pielii. Aceste preparate au efect tonic si regenerant pentru piele, curata pielea in profunzime, o hidrateaza, o protejeaza si o revigoreaza.

Lacramioara – Metode de preparare si administrare:

UZ INTERN:

-Tinctura: Se prepara din o parte flori si 3 parti alcool. Se lasa 2 saptamani la macerat, agitand zilnic, apoi se strecoara si se consuma cate 10 picaturi de 3 ori pe zi, in caz de migrene nervoase, nevralgii si ameteli.

-Infuzie: La o cana cu apa clocotita se adauga o lingurita de planta maruntita (frunze uscate) si se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoara. Se indulceste dupa gust si se administreaza cate o lingura, de 3-4 ori pe zi, atunci cand apar crize dureroase de inima sau palpitatii cardiace.

NU uita! Preparatele din aceasta planta se utilizeaza doar cu avizul unui medic specialist, deoarece la supradozare, preparatele devin toxice, scad tensiunea arteriala, maresc ritmul cardiac, provoaca tulburari cardiace si respiratorii, poliurie, ameteli, sufocare, greturi, crampe, dureri abdominale, spasme, ajungand pana la stop cardiac.  

UZ EXTERN:

-Ulei de lacramioare: Intr-un vas emaliat, se adauga 100 ml ulei de masline si 30 g lacramioare (uscate si maruntite groscior). Se lasa sa fiarba pe baie de aburi 3 ore, timp in care se completeaza permanent apa care se evapora din vasul aflat direct pe flacara aragazului. La final, se lasa la racit si se strecoara. Uleiul astfel obtinut, se pastreaza in sticlute mici, de culoare inchisa, in locuri racoroase. Uleiul de lacramioare se foloseste pentru uz extern, fiind un bun cicatrizant (mai ales la vindecarea arsurilor), previne aparitia petelor pe ten, catifeleaza si da stralucire pielii.

-Apa de fata cu flori de lacramioare: La o cana cu apa distilata se adauga 10 g flori. Se fierbe 15 minute, completandu-se treptat apa care se evapora, apoi se acopera si se lasa la infuzat alte 15 minute. La final, sse strecoara si apa se poate folosi aplicandu-se pe ten o data pe zi. Aceasta curata si reda culoarea naturala a tenului, dar ajuta si la prevenirea si stoparea petelor pigmentare.

Atentie!

Fructele rosii care apar dupa inflorire sunt toxice. Iata care sunt simptomele intoxicatiei: greata, voma, tahicardie, aritmie cardiaca, diaree. Ca tratament, se recomanda administrarea carbunelui medicinal.

Lacramioare/Margaritar – Precautii si contraindicatii:

Planta este contraindicata in caz de infarct miocardic recent, la bolnavii decompensati, cu staza pulmonara, la cei cu gastroenterite catarale, cu afectiuni acute ale ficatului, rinichiului si splinei si in degenerescenta grasa a miocardului.

De asemenea, din cauza toxicitatii, planta se utilizeaza doar sub forma de produse farmaceutice precis dozate, cu aviz medical.

Vezi si: Toporasii – cate beneficii nebanuite ”stau” in spatele frumusetii acestor flori de primavara

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole