14.6 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Laleaua. Ce trebuie sa stii despre floarea care ne coloreaza primavara

Laleaua (tulipa gesneriana) este una dintre cele mai frumoase flori de primavara. Planta este origin originara din Africa de Nord, Asia Centrala si de Est, dar in prezent este cultivata intens in Olanda, socotita si „tara lalelelor„.

Aceste minunate flori sunt usor de cultivat si inveselesc gradinile, parcurile si locuintele, dand culoare si prospetime.

Lalele – Plantare si ingrijire

Plantarea bulbilor de lalele:

Plantarea bulbilor de lalele se face in luna noiembrie, la o adancime de 5-6 cm, pentru a evita pericolul de inghet. Acestia pot fi plantati si in solar, esalonat, pana la 20 decembrie, recoltarea urmand a se efectua din primele zile ale lunii ianuarie pana spre finalul lunii martie.

Trebuie sa mai stii ca laleaua nu este pretentioasa cu conditiile de sol. Totusi, pentru rezultate mai bune, acesteia ii merge bine intr-un pamant bine lucrat, argilo-nisipos, bogat in humus si cu o reactie neutra. Totodata, ai grija ca terenul sa fie drept, fara adancituri in care sa stagneze apa, deoarece se pot dezvolta boli care sa duca la stricarea bulbilor.

Trebuie sa mai stii ca lalelele nu suporta ingrasarea solului cu balegar proaspat inainte de plantare, deoarece radacina poate putrezi. De aceea, ingrasarea se va face cu un an inainte.

Imediat dupa plantare, terenul se acopera cu un strat de 5 cm turba umeda, pentru a proteja bulbii contra inghetului, dar si pentru a reduce cresterea buruienilor.

Laleaua are insa o pretentie. Aceasta iubeste soarele. Asadar, trebuie sa fie expuse la soare, intr-o zona bine luminata si protejata de vant.

Vezi si: Toporasii – cate beneficii nebanuite ”stau” in spatele frumusetii acestor flori de primavara

Ingrijirea lalelelor:

Dupa cum spuneam, lalelele nu sunt flori pretentioase, dar trebuie sa ai un pic de atentie pentru ele daca vrei sa le ai in preajma ta cat mai mult timp. Asadar, urmeaza sfaturile de mai jos:

  • La inceput, bulbii se uda doar in perioadele, apoi, in perioada de inflorire, acestea au nevoie de ceva mai multa apa, cam de doua ori la 10 zile (uda la baza tulpinii, nu pe petale). Udarea se opreste odata cu incetarea infloririi;
  • Hraneste pamantul cu substante organice (cenusa, macerat de buruieni, compost);
  • Indeparteaza buruienile din jurul lor pentru a permite dezvoltarea lor armonioasa;
  • Florile se indeparteaza dupa terminarea infloririi, lasand frunzele pana la vestejirea lor (acest lucru este valabil la toate florile cu bulbi).
  • Dupa indepartarea frunzelor uscate, bulbii se pot scoate pentru a-i replanta in alt loc (florile nu ies an de an din acelasi loc) sau se pot pastra intr-un loc uscat, in cutii perforate sau saci din panza pentru a-i putea replanta in toamna.

Recoltarea florilor:

Recoltarea florilor se face dimineata devreme sau seara. Se recomanda recoltarea in faza de boboc colorat.

Florile recoltate se pastreaza in locuri intunecoase, cu temperatura de 15 grade C. Daca vrei sa le pastrezi mai mult timp in vaza, este indicat ca inainte de a le introduce in apa sa tai cam 1 cm din codite sub jet de apa. Taietura trebuie se face oblic, pentru a crea o suprafata cat mai mare de absorbtie a apei. Totodata, mai este indicat sa pui cateva picaturi de zeama de lamaie in apa din vaza. deoarece aciditatea lamaii va impiedica dezvoltarea bacteriilor care duc la putrezirea tulpinilor.

Vezi si: Helicrisum, floare de pai. Sfaturi utile pentru plantarea si ingrijirea florii nemuritoare

!!!Se spune ca exista si soriuri de lalele comestibile. In functie de soi, gustul acestora variaza de la cea de fasole pana la gustul salatei. De aceea, in timpul crizei alimentare din cel de-al II-lea Razboi Mondial, lalelele au constituit o sursa de hrana pentru olandezi. 

Vezi si: Anemonele. Sfaturi utile pentru plantarea si ingrijirea florilor multicolore

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole