26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Toporasii – cate beneficii nebanuite ”stau” in spatele frumusetii acestor flori de primavara

Toporasul (Viola odorata) este o planta mica, erbacee, fara tulpina, perena, cu stoloni lungi. Frunzele sunt ovale, iar florile de toporas sunt odorante, violete, rosietice sau albe. Toporasii cresc prin zavoaie, livezi, poiene, pe marginea padurilor, inflorind din luna martie pana in aprilie.

Proprietatile plantei erau cunoscute inca din cele mai vechi timpuri. Florile erau folosite pentru vopsit in albastru, iar in cosmetica pentru parfum. De asemenea, ceaiul din radacini se lua contra tusei, ceaiul din flori se folosea ca pectoral, iar frunzele se puneau pe rani sau bube, cu scopul vindecarii mai rapide.

In scop terapeutic, se folosesc frunzele, florile si radacinile, care contin ulei volatil, violacvercetina, violamina (substanta albastra), rezine, zaharuri, acid salicilic, eugenol, odorantina, saponozide, esteri, substante amare si substante minerale.

Iata ce actiune farmacologica are toporasul: emolient, antiinfectios, bactericid, aromatizant, antitusiv, calmant al mucoasei gastrice, behic, expectorant, depurativ sau chiar purgativ.

In ce afectiuni se folosesc toporasii: afectiuni renale, amigdalita cronica, bronsita, cancer de piele, cancer de san, cicatrici, cistita, colita, constipatie, cosmetica, depresie, dermatoze, febra musculara, febra, gastralgii, guta, guturai, hipertensiune arteriala, indigestie, inflamatia cailor respiratorii, insomnii, intoxicatii acute, leziuni provocate de iradieri, migrene, palpitatii, pete pe piele, puncte negre, raceala, rani, reumatism, sinuzita frontala, tumori maligne de piele, tuse, ulcere ale pielii, ulcer gastro-duodenal.

Toporasii – Preparare si administrare in functie de afectiune:

In tuse: in 250 ml apa clocotita se adauga 1 lingurita de flori maruntite. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se bea cu lingurita in caz de tuse sau alte afectiuni unde se vor putea consuma 2 cani pe zi, in restul afectiunilor.

Inflamatia cailor respiratorii: 1 lingurita de planta (tulpina sau floare sau chiar ambele) se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot indulci cu miere daca nu exista contraindicatii. Ajuta la calmarea tusei si inflamatiile cailor respiratorii. Se poate folosi si sub forma de pulbere din rizomi si radacini. Acestea se culeg, apoi se spala bine si se pun la uscat. Se macina apoi cu rasnita de cafea si se pun intr-un borcan cu capac. Se ia cate o lingurita de 3 ori pe zi cu apa pentru calmarea inflamatiilor si tusei in aparatul respirator.

In amigdalita cronica, cistita – se pune 250 ml vin alb la fiert, cand clocoteste, se mai pune 1 lingurita de planta cu flori. Se ia de pe foc si se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi fiind cu o puternica actiune antibiotica.

In raceala, bronsita: se poate lua cate o lingurita de pulbere de tulpini florifere si radacini uscate. Principiile active ajuta la scaderea temperaturii corpului si protejeaza si sistemul cardiovascular. Totodata bronsitele si tusea pot fi combatute cu ajutorul siropului preparat din aceasta floare. Acest sirop este usor de preparat fiind nevoie de flori de Toporasi, zahar si apa. Ingredientele se pun intr-un vas si se lasa la macerat, apoi se consuma.

Indigestie, intoxicatii acute: 1 lingura cu pulbere de radacina se fierbe cu 250 ml (o cana) apa la foc mare, pana scade lichidul la jumatate. Se filtreaza, apoi se lasa sa se raceasca. Se bea intreaga cantitate dintr-o data. Da rezultate bune in intoxicatii acute (inclusiv cele alcoolice) si indigestii. Reactia va fi un puternic reflex vomitiv, care va evacua prompt toate materiile nocive din stomac, dupa care va aparea o stare de usurare. Este un remediu valabil si pentru migrenele care apar la pacientii cu probleme biliare, guturai si febra.

In afectiuni renale, ulcer gastro-duodenal, colita, palpitatii, depresie datorita debutului menopauzei si hipertensiune arteriala: in 250 ml apa clocotita se adauga 1 lingurita de radacina maruntita. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoara. Se indulceste cu miere. Se ia cate o lingurita, de 3 ori pe zi. Asa se poate folosi si ca vomitiv, caz in care se consuma 100-200 ml ceai o data. Se bea caldut. In cazul tusei se pot consuma 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere, dar se va consuma doar cu lingurita.

In depresie cronica, depresie datorata debutului menopauzei – se face o infuzie dintr-o lingurita de flori la o cana de vin. Se bea o jumatate de ceasca in fiecare zi, vreme de 4 saptamani. Se tine apoi pauza 7 zile. Se repeta cura pana la revenirea chefului de viata.

In insomnii: se va pune 1 lingurita de planta la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate indulci cu miere daca nu exista contraindicatii. Se consuma cu 2 ore inainte de ora de somn asigurand un somn linistit.

-In constipatie: se va face pulbere din planta cu radacina cu tot. Se va consuma cate 1 lingurita de pulbere dupa fiecare masa. Se ia de 3 ori pe zi,
pentru a ajuta la redresarea organismului. Nu se foloseste in cazul ocluziei intestinale.

Febra musculara: se unge local cu ulei de toporas sau se consuma intern 2 cani de infuzie.

In gastralgii, reumatism si guta: se pun 2 lingurite de frunze si flori maruntite la 250 ml apa clocotita. Se mai pune apoi 2 linguri de otet. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se inmoaie o bucata de panza in ceaiul cald si se aplica pe locul durerii. Se pune deasupra o bucata de nailon si apoi ceva calduros pentru a mentine caldura. Se poate lasa pana trece durerea si se poate aplica de mai multe ori pe zi.

-In cancer de piele – un studiu desfasurat in SUA a aratat ca aceasta planta poate ameliora intr-o oarecare masura anumite forme de cancer de piele.
Intern, se inghit zilnic 4 lingurite de extract (sau pulbere uscata de radacina). Extern, se aplica comprese cu frunze proaspete (strivite inainte pe o planseta de lemn cu sucitorul). Se mentin maximum o ora, zilnic. Frunze pisate se aplica extern sub forma de pasta in cancerul pielii, de mai multe ori pe zi. Se tine in functie de toleranta intre 1-3 ore, dupa care se va spala cu ceaiuri din tataneasa rostopasca + brusture. De asemenea, remediul extern este eficient si in caz de dermatoze si rani.

In cancer de san, ulcere ale pielii, leziuni provocate de iradieri si sinuzita frontala: se pun la fiert, intr-o craticioara, un pumn de toporasi, un sfert din cantitatea lor de ulei de masline si aceiasi cantitate de seu de oaie. Se lasa sa se raceasca. Se aplica de 2 ori pe zi.

Cicatrice: cicatricele pot fi vindecate cu ajutorul unei alifii pe baza de toporasi. Aceasta alifie este recomandata de specialisti si in profilaxia metastazelor, dupa operatia de cancer de san.

-In cosmetica: se prepara un demachiant. Se pune intr-o cana pe trei sferturi lapte fierbinte, apoi o mana de flori proaspete de toporasi. Se amestecati usor si se lasa asa pentru 30 de minute. Cu acest preparat se curata fata (este util si ca emulsie hranitoare). Se pot pune si comprese pentru catifelarea pielii. Are si efecte intineritoare.

In pete pe piele, puncte negre: se fac comprese sau cataplasme la afectiunile tenului (pete, puncte negre, riduri). Se poate face zilnic. Compresa se tine pe piele pentru 20 minute, apoi se spala cu apa calda urmata de spalatura cu apa rece.

Vezi si: Caldarusa, floarea superba de gradina cu puteri medicinale nebanuite

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Sursa: Plante medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Claudiu Giurgiu.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole