1.2 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Guava – Fructul hranitor si cu putere antioxidanta pentru sistemul tau imunitar

Guava (Psidium guajava), fructul exotic si delicios, este cunoscut nu doar pentru gustul sau unic, ci si pentru beneficiile sale impresionante asupra sanatatii. Bogata in vitamine, minerale si antioxidanti, guava este o alegere excelenta pentru cei care doresc sa-si intareasca sistemul imunitar si sa beneficieze de o nutritie de calitate. In acest articol, vom explora caracteristicile nutritive ale guavei si modul in care acest fruct hranitor contribuie la intarirea sistemului imunitar.

Guavele sunt cunoscute pentru aroma lor dulce, acidulata si varietatea de utilizari, de la sucul de guava la jeleul de guava, dar exista mult mai mult in acest fruct decat se vede. Acesta fruct tropical este considerat un aliment hranitor, dar si unul dintre alimentele antioxidante de top, furnizand foarte multa vitamina C si licopen, dar si acid folic, cupru, potasiu si fibre. De aceea, guava este legata de o lista lunga de beneficii pentru sanatate, inclusiv imbunatatirea sanatatii inimii, imbunatatirea functiei imunitare, scaderea nivelului de zahar din sange si multe altele.

Guava – Proprietati

-Bogata in vitamina C:

Dupa cum am spus si mai sus, guava se remarca prin continutul sau extrem de ridicat de vitamina C, esentiala pentru functionarea optima a sistemului imunitar. Vitamina C stimuleaza productia de celule albe din sange si ajuta la protejarea organismului impotriva infectiilor.

-Antioxidanti puternici:

Fructul de guava este o sursa excelenta de antioxidanti, cum ar fi licopenul si quercetina. Acesti compusi ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism, reducand stresul oxidativ si protejand celulele impotriva deteriorarii.

Totodata, se pare ca un studiu realizat in anul 2011 de catre Institutul National de Nutritie din Hyderabad din India, care a investigat caracteristicile antioxidante ale unui numar de fructe, inclusiv mere, banane, struguri si multe altele a concluzionat ca fructele de guava au avut cel mai mare impact antioxidant in comparatie cu alte fructe.

-Contine fibre esentiale:

Guava este o sursa buna de fibre alimentare, care sprijina sanatatea sistemului digestiv si contribuie la mentinerea unui sistem imunitar sanatos. O digestie adecvata asigura o absorbtie eficienta a nutrientilor esentiali.

-Vitamine esentiale:

Pe langa vitamina C, guava furnizeaza si alte vitamine esentiale, cum ar fi vitamina A, B-complex si vitamina E. Aceste vitamine au roluri importante in intarirea imunitatii si mentinerea sanatatii generale.

-Minerale importante:

Guava contine minerale esentiale precum potasiu, magneziu si cupru, care sustin functiile adecvate ale sistemului imunitar si contribuie la echilibrul electrolitic al organismului.

Guava – Beneficii pentru sanatate

-Intareste sistemul imunitar

Vitamina C din acest fruct ajuta la stimularea sistemului imunitar. De exemplu, un studiu din 2012 in Pakistan a ajuns la concluzia ca guava coapta contine cel mai concentrat continut de vitamina C, asa ca cel mai bine este sa te bucuri de fructele mature pentru a obtine cel mai bun profit. Totodata, datorita proprietatilor antioxidante, ajuta si la prevenirea deteriorarii celulelor, prevenind astfel aparitia multor boli, inclusiv afectiuni grave precum bolile de inima, artrita si cancer.

-Ajuta la reducerea inflamatiilor:

Proprietatile antiinflamatorii ale guavei pot ajuta la reducerea inflamatiilor din organism, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar.

-Sprijina sanatatea pielii:

Vitaminele si antioxidantii din guava contribuie la mentinerea sanatatii pielii, primul strat de aparare impotriva agentilor patogeni. O piele sanatoasa poate oferi o bariera mai eficienta impotriva infectiilor.

-Contribuie la imbunatatirea sanatatii inimii si regleaza tensiunea arteriala

Datorita proprietatilor antiinflamatorii si antioxidante ale frunzei de guava, aceasta poate ajuta la prevenirea aterosclerozei, o afectiune caracterizata prin acumularea de placi grase in artere. De exemplu, potrivit unui studiu in vitro publicat in revista Food Chemistry, ceaiul din frunze de guava ar putea ajuta la blocarea activitatii unei enzime specifice responsabile de aparitia aterosclerozei, care ar putea contribui la imbunatatirea sanatatii inimii si la protejarea impotriva bolilor.

Totodata, datorita nivelului ridicat de potasiu, unele cercetari arata ca fructele de guava ar putea ajuta la scaderea naturala a tensiunii arteriale si a lipidelor din sange. In plus, obtinerea dozei de acest micronutrient important poate ajuta si la protejarea impotriva pietrelor la rinichi, a accidentului vascular cerebral si a pierderii osoase.

-Combate cresterea celulelor canceroase

Guava este bogata in licopen, un antioxidant puternic si dovedit ca luptator impotriva cancerului datorita capacitatii sale de a inhiba cresterea mai multor tipuri de celule canceroase. De exemplu, potrivit unui studiu publicat in PLoS One, consumul crescut de licopen ar putea fi legat de un risc redus de cancer de prostata. Totodata, alte cercetari arata ca licopenul ar putea incetini si cresterea si raspandirea celulelor canceroase pulmonare.

-Are proprietati antimicrobiene

Unele cercetari arata ca frunzele de guava ar putea avea proprietati puternice antibacteriene si antifungice. Mai exact, un studiu in vitro din 2010 a observat ca frunza de guava ar putea ajuta la tratarea unor afectiuni precum tusea, diareea, ulcerele orale si gingiile inflamate. Totodata, exista si studii care au demonstrat ca frunza de guava ar putea exercita activitate antibacteriana impotriva diareei in cazurile in care antibioticele ar putea sa nu fie disponibile.

!!!O revizuire din 2017 din Jurnalul International de Stiinte Moleculare a concluzionat ca fructele si frunzele de guava nu sunt asociate cu niciun efect secundar semnificativ si pot fi consumate in siguranta de majoritatea adultilor sanatosi.

Vezi si: Uleiuri tropicale pentru riduri si pete intunecate ale pielii si tenului

Vezi si: Secretele fructelor de ACAI: 7 beneficii pentru sanatate sustinute de studii

Vezi si: Graviola, fructul tropical cu proprietati terapeutice incurajatoare in boli grave

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole