21.9 C
București
marți, aprilie 9, 2024

Secretele fructelor de ACAI: 7 beneficii pentru sanatate sustinute de studii

Fructele de acai sunt un superaliment exotic care a castigat o popularitate in crestere in ultimii ani. Originare din padurile tropicale din America de Sud, aceste fructe mici, de culoare inchisa, sunt cunoscute pentru proprietatile lor nutritive remarcabile si beneficiile pentru sanatate. O serie de studii au investigat fructele de acai si au scos la iveala numeroase beneficii dovedite pentru organism.

Ce proprietati au fructele de acai:

Unul dintre cele mai semnificative aspecte ale fructelor de acai este continutul lor bogat de antioxidanti. Acesti compusi potenti lupta impotriva radicalilor liberi si protejeaza celulele de stresul oxidativ. Totodata, unele studii arata ca fructele de acai sunt chiar mai bogate in antioxidanti protectori decat merisoarele, zmeura, murele, capsunile, afinele sau boabele de goji. De exemplu, cercetarile au aratat ca acaiul contine de 10 ori mai multi antioxidanti decat strugurii si de pana la 30 de ori mai multi antioxidanti decat afinele. Consumul de acai poate ajuta la reducerea inflamatiilor, intarirea sistemului imunitar si protejarea organismului impotriva bolilor cronice.

De asemenea, fructele de acai sunt o sursa excelenta de acizi grasi omega-3 si omega-6. Aceste grasimi sanatoase joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii cardiovasculare si in sustinerea functiilor cognitive. Consumul regulat de acai poate contribui la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL), la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si la protejarea creierului de declinul cognitiv asociat cu inaintarea in varsta.

Un alt aspect important al fructelor de acai este continutul lor ridicat de fibre alimentare. Fibrele sunt esentiale pentru sanatatea digestiva, reglarea nivelului de zahar din sange si mentinerea senzatiei de satietate. Consumul de acai poate promova o digestie sanatoasa, poate preveni constipatia si poate contribui la mentinerea unei greutati corporale sanatoase.

In plus, fructele de acai contin o gama larga de vitamine si minerale esentiale, inclusiv vitamina C, vitamina A, fier, calciu si potasiu. Acesti nutrienti sustin sistemul imunitar, mentin sanatatea oaselor si a pielii si ajuta la functionarea normala a organismului.

Fructele de ACAI – Beneficii pentru sanatate sustinute de studii

1-Puternic antioxidante:

Fructele de acai sunt renumite pentru continutul lor ridicat de antioxidanti, in special de antocianine. Acesti antioxidanti ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism, protejand celulele impotriva stresului oxidativ si reducand riscul de afectiuni cronice, cum ar fi boli de inima si cancer.

2-Sustin sanatatea inimii:

Consumul de acai poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Fructele de acai contin acizi grasi omega-3, fitosteroli si antocianine, toate aceste substante contribuind la reducerea nivelului de colesterol rau (LDL) si la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos.

De asemenea, studiile arata ca un consum regulat de suc de acai are efecte pozitive asupra nivelului lipidelor din sange si poate proteja inima. In plus, fructele de acai sunt bogate in acidul mononesaturat, cum ar fi acidul oleic, tipul care se gaseste in uleiul de masline extravirgin sanatos pentru inima.

De exemplu, un mic studiu efectuat in anul 2011 a investigat efectele acestor fructe asupra sindromului metabolic (o afectiune care este definita de diversi factori de risc pentru boli cardiovasculare si/sau diabet de tip 2). Studiul a analizat modificarile speciilor reactive de oxigen si ale cailor metabolice la un grup mic de adulti supraponderali dupa ce au luat 100 g fructe de acai de doua ori pe zi, timp de o luna.

Dupa masurarea nivelurilor de glucoza, insulina, colesterol si trigliceride inainte si dupa studiu, subiectii au experimentat, in medie, imbunatatiri ale nivelurilor de glucoza si insulina a jeun, o reducere a colesterolului total si o reducere semnificativa limita a nivelurilor de LDL-colesterol. Prin urmare, cercetatorii au concluzionat ca fructele de acai ar putea ajuta adultii supraponderali sa-si reduca sansele de a se confrunta cu boli de inima si diabet, desi sunt inca necesare mai multe studii.

3-Sustin sanatatea creierului:

Antioxidantii din acai pot ajuta la protejarea celulelor creierului de daunele oxidative si la promovarea unei functii cognitive sanatoase. Studiile preliminare sugereaza ca acai ar putea avea un potential in protejarea impotriva bolii Alzheimer si a altor afectiuni neurologice.

De exemplu, studiile au descoperit ca fractiile extrase din acai contin substante nutritive care salveaza creierul, inclusiv antocianine precum cianidina, delfinidina, malvidina, pelargonidina si peonidina, impreuna cu substante fenolice precum catechina, acidul ferulic, quercetina, resveratrolul si acizii sinergici si vanilici.

Totodata, aceste fructe pot ajuta si impotriva efectelor daunatoare ale stresului, inclusiv perturbarea echilibrului hormonal si cresterea nivelului de cortizol.

4-Ajuta la imbunatatirea digestiei:

Acai este o sursa buna de fibre alimentare, care poate contribui la mentinerea unei digestii sanatoase si la prevenirea constipatiei. Fibra alimentara ajuta la mentinerea sanatatii intestinale si la promovarea unui tranzit intestinal regulat. De asemenea, curile cu fructe de acai au devenit tot mai populare datorita modului in care acestea sustin ficatul si rinichii, care au sarcina de a procesa si elimina deseurile si toxinele din organism.

Prin urmare, imbunatatind metabolismul, fructele de acai sunt capabile sa accelereze timpul de tranzit intestinal, impiedicand alimentele sa fermenteze in intestine si sa provoace balonare, gaze si constipatie.

5-Sustin sistemul imunitar:

Consumul de acai poate stimula sistemul imunitar datorita continutului sau de antioxidanti si vitamina C. Aceste substante pot ajuta la intarirea sistemului imunitar si la protejarea organismului impotriva infectiilor si bolilor.

6-Promoveaza sanatatea pielii:

Acai contine antioxidanti care pot sprijini sanatatea pielii. Acesti antioxidanti ajuta la combaterea stresului oxidativ si la protejarea pielii impotriva deteriorarii cauzate de radiatiile ultraviolete si de factorii de mediu. De asemenea, acai poate contribui la mentinerea unei hidratari optime a pielii.

Totodata, se pare ca mai multi oameni apeleaza acum la ulei de acai si suplimente pentru a ajuta la scaparea de cicatrici, vergeturi si piele uscata. Consumul de multi antioxidanti ajuta, de asemenea, organismul sa repare mai rapid celulele pielii deteriorate si, prin urmare, se mentine un aspect mai tanar.

7-Sustinerea pierderii in greutate:

Fructele de acai pot juca un rol in sustinerea pierderii in greutate, intrucat contin fibre care pot ajuta la mentinerea senzatiei de satietate si la reducerea poftei de mancare. De asemenea, acai este un aliment sanatos si satios, care poate inlocui optiunile mai putin nutritive.

De exemplu, un studiu a constatat ca 30 de zile de utilizare a fructelor de acai pot duce la un nivel mai scazut de insulina si glucoza, precum si o reducere a nivelului total de colesterol. De asemenea, fibrele din aceste fructe pot ajuta la reducerea poftei de mancare.

!!! Desi cercetarile asupra beneficiilor fructelor de acai sunt in continua desfasurare, studiile existente au demonstrat in mod clar potentialul lor pentru promovarea sanatatii generale. Cu toate acestea, este important sa se mentioneze ca acaiul nu este o „solutie miraculoasa” si ca o alimentatie echilibrata si un stil de viata sanatos in general raman esentiale pentru mentinerea sanatatii.

Vezi si: Fructele de padure, cei mai buni antioxidanti pentru imunitate si intinerire

Vezi si: Fructele de goji, superalimentul antioxidant de care ai nevoie

Vezi si: Maca, tuberculul din Anzi cu beneficii uimitoare pentru sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole