26.9 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Floarea soarelui. Ce efecte terapeutice are intreaga planta

Floarea soarelui (Helianthus annus) este o planta erbacee anuala, originara din nordul Mexicului si S.U.A., iar in Europa a ajuns la inceputul sec XVI. Aceasta este una din plantele cele mai cultivate pentru semintele bogate in ulei.

Timp de mai multe secole, floarea soarelui a fost apreciata doar pentru aspectul sau decorativ, dar ulterior i s-a descoperit valoarea nutritiva si proprietatile deosebite ale semintelor sale.

In scop terapeutic, se recolteaza radacina (se scoate toamna din pamant se spala, se taie in fasii inguste si se pune la uscat), tulpina (se recolteaza si se foloseste doar verde), frunzele (se utilizeaza proaspete), petalele florilor (se culeg prin ciupire si se folosesc proaspete – pentru tinctura – sau se usuca in strat subtire) si semintele (care contin pana la 50% substante grase si care sunt folosite indeosebi pentru obtinerea uleiului). Vezi si: Semintele de floarea soarelui. Secretul sanatatii e sa le mananci crude

Compozitie chimica: semintele contin ulei sicativ (50,8%) in care se afla peste 90% acizi grasi nesaturati si 7-9% acizi grasi saturati, proteine formate din toti aminoacizii esentiali 16%, substante extractive neazotate cca 14,5%, celuloza, saruri minerale, substante aromatice, vitaminele A,D,E,K. Turtele ramase dupa extragerea uleiului contin 4-10% apa, substante proteice 23-35%, substante extractive neazotate 19-20% grasimi, celuloza, substante minerale.

Floarea soarelui – Ce efecte terapeutice are intreaga planta

Dupa cum am spus si mai sus, pe langa seminte se mai folosesc si alte parti ale plantei: radacina, tulpinile, frunzele si petalele. De exemplu, pe vremuri se prepara din frunze si flori un ceai pentru combaterea febrei, iar din palaria de floarea-soarelui se facea un ceai recomandat pentru combaterea racelii. De asemenea, in uz extern, uleiul de floarea soarelui era recomandat in tratarea locala a arsurilor si eczemelor.

  • In prezent, in tratamentele naturiste se foloseste foarte mult uleiul de floarea soarelui presat la rece;
  • Radacina plantei are calitati laxative si usor calmante gastric;
  • Tulpina are puternice efecte febrifuge;
  • Frunzele sunt expectorante si decongestive pulmonare;
  • Petalele au un efect puternic de stimulare imunitara, antitumorala si de marire a capacitatii de aparare a organismului. Contin quercina,
    antocianina, betaina, xantoza, acizi solanici. Se folosesc sub forma de extract alcoolic in malarie si afectiuni pulmonare;
  • Florile intra in componenta ceaiului pectoral;
  • Din achene se fac preparate folosite intern in profilaxia bolilor infectioase ale intestinului gros (dizenterie, febra tifoida), iar extern la vindecarea ranilor supurate;
  • Semintele sunt nu doar o sursa bogata de potasiu care este util la toate afectiunile inimii ci si un complex de vitamina B si zinc. Semintele proaspete si nedecojite reprezinta un remediu pentru combaterea bolilor de rinichi, bila si circulatorii, tocmai datorita componentelor continute.

Floarea soarelui se poate folosi la urmatoarele afectiuni:

-accidente vasculare, afectiuni dermatologice, afectiuni intestinale si ale pancreasului, afectiuni gripale si infectioase, afectiunile cailor respiratorii
superioare, afectiuni renale, afectiuni stomacale, afectiuni suprarenale, arsuri inclusiv cele solare, ateroscleroza, atonii ale vezicii biliare, blenoragie, bronsite, cancer, colesterol in exces, eczeme cronice eritemato-scuamoase, erizipel, hemoroizi, hipercolesterolemie, iritatii cutanate, insolatii, otraviri cu metale grele-leaga sarea acestora ajutand la eliminarea lor, sarcoame.

Floarea soarelui – Preparare si administrare:

  • 1 lingurita de ulei dimineata la trezire in cura de mai multe zile. Apoi se va culca 10 minute pe partea dreapta. Se va face in cura de cateva zile. Se mai pot lua insa si 2 linguri de supa pline cu ulei seara la culcare mai multe zile la rand.
  • Se prepara diferite uleiuri cu plante descrise la plantele respective, de asemenea folosirea lor este tot acolo trecuta.
  • Creme se foloseste la fel cum este descris la plantele cu care se foloseste, pentru ca este mult mai eficient daca este folosit impreuna cu alte plante medicinale.
  • Extern se foloseste la afectiunile de mai jos in strat subtire aplicat de 2 ori pe zi. Ca ecran pentru soare se poate unge pielea inainte de a se expune la soare.
  • Se poate combina cu foarte multe plante medicinale.
  • Semintele se pot consuma zilnic cate 100 g de mai multe ori in diferite afectiuni. Unt foarte utile la tratamentele interne. Se pot de asemenea curata (exista in comert gata curatite) de coaja si macina daca aveti probleme cu dantura.

Vezi si: Unt proteic vegetarian – unt de seminte de floarea soarelui. Reteta

Vezi si: Mierea de floarea soarelui, singurul sortiment de miere care contine lecitina

Sursa: Plantele medicinale importante in tratamentele naturiste, Eugen Giurgiu si Octavian Claudiu Giurgiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole