13.7 C
București
luni, septembrie 16, 2024

Unt proteic vegetarian – unt de seminte de floarea soarelui. Reteta

Semintele de floarea-soarelui sunt considerate mai sanatoase pentru inima, deoarece contin o cantitate bogata de acid linoleic, care este un acid gras esential. Semintele de floarea-soarelui sunt o sursa excelenta de aminoacizi, fibre dietetice, vitamina B, vitamina E si minerale precum cupru, magneziu, fier, potasiu, mangan, calciu, fosfor, seleniu si zinc.

Semintele de floarea-soarelui au grasimi monoinsaturate sau polinesaturate sanatoase care reduc sansele de boli de inima prin scaderea nivelului de colesterol din sange. Mai mult, un sfert de cana de seminte de floarea-soarelui ofera 20 mg de vitamina E, ceea ce reprezinta aproximativ 90% din aportul zilnic recomandat. Aceasta vitamina previne deteriorarea radicalilor liberi si mentine sanatatea la nivel celular si, de asemenea, reduce colesterolul.

Untul de seminte de floarea-soarelui este excelent pentru cei cu alergii la nuci

Untul de seminte de floarea-soarelui se bucura de o atentie mult meritata si din motive intemeiate. Este la fel de cremos si delicios ca alte unturi de nuci. Totusi, deoarece este fabricat din seminte de floarea-soarelui – acele flori galbene falnice si superbe care urmeaza razele soarelui – poate fi savurat de oricine are alergie la nuci sau arahide.

Din pacate, multe marci de unt de floarea-soarelui cumparate din magazin pot fi putin prea dulci, facute pentru a atrage un public mai larg. Si cel mai important, cum va asigurati ca untul de seminte de floarea-soarelui din borcan fabricat in comert pe care il aveti este absolut lipsit de contaminare incrucisata?

Cea mai sigura solutie este sa faceti singuri. Faceti acasa unt de floarea soarelui, astfel incat sa controlati ingredientele si nivelul de dulceata care va place. Veti fi rasplatit cu o crema luxoasa, cremoasa si ieftina, pe care o puteti folosi in retete ca inlocuitor al untului de arahide sau pur si simplu sa va bucurati de deserturi delicioase cu acest unt muninat.

Ingrediente de casa pentru unt de floarea-soarelui

Seminte de floarea soarelui. Seminte decojite, desigur. Cumparati pungi cu seminte crude sau prajite de la magazinele alimentare bine aprovizionate, la care stiti sigur ca gasiti produse proaspete.

Ingrediente optionale

Ulei. Un ulei neutru, cum ar fi uleiul de seminte de struguri, uleiul de nuca de cocos, ajuta semintele de floarea-soarelui crude sa devina mai cremoase. Nu veti avea nevoie daca prajiti semintele in prealabil.
Sare. Un varf de sare de mare buna sporeste aroma semintelor.
Indulcitor. Un pic de indulcitor poate fi un lucru bun si poate ajuta la echilibrarea oricarei amareli. Incercati zahar brun, zahar de nuca de cocos, sirop de artar, nectar de agave, miere, stevie.

Untul de floarea soarelui realizat cu seminte crude tinde sa fie de culoare gri pal si sa aiba un gust usor amar. Un pic de indulcitor pentru a imbunatati aroma face minuni, insa nici mirosul nu cred ca va va placea. Untul cel mai bun se face cu semintele putin rumenite in cuptor.

Prajirea usoara a semintelor de floarea-soarelui in cuptor poate ajuta la punerea in functiune a uleiurilor lor naturale, ceea ce va face procesul mai rapid si va reduce nevoia de ulei adaugat. In plus, semintele de floarea-soarelui prajite ofera o aroma mai proaspata, care va poate placea mai mult.

Semintele de floarea-soarelui prajite cumparate in magazin sunt adesea deja sarate, asa ca nu mai este nevoie sa le faceti nimic.

Aveti nevoie de un blender de mare putere sau un robot de bucatarie robust, care poate rezista la un timp mai mare de amestecare. Untul de seminte de floarea-soarelui este greu de facut acasa fara unul.

In afara de a avea echipamentul potrivit, cel mai important lucru despre fabricarea unturilor de nuci si seminte acasa este sa nu grabiti procesul. Daca sunteti tentati sa aruncati semintele in masina si sa apasati butonul cu viteza maxima, cel mai indicat este sa nu faceti acest lucru!

Cel mai bun unt de seminte de floarea-soarelui este realizat cu procesare treptata la viteza mica. Dureaza mai mult, dar rezultatul final este neted si delicios. Fiti rabdatori!

Pentru inceput, adaugati semintele de floarea-soarelui in borcanul sau vasul unui blender sau robot de bucatarie de mare putere.

Apoi pulsati semintele de floarea-soarelui pana cand sunt tocate marunt.
Apoi, procesati viteza LOW timp de 1 minut. Apoi opriti masina si razuiati partile laterale. Amestecul de seminte de floarea-soarelui ar trebui sa arate uscat si chiar pietros. Asa trebuie sa arate!

Inca o data, rulati masina pe LOW inca un minut. Opriti masina si curatati din nou partile laterale. In acest moment, semintele de floarea-soarelui ar trebui sa inceapa sa se aglomereze intr-o pasta. Dupa al doilea minut, untul de seminte ar trebui sa para mai gros. In acest stadiu, daca preparati unt de seminte de floarea-soarelui crud, poate fi necesar sa adaugati putin ulei. (Este posibil ca semintele prajite sa nu necesite deloc ulei suplimentar.)

Din nou, procesati semintele inca un minut pe LOW. Untul de seminte de floarea-soarelui ar trebui sa para ingrosat. Rasturnati din nou partile adunate pe lateralele masinii.

In cele din urma, rulati aparatul a patra oara timp de 1 pana la 2 minute mai mult, pana cand este cremos si neted. Daca doriti, puteti adauga sare si miere, sirop de artar sau un alt indulcitor la untul de seminte in aceasta etapa. Procesati sau pulsati pentru a-l amesteca.

Dupa toate probabilitatile, dupa toata acea procesare, untul de seminte de floarea soarelui va fi fierbinte la atingere. Lasati-l sa se raceasca putin inainte de a-l turna intr-un borcan de sticla cu un capac etans.

Cat rezista untul de floarea-soarelui?

Deoarece untul de seminte de floarea-soarelui nu are uleiuri hidrogenate sau conservanti adaugati, ar trebui sa-l pastrati la frigider daca nu il veti folosi in cateva zile.

Depozitat la frigider, untul de floarea soarelui trebuie pastrat cateva saptamani intr-un borcan de sticla cu capac. De asemenea, puteti pastra untul de floarea-soarelui in congelator pana la 4 luni.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole