2 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Dieta antiinflamatoare – Ce este, de ce este important sa o urmezi si cum sa o incepi 

Inflamatia este un proces natural al organismului de a lupta impotriva infectiilor, leziunilor si iritatiilor. Inflamatia reprezinta un proces normal si necesar pentru functionarea organismului, dar poate deveni problematica atunci cand devine cronica, deoarece poate fi un factor de risc pentru o varietate de boli. De aceea, daca si tu te confrunti cu aceasta problema, ar trebui sa urmezi o dieta antiinflamatoare.

Inflamatia poate fi clasificata in doua categorii: acuta si cronica. Inflamatia acuta este un raspuns imediat al organismului la o infectie sau la o leziune si se caracterizeaza prin roseata, durere, umflatura si caldura in zona afectata. Inflamatia cronica, pe de alta parte, este o reactie care persista in timp si poate fi asociata cu o varietate de afectiuni, cum ar fi artrita, boli cardiovasculare sau diabetul.

Ce este o dieta antiinflamatoare

O dieta antiinflamatoare poate fi benefica pentru persoanele care sufera de afectiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita, boala Crohn sau astmul. Aceste afectiuni sunt cauzate de o inflamatie persistenta in corp, care poate fi exacerbata de anumite alimente si stiluri de viata.

„La fel cum inflamatia apare dupa o ranire, acelasi proces se poate intampla si in corpul tau”, spune dieteticianul Julia Zumpano, RD, LD. „Anumite alimente si conditii de sanatate pot provoca inflamatii.” Totodata, exista si alimente care pot calma si chiar preveni aceasta inflamatie.

Cine ar trebui sa incerce o dieta antiinflamatoare?

Declansatorii inflamatori ai fiecaruia sunt diferiti, asa ca exista cateva motive pentru care ai putea experimenta inflamatia. Ca de exemplu:

  • Boala cronica – Daca te stii cu o afectiune cronica de sanatate, este posibil sa ai si inflamatie cronica. Conditiile asociate cu inflamatia includ: boala Crohn, boala de inima, tensiune arteriala crescuta, sindromul colonului iritabil, scleroza multipla, obezitatea, psoriazis, artrita reumatoida, diabet de tip 1, colita ulcerativa;
  • Sensibilitati alimentare – Chiar daca nu ai o boala cronica, poti experimenta inflamatie atunci cand mananci alimente la care esti sensibil.

Cum iti dai seama ca te confrunti cu inflamatie

Cel mai probabil nu iti poti da seama ca te confrunti cu acest tip de inflamatie ascunsa in corpul tau, desi unele semne fizice pot indica acest lucru, ca de exemplu: poti avea roseata, umflare, eruptii cutanate, umflaturi la maini, picioare si chiar abdomen, oboseala, cresterea in greutate, dureri de articulatii si muschi, dureri de cap si probleme gastro-intestinale. Totodata, racelile si gripele vor fi tot mai dese.

Vezi si: STUDIU – Utilizarea frecventa a antibioticelor poate creste riscul de boli inflamatorii intestinale

Iata cateva motive pentru care ar trebui sa incepeti o dieta antiinflamatoare:

Reducerea inflamatiei – Dieta antiinflamatoare se concentreaza pe alimente care au proprietati antiinflamatorii, cum ar fi fructele si legumele bogate in antioxidanti. Consumul acestor alimente poate ajuta la reducerea inflamatiei in corp.

Imbunatatirea sanatatii digestive – Dieta antiinflamatoare se concentreaza, de asemenea, pe alimente care sunt usor de digerat si care ajuta la mentinerea unui microbiom intestinal sanatos. Acest lucru poate ajuta la reducerea inflamatiei in intestine si la imbunatatirea simptomelor asociate cu afectiunile digestive inflamatorii.

Imbunatatirea starii de spirit – Dieta antiinflamatoare poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit, prin reducerea inflamatiei si imbunatatirea sanatatii digestive. Aceste schimbari pot ajuta la reducerea anxietatii si depresiei.

Cum sa incepeti o dieta antiinflamatoare?

Alimentele pe care le consumi (si cele pe care le eviti) pot ajuta la calmarea si chiar la prevenirea inflamatiei prin suprimarea raspunsurilor inflamatorii ale corpului. Dar pentru ca declansatorii inflamatori ai fiecaruia sunt diferiti, nu exista o dieta antiinflamatoare universala. Exista, totusi, cateva recomandari de urmat pentru a manca intr-un mod care reduce probabilitatea de inflamatie.

Redu consumul de alimente procesate si zaharuri – Aceste alimente pot provoca inflamatie in corp si ar trebui evitate sau limitate. Exemplele includ: dulciuri (produse de patiserie, deserturi preambalate, inghetata si bomboane), gustari (chipsuri si popcorn), carne procesata (bacon, carnati, hot dog, bologna, pepperoni si salam), branzeturi procesate, bauturi dulci, alimente prajite etc.

Include alimente bogate in antioxidanti – Fructele si legumele bogate in antioxidanti pot ajuta la reducerea inflamatiei in corp. Ar trebui sa incerci sa mananci cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi.

Consuma alimente bogate in acizi grasi omega-3 – Acizii grasi omega-3 au proprietati antiinflamatorii si pot fi gasiti in peste gras, nuci si seminte.

Mananca alimente fermentate – Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, muraturile si kefirul, contin bacterii benefice care pot ajuta la mentinerea unui microbiom intestinal sanatos.

Incearca sa gatesti acasa – Gatitul acasa iti permite sa controlezi ingredientele si cantitatea de sare si zahar din mancare.

Incearca o dieta de eliminare – Daca ai eliminat alimentele procesate, dar inca ai simptome de inflamatie, poate fi necesar sa faci un pas mai departe. Testele de sensibilitate alimentara pot ajuta la identificarea alimentelor care maresc raspunsul anticorpilor organismului tau, ceea ce poate fi util daca pare ca nu poti determina singur un vinovat.

Inainte de a incepe o dieta antiinflamatoare, este intotdeauna recomandat sa discuti cu medicul tau sau cu un specialist in nutritie, mai ales daca ai conditii medicale existente sau iei medicamente.

Vezi si: Cele mai bune plante antiinflamatorii si cum sa le folosesti

Vezi si: Ceaiul de turmeric, remediul care reduce durerea si inflamatia din corp

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole