18.5 C
București
marți, aprilie 2, 2024

Ceaiul de turmeric, remediul care reduce durerea si inflamatia din corp

Dupa cum bine stiti, turmericul este o radacina din aceeasi familie. Acesta dateaza de mai bine de 4000 de ani, fiind folosit adesea de cei care se confruntau cu dureri si inflamatii. In prezent, se pare ca ceaiul de turmeric a crescut in popularitate datorita listei lungi de beneficii. Noi studii despre puterea ceaiului de turmeric ne spun ca nu ar trebui sa-l bem doar atunci cand simtim ca ne paste o raceala, ci sa facem din acesta un obicei zilnic.

Culoarea aurie a turmericului provine din curcumina, o substanta naturala cu puternice efecte antiinflamatorii. Curcumina reprezinta doar aproximativ 3% din radacina de turmeric, dar este un antioxidant extrem de puternic. O singura lingura cu turmeric contine 26% din doza zilnica recomandata de mangan, 16% din necesarul zilnic de fier si 5% din necesarul zilnic de potasiu, plus 3% din vitamina C zilnica.

Cum se prepara ceaiul de turmeric:

Ceaiul de turmeric se realizeaza prin inmuierea radacinii proaspete de turmeric sau uscate (pudra) in apa. Are o culoare aurie si un gust usor picant, dar dulce. In plus, ceaiul de turmeric este o bautura hranitoare si delicioasa.

Reteta:

Pentru a prepara o cana cu ceai de turmeric extrem de eficienta in afectiunile suferite, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 cana de apa sau lapte
  • 1 lingurita de turmeric
  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1 lingura de miere
  • 1/2 lingurita de piper negru

In apa/laptele care incepe sa clocoteasca, adauga ingredientele de mai sus si lasa la infuzat 10-15 minute.

Vezi si: Laptele de aur cu turmeric, sofran si cardamom. Reteta celui mai bun elixir natural

Iata cele mai importante beneficii ale ceaiului de turmeric:

-Reduce durerea si inflamatia

Ceaiul de turmeric este un bun remediu pentru reducerea inflamatiei din corp. Acest condiment, reprezinta cea mai buna optiune pentru cei care sufera de poliartrita reumatoida, dar este excelent si pentru cei care se confrunta cu dureri din tot corpul.

Curcumina poate elimina inflamatia din organism prin neutralizarea radicalilor liberi si prevenirea aparitiei stresului oxidativ. De exemplu, un studiu a constatat caaceasta substanta poate fi utilizata si ca alternativa la medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru a calma durerile articulare de scurta durata in doze de 2 grame.

-Are potential anticancer

Datorita proprietatilor cu efect antioxidant si antiinflamator, se crede ca turmericul reduce riscul de deteriorare a celulelor din organism, reducand astfel riscul de mutatii celulare si cancer.

Potrivit unui studiu de revizuire din 2019 publicat in Jurnalul International de Stiinte Moleculare, se spune despre curcumina ca joaca un rol important in suprimarea cresterii si proliferarii celulelor canceroase. Un alt studiu in Journal of Experimental Pharmacology, sugereaza ca acest compus se poate dovedi util in special impotriva cancerului de colon, col uterin, oral si pulmonar. De asemenea, utilizarea curcuminei in plus fata de agentii chimioterapeutici conventionali ar putea imbunatati procesul de terapie, asa cum se observa intr-un studiu publicat in jurnalul Plos One .

Imbunatateste circulatia sanguina si pastreaza inima sanatoasa

Curcumina din turmeric imbunatateste fluxului sanguin prin promovarea dilatarii vaselor de sange si relaxarea muschilor netezi, ajutand astfel la sanatatea arteriala si la scaderea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Totodata, ceaiul de turmeric este capabil sa previna oxidarea colesterolului LDL, ceea ce il impiedica sa formeze placi in artere. Acest lucru poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la mentinerea inimii in forma excelenta pe masura ce imbatranesti.

-Activitate antioxidanta

Curcumina din turmeric poate contracara activitatea radicalilor liberi din organism. Aceste produse secundare ale metabolismului celular sunt responsabile pentru cresterea riscului de boli cronice, precum si de imbatranirea prematura si semnele imbatranirii, cum ar fi ridurile si petele pigmentare de pe piele. Curcumina functioneaza pentru a elimina acele produse secundare sau radicali liberi care pot fi daunatori pentru organism si pentru a creste activitatea antioxidantilor in neutralizarea substantelor daunatoare.

-Detoxifica organismul

Ingredientele active din ceaiul de turmeric stimuleaza ficatul si imbunatatesc functia de detoxifiere. Totodata, acesta promoveaza transpiratia, care poate elimina si mai mult toxinele prin piele inainte ca acestea sa afecteze negativ sanatatea.

-Imbunatateste memoria

Cercetarile au aratat ca ceaiul de turmeric poate ajuta la imbunatatirea memoriei pacientilor cu Alzheimer, conform unui studiu publicat de Mishra, Shrikant si Kalpana Palanivelu, „Efectul curcuminei asupra bolii Alzheimer: o prezentare generala” in Analele Academiei Indiene de Neurologie (2008). Proprietatile antiinflamatorii naturale ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiei tesutului neural, ajutand la mentinerea mintii ascutite pe masura ce inaintezi in varsta.

-Ajuta la pierdere in greutate

Ceaiul de turmeric poate stimula metabolismul, fiind un aspect important pentru cei care doresc sa slabeasca. O ceasca cu ceai de turmeric pe fiecare zi iti poate ajuta corpul sa arda grasimea intr-un mod sanatos, oferind in acelasi timp organismului mai multa energie.

Care este doza recomandata:

Se pare ca nu exista un aport zilnic recomandat. Pe baza cercetarilor, aportul zilnic sugerat depinde in mare masura de afectiunea care se doreste a fi tratata.

Majoritatea cercetarilor, care implica adulti, sustin utilizarea in siguranta a 400-600 miligrame de pudra de turmeric pur, de 3 ori pe zi. Totodata, cercetarile au aratat ca dozele de curcumina de 4.000–8.000 mg/zi sau chiar pana la 12.000 mg/zi sunt sigure.

Vezi si: 5 ceaiuri eficiente pentru intarirea plamanilor

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole